Rønne Havn først i Danmark: 'Det er et kvalitetsstempel'

Rønne Havn først i Danmark:  'Det er et kvalitetsstempel'
Rønne Havn har som den første danske havn fået en certificering efter FN's verdensmål. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 15. AUG 2022 • 17:15
NYHED | RØNNE | ABONNENT
15. AUG 2022 • 17:15

Rønne Havn har fået certificering på, at de lever op til nogle udvalgte af FN's verdensmål, der blandt andet handler om bæredygtighed og klima.


Som den første havn i Danmark er Rønne Havn blevet certificeret efter FN's verdensmål. Blåstemplingen er givet af det globale certificeringsselskab DNV, og helt konkret betyder det, at der er nogle udvalgte FN-verdensmål i forhold til bæredygtighed og klima, som havnen forsøger at leve op til som arbejdsplads og virksomhed.

– Det er et kvalitetsstempel, og dermed kan ens samarbejdspartnere og andre se, hvad det er for en måde, vi arbejder på, og hvad det er, vi lægger vægt på, og hvad der betyder noget for os. Så grundlæggende er det en nem måde at signalere kvalitet på, siger Lars Nordahl Lemvigh, der er administrerende direktør i Rønne Havn.

Rønne Havn er allerede certificeret inden for fire andre standarder: Kvalitet, arbejdsmiljø, miljø og social ansvarlighed, og direktøren fortæller, at en certificering er noget, eventuelle kunder og samarbejdspartnere bemærker.

– Vi kan se det, når vi forhandler kontrakter. Det, at vi kan sige, at vi er certificeret på nogle bestemte ting, gør, at der er nogle spørgsmål, vi simpelthen ikke får. For når vi kan sige, at vi er certificeret på den her måde, så ved alle, hvad vi lever op til, siger han og tilføjer, at det samtidig også er en kompetenceudvikling og en professionalisering af virksomheden.


Administrerende direktør i Rønne Havn Lars Nordahl Lemvigh kalder det et kvalitetsstempel, at havnen har fået certificering efter FN's verdensmål. Foto: Michael Drost-Hansen


Rønne Havn har selv anmodet om at få certificeringen, og det kommer fra et ønske om at tage ansvar.

– Vi ønsker at tage et samfundsansvar på den måde, vi driver havnen på. Og en måde at gøre det på er at blive certificeret efter FN's verdensmål.

FN har opstillet 17 verdensmål, og Rønne Havn har udvalgt fire, som de arbejder efter og er certificeret efter.

– Verdensmålene er globale og dækker meget bredt, så det vi vælger ud og arbejder efter er noget, der passer ned i det, vi arbejder med som havn, forklarer Lars Nordahl Lemvigh.

De fire mål handler om bæredygtig energi, anstændige jobs og økonomisk vækst, industri, innovation og infrastruktur og ansvarligt forbrug og produktion, og ifølge direktøren er det også helt ned i de operationelle ting, de skal leve op til målene.

– Hvordan man for eksempel laver affaldssortering, og hvordan vi gør tingene i hverdagen.

Hvad betyder sådan en certificering for jer som arbejdsplads og virksomhed?

– Det betyder en professionalisering af vores virksomhed og et signal udadtil om, at vi gør det bedste for at levere den bedste og mest fleksible form for service i det hele taget, og at vi lever op til nogle bæredygtigheds- og klimamål. Det er ikke noget, vi gør for havnens skyld alene. Vi gør det også for at kunne tiltrække kunder til Bornholm, og dermed flugter det fuldstændig med det, vi gerne vil være med til at bidrage til: At Bornholm bliver klimaøen - det grønne energicentrum i Østersøen.

Længe undervejs

Arbejdet med at blive certificeret efter FN's verdensmål er en længere proces, som har været nogle år undervejs, og som begyndte før Lars Nordahl Lemvigh tiltrådte som direktør for Rønne Havn tidligere på året.

– Når man går ind og ser på, hvad man skal leve op til for at blive certificeret, så ligger der et 'katalog' over, hvad det er for nogle krav, man skal leve op til. Og så begynder vi internt at arbejde efter det og organisere os på en måde og gøre de ting, kravene lægger op til og begynder at arbejde på den måde og involvere medarbejderne i det.

– Vi har blandt andet holdt strategidage, hvor vi operationelt har gået ned og arbejdet med de fire områder og har fået medarbejderne til at tænke over, hvordan vi kan gå ind i det her. Så kommer der en ekstern auditør (her DNV, red.) og gennemgår og ser, om den måde vi gør det på, lever op til de krav, der er. Hvis man gør det, så får man kvalitetsstemplet i form af certificeringen.

Der vil løbende være kontrol med Rønne Havn, hvor DNV en gang om året vil komme forbi og tjekke, om havnen stadig lever op til målene.

Rønne Havn er den første havn i Danmark, der får certificeringen, men ifølge Lars Nordahl Lemvigh arbejder flere danske havne på at få en lignende certificering.

– Blandt andet på havneområdet vælger havne gerne at gå den vej, netop fordi vi ser det som en vigtig vej at gå og et kvalitetsstempel og et bidrag til klima og bæredygtigheden.

Han kan ikke svare på, hvor mange havne på verdensplan, der har certificeringen. Det skyldes blandt andet, at der er flere bureauer, der kan give certificeringen.