Venstre stærkt skeptisk over for at bygge energiøen ud

ERHVERV | Torsdag 19. januar 2023 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
ERHVERV | Torsdag 19. januar 2023 • 15:30

Søren Schow deler ikke optimismen om den kommende energiø som grundlag for et kæmpe opsving på Bornholm og en status som centrum for grøn energi i det østlige Danmark. Derfor hælder Venstre netop nu mod at stemme nej til at planlægge for både power-to-x og andre store anlæg, der knytter sig til energiøen.

 

I to omgange er medlemmer af kommunalbestyrelsen på det seneste kommet begejstrede hjem fra et besøg i Skive.

Her har de besøgt den grønne erhvervspark Green Lab Skive, hvor virksomheder indenfor grøn omstilling ligger side om side, skaber energi på egne energikilder, lagrer og deler energi – og udnytter hinandens overskudsprodukter til ny produktion. Senest besøgte borgmester Jacob Trøst (K), ni andre fra kommunalbestyrelsen og yderligere 16 fra Bornholm den grønne erhvervspark i mandags.

Også gruppeformand Søren Schow (V) skulle have deltaget. Han måtte dog melde afbud, fordi han blev kaldt ind for at sejle Povl Anker. Desuden havde han hele tiden tænkt, om det ikke var spild af penge at sende bornholmske politikere til at besøge det samme sted to gange.

I baghovedet havde Søren Schow hele tiden, at han langt fra føler sig spor sikker på, at den kommende energiø bliver nogen god forretning for Bornholm. Og at han hælder til at tro, at det er en dårlig idé at gøre energiøens landfaste del endnu større med et power-to-x-anlæg og en grøn erhvervspark som i Skive.

– Det er sådan set fornuftigt nok med sådan en erhvervspark, men hvis vi knapt nok har tid til at lave de planarbejde, der knytter sig til det almindelige erhvervsliv, kan jeg ikke se, hvordan det hænger sammen med planarbejde for en energiø, som vi ikke veds hvad bliver til, siger Søren Schow.

– Jeg må sige, at jeg er kritisk over for det. Transformatorstationen alene kommer til at fylde omkring 40 hektar. Den bliver kæmpestor. Så hvis man siger, at nu skal vi gøre det endnu større med power-to-x og en erhvervspark, vil jeg bare gerne vide, hvad vi får ud af det, siger han.

Kommunalbestyrelsens rolle består i at sige ja eller nej til at lokal- og kommuneplanlægge for et power-to-x-anlæg, en grøn erhvervspark og hvad der ellers kan støde til. De anlæg kan kun komme, hvis kommunalbestyrelsen vil sætte planprocesserne for dem i gang.

V: Gevinsterne er uklare

De bornholmske delegationer er rejst hjem fra både Skive og (i forrige uge) Esbjerg efter at have set, at grøn omstilling avler mere grøn omstilling: Virksomheder søger til de steder, hvor der er megen grøn energi. Når de virksomheder kommer, følger flere hurtigt med. Og hele tiden bliver der skabt job i en helt ny sektor for grøn energi, der bare vokser og vokser.

Men Søren Schow tror ikke, at det varer ved. Derfor sætter han til debat, om Bornholm skal sætte store arealer af til et power-to-x-anlæg, en grøn erhvervspark og hvad den grønne omstilling ellers kunne bringe.

– Vi må først se, hvad et power-to-x-anlæg vil fylde rent fysisk. Og hvem der skal lave det, og hvad det skal bruges til. Jeg er også nervøs for, at Bornholm og særligt Beof siger, at de skal involveres i et power-to-x-anlæg. Det skal vi lade private om, siger han.

– Hvis det er en god forretning for Bornholm, så ja. Men hvordan kommer det Bornholm til gode, hvis der bliver etableret et power-to-x-anlæg på Bornholm? Hvis det er så god en idé, som nogle mener, må man også kunne sige, hvorfor det er en god idé, og hvad der mere præcist er i det.

For eksempel Dansk Folkeparti ser sådan på det, at et power-to-x-anlæg er en meget vigtig forudsætning for, at der også kommer virksomheder og job og forskning og uddannelse til Bornholm med energiøen. Deler du det syn på tingene?

– Nej, det gør jeg ikke rigtig. Der er en positiv fortælling om alt det gode, der vil følge med. Men går man længere ind i det, er det svært at få at vide, hvori gevinsten ligger i det for Bornholm, siger Søren Schow.

Frygt for naturen

Samtidig frygter Søren Schow, hvad store industrianlæg vil gøre ved Bornholms natur og Bornholms muligheder som turistmål.

– Jeg ved godt, hvor stort det hele er i Esbjerg. Det tager en halv time at køre forbi alle de anlæg, der er kommet, og det er ikke kønt. Modsat har vi Bornholm som turist-ø, og vi har en meget attraktiv natur, siger han.

– Der er Balka og Dueodde og Snogebæk, som mange turister tager til. Men hvis folk nu skal køre igennem en 40 til 80 hektar stor erhvervspark for at komme dertil, er jeg ikke sikker på, at det vil give det bedste billede af Bornholm.

Har I lagt jer fast på jeres holdning i Venstre, eller kan I flyttes?

– Det kan vi sagtens, men det kommer an på indholdet. Jeg vil bare gerne have lov at stille nogle kritiske spørgsmål, og det synes jeg, at vi mangler i øjeblikket, siger Søren Schow.

Fiskeriet om igen?

I 1980'erne så Søren Schow som ung mand i Nexø, hvordan byens havn blev udvidet. Også dengang på drømmen om erhvervseventyr. Men det gik galt, og nu ser han ligheder, når folk taler om energiøen som det nye eventyr på Bornholm.

– Man byggede havnene i Nexø og Hasle om til stort torskefiskeri, og hvad skete der så? Så døde fiskeriet, og man stod med nogle meget store havne, der knapt nok nåede at blive brugt til det formål, som de var tænkt til, siger Søren Schow.

– Jeg kan godt se visse ligheder mellem fiskeriet og energiøen. For det er ikke sikkert, at en stor transformatorstation og et power-to-x-anlæg og en erhvervspark nogensinde bliver en god forretning.

– Det er ikke sikkert, at boomet i vindkraft bliver permanent. For der kommer andre energikilder, der er endnu mere miljørigtige end havvind.

Hvad kunne det være?

– Jeg tror, at man vil gå mere og mere over til atomkraft, for det kan man styre, men man kan ikke styre hvor meget det blæser. Og restproduktet fra atomkraft bliver man bedre og bedre til at rense op, siger Søren Schow.

– Derfor tror jeg, at vindenergi er ved at synge på sidste vers. Så hvorfor er vi i Danmark så forhippede på vind? Det er vel fordi vi er førende på verdensplan, så det er vel for at presse citronen til det yderste, siger han.

– Derfor ønsker jeg ikke, at man fra Bornholms side skal pumpe så mange penge ind i det her. For jeg er ikke sikker på, at det holder

Så hvad nu? Energiøen kommer, det har staten besluttet. Men hvor meget ekstra skal Bornholm forsøge at få ud af de kommende havvindmøller?

– Jeg synes, at borgmesteren skal bruge sine kræfter på at sikre, at vi får den energi, der kommer ind, til en speciel pris, siger Søren Schow.

– Jeg synes, at vi skal sige, at det er okay med en energiø, men at vi også vil tilgodeses for at lægge land til. Det kunne for eksempel være, at Bornholm får gratis strøm.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT