Bornholm klarer sig godt: Tryghed er et erhvervsvilkår

NYHED | ABONNENT | 16. JUN 2022 • 10:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. JUN 2022 • 10:30

Analyse fra de små og mellemstore virksomheders organisation viser, at Bornholm er blandt de kommuner i landet, hvor der anmeldes færrest virksomhedsindbrud og butikstyverier i forhold til antallet af virksomheder.


Antallet af anmeldte virksomhedsindbrud og butikstyverier er faldet voldsomt de senere år, men risikoen for at blive plyndret er stadig markant større i nogle kommuner end i andre. Faldet er glædeligt, men en del kommuner og politiet bør stramme op, mener erhvervsorganisationen SMVdanmark, der kæmper for de små og mellemstore virksomheder.

Bornholm er ifølge analysen et af de steder, hvor virksomhederne ikke behøver at være så bekymrede.

– Det er glædeligt, at vi ser så positiv en udvikling. Men der er stadig kommuner, hvor for mange virksomheder døjer med indbrud eller butikstyverier. Man kan føle sig rimelig tryg i for eksempel Morsø, Lemvig og på Bornholm, mens der for eksempel i nogle af forstadskommunerne til København er syv-otte gange så stor risiko for at komme ud for indbrud eller butikstyveri, siger konsulent Lasse Lundqvist i SMVdanmark i en pressemeddelelse.

Svært at slippe væk

I forbindelse med analysen har SMVdanmark udarbejdet et interaktivt danmarkskort, der viser antal anmeldelser af virksomhedsindbrud og/eller butikstyveri pr. 100 virksomheder. Bornholm er en af fem kommuner i den laveste kategori, som er mellem nul og to anmeldelser pr. 100 virksomheder.

På Bornholm er antallet 1,8, hvilket er på niveau med Stevns. Kun på Læsø, Ærø og Samsø er antallet lavere. 

De fire øer har det til fælles, at det kræver en færgetur at slippe væk med eventuelt tyvegods.

– Det har vi ikke noget evidens for at kunne sige noget om, men det er da helt sikkert meget sandsynligt, at det har noget med det at gøre, at indbrudsraten er så lav, fordi forbryderen ikke kan slippe væk særlig nemt, siger Lasse Lundqvist til Tidende.


I fem kommuner ligger antallet af anmeldelser af virksomhedsindbrud og butikstyverier mellem nul og to pr. 100 virksomheder: Illustration fra SMVdanmark

Tryghed er et vilkår

Lasse Lundqvist mener, det er væsentligt for kommunens erhvervsvilkår, at virksomhedens ejer og ansatte kan føle sig trygge og sikre.

– Normalt, når vi måler erhvervsvenlighed i de enkelte kommuner, er indbrud ikke noget, vi kigger på. Men det ville måske være relevant, for der er stor forskel mellem kommunerne, og selv i de tilfælde, hvor det økonomiske tab ved et indbrud ikke er stort, så kræver det tid og energi at skulle tage sig af den slags. Det er tid, man hellere ville bruge på at drive og udvikle sin forretning, siger han i pressemeddelelsen.