Staten inviterer: Branchen kan påvirke udbuddet af energiøen

NYHED | 3. JUL 2022 • 06:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
3. JUL 2022 • 06:00

Gennem en såkaldt markedsdialog har potentielle bydere mulighed for at påvirke udbuddet af Energiø Bornholm.


Havvindmølleparken ved Energiø Bornholm skal stå færdig i 2030. Det bliver den første danske energiø, og selvom det ligger otte år ude i fremtiden, er forarbejdet i fuld gang. Derfor inviterer Energistyrelsen og Energinet potentielle bydere og branchen til såkaldt markedsdialog i slutningen af august.

Formålet er at drøfte de væsentligste elementer og rammer for de kommende udbud. Dermed får potentielle bydere og vindmøllebranchen generelt mulighed for at få indflydelse på rammerne for udbuddet af Energiø Bornholms havvindmøllepark og andre havvindmølleparker. Tanken er at optimere udbudsmaterialet for i sidste ende at opnå så gode bud som muligt.

Det fortæller Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Dialogen vil som udgangspunkt have fokus på blandt andet projektet på land og nettilslutning, overvejelser om overplanting og power-to-x samt miljøundersøgelser.

15 kilometer til kysten

Det er endnu usikkert, hvad der helt præcist skal sendes i udbud. Det er politisk besluttet, at Danmark skal opføre to energiøer, der skal sikre grøn forsyning til det danske og udenlandske elnet, men det er endnu ikke besluttet, om den installerede kapacitet skal øges fra to til tre gigawatt, eller om vindmøllerne kan placeres ind til 15 kilometers afstand til kysten.

For tiden undersøger man muligheden for overplanting, der betyder, at den samlede kapacitet vil kunne stige til op til 3,8 gigawatt. Den mulige ekstra kapacitet i tilfælde af overplanting vil på privat initiativ kunne anvendes til blandt andet power-to-x.

Overplanting betyder, at det tillades at opsætte flere vindmøller med en større produktion af strøm end den produktion, som kan afleveres ved det kollektive net ved tilslutningspunktet. Power-to-x handler om at omdanne elektricitet (power) til noget andet (x), for eksempel brint, der enten kan anvendes direkte eller kan kombineres med andre elementer og raffineres til brændstoffer eller kemikalier.