Så mange flyttede til Bornholm i 2022

Så mange flyttede til Bornholm i 2022
429 personer flyttede i 2022 til Bornholm efter rådgivning med Tilflytterservice. Arkivfoto: Klaus Holsting
NYHED | ABONNENT | 12. JAN 2023 • 10:30
NYHED | ABONNENT
12. JAN 2023 • 10:30

En ny årsrapport kaster lys over tal fra Tilflytterservice. Særligt job inden for sundhedssektoren har været populære blandt tilflytterne, og så er der sket en stigning i antallet af internationale tilflyttere.

 

429 personer flyttede til Bornholm sidste år efter rådgivning fra Tilflytterservice, og der er i løbet af sidste år kommet 444 nye henvendelser fra potentielle tilflyttere.

Det viser en årsrapport for 2022 – den første for Tilflytterservice nogensinde.

Statistikken i rapporten beror sig udelukkende på informationer fra folk, der har været i kontakt med Tilflytterservice, og ifølge rapporten er det cirka en tredjedel af alle tilflyttere.

"I år har vi hjulpet 429 personer med at flytte til Bornholm. Mange har været familier, som vi på Bornholm har en særlig interesse i. Samtidig har vi kunnet se en positiv sammenhæng mellem de brancher, som tilflytterne er beskæftiget indenfor og de brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft på Bornholm. Derudover har vi set en fordobling af antallet af tilflyttere med international baggrund, hvilket er positivt, da vi netop har iværksat aktiviteter for at tiltrække international arbejdskraft", fremgår det blandt andet fra rapporten.

Fordobling i internationale tilflyttere

Ud af de 429 er der 74 enlige, 262 personer i kategorien 'familier med børn' og 99 internationale tilflyttere.

Mange er kommet i arbejde, og den største andel har fået job inden for sundhedssektoren og inden for pleje og personlig omsorg. Men også en lang række andre erhvervsområder er repræsenteret, blandt andet bygge og anlæg, turisme, kontor og adminstration, restaurationsbranchen, undervisning, produktion, salg og landbrug.

Antallet af tilflyttere ligger nogenlunde stabilt sammenholdt med tidligere år, dog en anelse lavere end 2020 og 2021. Til gengæld er der sket en fordobling af antallet af internationale tilflyttere, der er steget fra 49 i 2021 til 99 i 2022.

Grundet krigen i Ukraine er 250 ukrainske flygtninge kommet til Bornholm i løbet af 2022, og de er blevet modtaget i et særligt forløb, og de indgår derfor ikke i statistikken.

Tilflytterservice er skabt af kommunen og det bornholmske erhvervsliv i fællesskab og drives af Business Center Bornholm. Tilflytterservice har til formål at skaffe kvalificeret arbejdskraft og hjælpe tilflyttere godt og trygt til Bornholm. Ordningen kører lige nu på en bevilling på fire år fra Bornholms Regionskommune, der giver mulighed for at tænke langsigtet. Det blev etableret i 2016, og tal fra rapporten viser, at de siden opstart har hjulpet flere end 3.000 personer til Bornholm.

 

 

Tilflytterservice

Hører under Business Center Bornholm og skal medvirke til at skaffe kvalificeret arbejdskraft til bornholmske virksomheder.

Tilflytterservice skal ligeledes sørge for, at tilflytterfamilier kommer trygt til Bornholm og får en god start på deres tilværelse her.

Tilflytterservice er en offentlig/privat ordning, hvor finansieringen kommer fra en bevilling fra Bornholms Regionskommune på 50 procent, der bruges til markedsføring af gode tilflytterhistorier, samt rådgivning omkring job, ægtefællejob, sociale forhold, netværk, skoler, institutioner mv.

Den resterende finansiering på 50 procent kommer fra private og offentlige virksomheder, som køber servicepakker, hvormed de får hjælp til rekruttering.

Kilde: businesscenterbornholm.dk