RVV kæmper videre trods højt advokatforbrug: 'En fusion vil sikkert give ro, men ro er ikke et mål i sig selv'

RVV kæmper videre trods højt advokatforbrug: 'En fusion vil sikkert give ro, men ro er ikke et mål i sig selv'
RVV-formand Ingolf Lind-Holm kommenterede de stigende energipriser, som rammer andre fjernvarmeselskaber hårdt. – Rønne Varme er ikke ramt for nuværende af meget store udefrakommende prisstigninger. De prisstigninger, som vi har fået, er hovedsagelig bornholmske opfindelser, sagde han. Som noget nyt foregik generalforsamlingen på Hotel GSH, og omkring 40 andelshavere mødte op. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 18. MAJ 2022 • 07:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
18. MAJ 2022 • 07:30

En fusion med Bornholms Energi og Forsyning blev bragt op flere gange under generalforsamlingen i Rønne Vand og Varme tirsdag aften. Alle de, som har noget at skulle have sagt, tog afstand fra idéen, og målet er i stedet at bygge et nyt varmeværk og udfordre Beofs monopol på levering af fjernvarme.


Gennem en håndfuld år har de bornholmske energiselskaber brugt mange kræfter – og millioner af kroner – på en genstridig strid om varmepriserne i Rønne. På tirsdagens generalforsamling i det forbrugerejede Rønne Vand og Varme a.m.b.a. adresserede bestyrelsesformand Ingolf Lind-Holm en udvej på konflikten, som han bestemt ikke bryder sig om.

– Vi hører jævnligt, at en fusion mellem RVV og Beof ville løse alle problemer. Vi medgiver, at det sikkert ville give ro, men ro er ikke et mål i sig selv. Det er til gengæld grøn, billig og stabil fjernvarme til andelshaverne i Rønne. Vi tror ikke på, at et kommunalt monopol vil være bedre end Rønne Varme til at drive fjernvarmen i Rønne, siger RVV-formanden i sin beretning.

Denne udlægning tilfredsstiller ikke alle i salen på Hotel GSH.

– Du nævnte i indledningen, at fusion ikke var en god idé. Kan du uddybe det? spørger Claus Christensen, inden han begrunder spørgsmålet:

– Jeg synes, at det i den seneste tid er blevet sværere og sværere at se fordelene ved at fortsætte på den måde. Er der lavet nogen undersøgelser af, om der vil være en fordel ved at lave en fusion?

Nogen dybere undersøgelse af fusionsfordele og -ulemper eksisterer vist ikke, men formanden afviser kategorisk, at det vil være muligt at høste stordriftsfordele. Han henleder salens opmærksomhed på et lagkagediagram, der viser, hvad fjernvarmeindtægterne bruges på.

– Man kan overhovedet ikke forestille sig, at den lille del, der hedder personaleomkostninger på 2,33 procent, kan blive mindre ved at blive slået sammen med et kommunalt ejet selskab. Det tror jeg ikke, der er nogen eksempler på, siger Ingolf Lind-Holm.

RVV ser absolut ingen fordele

Spørgeren bringer andre driftsomkostninger på banen, men det vil ifølge bestyrelsesformanden ikke være en fordel for Rønne-kunderne, hvis man forestiller sig, at RVV skulle indlemmes i den kommunal ejede koncern og fortsætte med at få varmen produceret med afbrænding af træflis fra blok 6 længere tid end højst nødvendigt. RVV's store ønske er derimod på sigt at få eget varmeværk og blive uafhængig af, at varmen skal fremstilles hos Beof og samtænkes med strømproduktion.

– Driftsomkostningerne på et kraftvarmeværk vil altid være større, så vi ser absolut ikke nogen fordele, siger Ingolf Lind-Holm om fusionsscenariet.

Svarene tilfredsstiller ikke Jens Christian Olsen, der præsenterer sig ved gadenavn, selvom han til daglig er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Bornholm.

– Hvis man fusionerer, har man ikke nogen at køre sager imod, og så har man ikke advokater at tabe penge på. Vi er vel oppe på 15-20 millioner kroner sammenlagt, siger fagforeningslederen med et ekko af det budskab, som flere partier i kommunalbestyrelsen har givet udtryk for de seneste år.

Til Tidende uddyber Jens Christian Olsen i en pause, at han mener, at det vil være mere fair, hvis Bornholm betragtes som én ø med ens varmepriser. Denne opfattelse deles af de færreste på hotellet tirsdag aften, og aftenens største bifald gives, da en forbruger tager ordet for at rose bestyrelsen for indsatsen og den førte strategi.

