Bornholmsk virksomhed stiller 'markante' krav til Putin

Bornholmsk virksomhed stiller 'markante' krav til Putin
Espersens russiske fabrik er sat i mølposen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 12. MAJ 2022 • 15:53
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. MAJ 2022 • 15:53
Jesper Gynther
Journalist

Den bornholmske fiskevirksomhed Espersen har sat sin fabrik i Rusland på standby, og den vil først igen producere fiskeprodukter, hvis der sker noget helt andet demokratisk og ledelsesmæssigt i Rusland, fortæller direktør Klaus B. Nielsen.

Efter Rusland invaderede Ukraine besluttede den bornholmske fiskeproducent Espersen, som har sit hovedsæde i Rønne Havn, at skrue ned for aktiviteten på sin fabrik i Rusland, og nu er fabrikken stort set lukket ned.

– Vi er ved at producere de sidste varer og køber ikke fisk ind til fabrikken. Vi har afskediget omkring halvdelen af medarbejderne, og sidst på måneden vil alle pånær fire være afskediget, fortæller direktør Klaus B. Nielsen.

Espersen A/S holder på fire russiske medarbejdere for stadig at kunne holde opsyn med sin russiske fabrik og eventuelt gøre det muligt at begynde at producere på den igen. De fire ansatte er direktøren, den tekniske chef, en bogholder og en fjerde medarbejder, hvis præcise funktion Klaus B. Nielsen ikke husker på stående fod.

Alle Espersen A/S' øvrige russiske ansatte vil få løn i opsigelsesperioden på to måneder. Desuden udbetaler Espersen A/S tre måneders ekstra løn til sine russiske ansatte.

– Det er sådan, vi har valgt at gøre det på baggrund af den måde, som vi læser den russiske lovgivning på, siger Klaus B. Nielsen.

Markante krav til Putin

Det er fortsat usikkert, hvad fabrikkens fremtid er.

– Fabrikken ligger stille, og afhængigt af hvad fremtiden bringer, kan den blive solgt eller genoptage produktionen. Men vi kommer ikke til at genoptage produktionen, uden at der er sket markante politiske ændringer i Rusland forinden, siger Klaus B. Nielsen.

Skal Putin falde, før det kan komme på tale at producere igen på fabrikken i Rusland?

– Det ved jeg ikke. Men der skal i hvert fald ske noget helt andet demokratisk og ledelsesmæssigt i Rusland, før det kan komme på tale. Det er også afhængigt af, hvad der sker i Ukraine.

Espersen vil nu undersøge, om man kan hente produktionsudstyret i den russiske fabrik hjem til Danmark, eller om man kan sælge det i Rusland, fortæller direktør Klaus B. Nielsen. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Udstyr kan blive overtaget af russere

Espersen A/S ejer produktionsudstyret i Rusland, men ikke selve fabrikken. Derfor står den bornholmske virksomhed ikke i fare for at få en bygning eksproprieret eller overtaget af russiske ejere, som Rusland truede med tidligt under Ukraine-krigen.

Fabrikkens udstyr vil russerne derimod godt kunne sætte sig på, men sker det, vil tabene ifølge Klaus B. Nielsen være begrænsede.

– Vi er bekendt med den russiske lovgivning, der betyder, at vores produktionsudstyr kan blive overtaget af russere. Men det udstyr, som vi har derovre, er nedskrevet til en så forholdsvis lav værdi, at det ikke er noget, der vælter noget. Det vil ikke belaste os voldsomt, hvis det sker, siger Klaus B. Nielsen.

– Vi skal også se på, om vi kan sælge udstyret i Rusland. Det kan vi også vælge, men vi har ikke opsøgt nogen mulige købere. Det vil jeg gerne pointere, siger Klaus B. Nielsen, som oplyser, at Espersen har fået listet udstyret op og nu skal til se på, hvad virksomheden har af muligheder rent lovgivningsmæssigt, og om den for eksempel eventuelt må hente det hjem, hvis man beslutter sig for at gøre det.

Vant til at være i krigsmodus

Hvad angår de nu fyrede russiske medarbejdere, så har der været tristhed over, at fabrikken nu er gået i tomgang, og de dermed har mistet deres arbejde.

– De fleste var kede af det, for de har været glade for at være hos os. Mange har været hos os i al den tid, hvor vi har haft fabrikken. Vi har haft en meget en meget lille udskiftning blandt medarbejderne, siger Klaus B. Nielsen, som dog har indtryk af, at de ansatte forstår beslutningen, da Espersen ikke har nogen kunder tilbage, da McDonald's også har forladt Rusland. Han fortæller også, at Espersen ikke har overvejet at opsøge nye kunder og nye business cases.

Selvom Espersen ikke tidligere har været udsat for en lignende situation, så er virksomheden dog efterhånden vant til udfordrende situationer.

– Situationen i Rusland er noget, som du ikke er forberedt på. Men nu har vi haft covid-19 i to år, og det var vi heller ikke forberedt på. Så det her med at være i krigsmodus var ikke nyt for os som virksomhed, så det var en opgave, som vi tog på os som professionel virksomhed, siger Klaus B. Nielsen.

Overvejede at lade fabrikken køre videre

Han fortæller desuden, at der også var andre muligheder for Espersen end at lade den russiske fabrik fortsætte i tomgang, men at der i sidste ende ikke var tvivl om, hvad man skulle vælge at gøre.

– Bestyrelsen præsenterede direktionen for tre scenarier: Vi kunne køre videre i Rusland, vi kunne putte fabrikken i mølpose, som vi gør nu, eller vi kunne stoppe helt.

– Som ledelse brugte vi så nogle dage på at diskutere de tre scenarier igennem. Vi talte også med ambassaden og med vores brancheforening, og så lavede vi nogle beregninger på, hvad de tre scenarier hver især ville have af konsekvenser.

– Vi lavede tre business cases, og så lagde vi i direktionen vores anbefaling frem for bestyrelsen. Nemlig det, som vi gør nu, og det godkendte bestyrelsen så, fortæller direktøren.