Trøst vil sige god for op til 253 havvindmøller

NYHED | ABONNENT | 3. MAJ 2022 • 13:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. MAJ 2022 • 13:00

Staten vil gerne åbne for, at der senere kan komme op til 253 møller i den kommende havvindmøllepark ud for Bornholm. Borgmester Jacob Trøst lægger i sit svar til Energistyrelsen op til at godkende de mulige ekstra vindmøller. Miljøkonsekvenser vil først senere blive undersøgt i dybden. Borgmesteren inviterer staten til at udbygge landanlægget med et besøgscenter.

 

Ikke længere omkring 130 havvindmøller. Heller ikke længere 195, som regeringen åbnede for i oktober. Men helt op til 253 havvindmøller.

Så stor ønsker Energistyrelsen nu at gøre det muligt, at den kommende havvindmøllepark ud for Bornholm kan blive på et senere tidspunkt. Og det kan Bornholm godt godkende, skriver borgmester Jacob Trøst (K) i et foreløbigt høringssvar til staten.

Trøst svarer med forbehold for, at kommunalbestyrelsen senere på måneden godkender svaret. Høringsfristen for den mulige endnu større udgave af havvindmølleparken er så kort, at borgmesteren griber til sin mulighed for at svare foreløbigt, når en sag både haster og er "af særlig principiel eller overordnet politisk karakter", som det hedder i kommunalbestyrelsens sæt af interne spilleregler.

Med sit april-udspil om op til 253 bornholmske havvindmøller ønsker Energistyrelsen "at holde en dør åben for, at der på et senere tidspunkt kan træffes politisk beslutning om eventuel overplanting for havvinden", oplyser statens energimyndighed i et notat til kommunen.

Overplanting indebærer at etablere flere vindmøller med en større produktion af strøm end den produktion, som kan afleveres til det kollektive net. Overplanting vil derimod ikke føre til, at der bliver afleveret mere strøm til det kollektive net end tilladelsen giver de kommende producenter af vindenergi lov til at aflevere.

Overplanting kan derimod kompensere for det tab af strøm, der kan opstå mellem havvindmøllerne og tilslutningspunktet. Overplanting kan også kompensere for, at nogle vindmøller som regel vil være ude af drift.

På den måde vil overplanting kunne bidrage til, at havvindmølleparken mere konstant producerer den mængde energi, som den er beregnet til at producere.

Med ønsket om at åbne for overplanting af flere havvindmøller ønsker Energistyrelsen derimod ikke at flytte møllerne tættere end de højst 15 kilometer fra land på Bornholm, som der også er lagt op til i dag. Heller ikke parkens landanlæg vil blive større i kraft af overplanting.

Mange mulige miljøfølger

Den plan kan Bornholm godt godkende, oplyser borgmester Jacob Trøst i det høringssvar, som kommunalbestyrelsen skal tage stilling til senere på måneden. Bornholm hilser det også velkomment at åbne for overplanting af havvindmølleparken.

"Bornholms Regionskommune er enig i, at det er en god idé at muliggøre overplanting. På den måde kan man med det kommende projekt få mulighed for at udnytte planen, arealet og kapaciteten så optimalt som overhovedet muligt", skriver Jacob Trøst i sit svar til Energistyrelsen.

"Bornholms Regionskommune ønsker fortsat at gå konstruktivt ind i samarbejdet om at etablere Energiø Bornholm", skriver borgmesteren desuden.

Samtidig er borgmesteren og kommunen enig med Energistyrelsen i, at man må undersøge de præcise følger for miljøet, hvis havvindmølleparken ender med at kunne blive større end først planlagt.

Blandt de følger opregner Energistyrelsen selv, at op til 253 havvindmøller naturligvis vil syne af flere end godt og vel det halve antal. Risikoen ved at sejle i området kan også blive større, og flere skibsradarer kan blive forstyrret.

Flere havvindmøller vil desuden betyde mere støj under anlægsarbejdet. Mere havbund kan gå tabt, og flere næringsstoffer og miljøfremmede stoffer kan blive frigivet til vandet.

Flere fisk og havpattedyr end først antaget kan også blive fortrængt fra området, hvis havvindmølleparken ender med at blive væsentligt større. For fugle og flagermus vil flere havvindmøller endelig betyde større risiko for at flyve ind i en af dem.

Præcis hvor meget miljøet vil blive påvirket ekstra af en større havvindmøllepark, lægger Energistyrelsen op til først at vurdere i dybden, hvis og når der kommer et konkret projekt om at udvide havvindmølleparken til de op til 253 møller, som Energistyrelsen nu ønsker at åbne døren for.

"Konkrete og tilbundsgående miljøvurderinger vil først blive foretaget i forbindelse med miljøvurderingen af planen samt i forbindelse med det konkrete projekt", hedder det i notatet, som regionskommunen har fået fra Energistyrelsen.

Noget for noget

Jacob Trøst benytter samtidig lejligheden til også at forsøge at få noget igen for Bornholms ja til Energistyrelsen.

Allerede før staten begyndte at planlægge stor havvindmøllepark ud for Bornholm var foreningen Bornholms Havvind i gang med at planlægge en betydeligt mindre, folkeejet havvindmøllepark. Kapaciteten er tænkt til at skulle være 100 megawatt, blot en brøkdel af statens plan om nu op til 3,8 gigawatt havvind ud for Bornholm.

Jacob Trøst beder nu Energistyrelsen om at ophæve reservationerne på to havarealer, der ikke bliver en del af statens havvindmøllepark, men kan blive mulige steder at placere Bornholms langt mindre park.

Borgmesteren beder desuden statens energimyndighed om at overveje at etablere et besøgscenter sammen med det landanlæg, der kommer til at knytte sig til havvindmølleparken.

"Vi vil gerne invitere Energistyrelsen til en dialog om muligheden for at indgå i et partnerskab om etablering af et besøgscenter i tilknytning til anlægget, så vi selv og vores mange nationale såvel som internationale besøgende kan få yderligere information om energiøen og fremtidens energiforsyning. (...) Et besøgscenter kan muligvis etableres sammen med et eventuelt testcenter tilknyttet landanlægget", skriver Jacob Trøst.