Over 15 millioner på sager

Tidligere på året dokumenterede Bornholms Tidende, at forsyningsselskabernes samlede udgifter på at føre sager mod hinanden overstiger 15 millioner kroner. I Rønne Varmes 2021-regnskab kan man tydeligt se konsekvensen af, at RVV i årets løb tabte en voldgiftssag, der handlede om, hvorvidt Beof havde ret til at opkræve de seneste års tab af RVV: Administrationsudgifterne var sidste år 4,3 millioner kroner højere end i 2020.

En andelshaver antyder i en kommentar til de juridiske udgifter, at advokaterne ikke har leveret god rådgivning.

– Når der er advokat på, ved de også, om de vinder eller taber, siger hun.

Ingolf Lind-Holm er uenig i udsagnet om, at advokater fører sager, de ikke kan vinde for deres klienter.

– Om vi har gode eller dårlige advokater ... Vi har da vundet de få store sager, siger han med tanke på de oprindelige voldgiftssager fra 2019.

Aftenens dirigent Peter Vang, der selv er advokat, men ikke har repræsenteret RVV, indskyder en bemærkning for at undgå, at kritikken bliver fejet til siden uden seriøse svar.

– Med de omkostninger er det et helt fair spørgsmål, siger han.

En stor del af de udgifter, som Beof de seneste år har haft til advokater og retssager, er indregnet i varmekøbsprisen i 2022. Dermed ender varmekunderne i Rønne med at betale regningen fra begge sider.

Direktør Erik Steen Andersen tager en enkelt mikrofon for at give sit besyv med i debatten. Han bruger taletiden til at understrege, at advokaterne er pengene værd, fordi beløbene, der skiller selskaberne, er så store. Han fremhæver samtidig, at de årlige fjernvarmepriser for et standardhus i Rønne er 4.300 kroner lavere end Beof-selskabet Bornholms Varme, der står for fjernvarmen i de fleste andre byer.

– Når man taler fusion, skal man være klar over, hvem det er, vi kan lægges sammen med, siger Erik Steen Andersen og skifter over til en anden figur på skærmen.

– Det er klart, at vi ikke har lyst til at blive lagt sammen, lægge priserne sammen og dividere med to, siger direktøren.

Et godt teknisk samarbejde

Generalforsamlingen varede knap halvanden time. At det kunne vare så længe, hang sammen med to kampvalg til bestyrelsen. I begge tilfælde genvandt de siddende medlemmer, Kim Kettner og Brian Mikkelsen, deres poster. Udfordrerne, Claes Ludvigsen og Brit Kofoed Dahl er ingenlunde store kritikere af bestyrelsens arbejde, og begge talte direkte imod fusion.

– Jeg er fuldstændig enig med formanden i, at priserne i dag er for høje. Som jeg ser det, er der to måder at løse problemet på: At fusionere eller løsrive RVV fuldstændig fra den kommunale tilknytning, siger Claes Ludvigsen, som foretrækker mulighed to og derfor støtter bestyrelsens plan om at bygge et nyt varmeværk.

– Det er en misforståelse, at man skal blive ved med at bruge gamle ting. Blok 6 skal ikke bruges, indtil den er gået helt i stykker. På skolerne venter man heller ikke med at bruge projektorer, indtil der ikke er mere farvekridt tilbage, siger den tidligere gymnasielærer, der er medstifter af en støttegruppe til RVV på Facebook.

Hans modkandidat Kim Kettner argumenterer i sin valgtale for, at et nyt varmeværk i RVV-regi skal udnytte spildvarme og drives af eldrevne varmepumper eller elkedler.

– Fremtiden skal være grøn, siger han og fremhæver i næste ombæring hans erfaring fra tvisterne med Bornholms Regionskommune, Beof og Bofa.

– Med den viden er jeg personligt imod, at RVV skal sammenlægges med andre selskaber her på øen.

Fusionen fik flere gange sneget sig ind på de grønne løsningers hotel, men det bliver ikke med de faste generalforsamlingsdeltageres opbakning, at RVV ændrer kurs. Strategien er lagt, og den går ud på at blive herre i eget hus – hvis ikke før, så i hvert fald når kablerne til energiøen er lagt, så det ikke længere er nødvendigt med et nødkraftværk til strømproduktion på Bornholm.

– Vores største problem er, at Beof har monopol på at levere fjernvarme til Rønne, og at Beof og regionskommunen krampagtigt holder fast på monopolet. Det gør man ved ikke at give Rønne Varme lov til at bygge vores egen varmeproduktion, selv om det ville være grønnere og langt billigere for jer, sagde Ingolf Lind-Holm.

Traditionen tro rettede han en tak til samarbejdspartnerne, som brænder træflis og affald af og sælger varmen til RVV.

– Endelig vil jeg takke Beof og Bofa for igen i år at have levet op til forventningerne om en stabil levering og et godt teknisk samarbejde, siger formanden – med tryk på ”teknisk”.