Rød interesse for turistafgift

Rød interesse for turistafgift
Claus Larsen-Jensen (S), mener, at turisterne bør bidrage til kommunens økonomi med en mindre afgift pr overnatning. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 23. JUL 2022 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. JUL 2022 • 05:30

Kommunens pressede økonomi er afsættet for Socialdemokratiets idé om at introducere en overnatningsafgift på Bornholm. Enhedslisten støtter den grundlæggende idé om at opkræve et mindre beløb af turisterne.

Socialdemokratiet introducerede i sidste uge en overnatningsafgift på Bornholm. Afsenderen var kommunalbestyrelsesmedlem Claus Larsen-Jensen, der i en gæsteleder i Tidende præsenterede sine tanker om et såkaldt "turistø-bidrag", som han forestiller sig skal ligge i et leje på 10-20 kroner per nat for hver udlejet enhed på hoteller, vandrehjem, campingpladser og i fritidshuse.

"Det giver årligt mange millioner kroner", skrev socialdemokraten. Den socialdemokratiske gruppe havde ifølge Larsen-Jensen drøftet idéen, der primært udspringer af de dystre økonomiske fremtidsudsigter for Bornholms Regionskommune.

– Økonomien er presset gevaldigt, og vi er nødsaget til at tænke på nogle nye måder og se på, hvordan vi kan skabe indtægter til denne ø, uden at vi hæver skatten, siger Claus Larsen-Jensen til Tidende.

Hans vision er, at indtægterne fra en overnatningsafgift skal øremærkes til turisterhvervet. 

Gør Destinationen selvfinansierende

Ifølge Claus Larsen-Jensen opstår kommunens besparelse ved, at den kan reducere tilskuddet til Destination Bornholm og begivenheder som Folkemødet og Wonderfestiwall.

– Det er helt bevidst, at jeg kalder bruger ordet "turistø-bidrag". Jeg mener i virkeligheden, at branchen burde gøre det frivilligt, fortæller Claus Larsen-Jensen.

– Hvis Destination Bornholm og en række af de events, kommunen støtter, kunne blive selvfinansierende, slår man to fluer med et smæk. For det første får man i turistbranchen en større grad af indflydelse, og samtidig vil man i kommunen frigøre nogle penge, der kan bruges på noget andet.

Kommunalbestyrelsens største parti, Enhedslisten, tager positivt imod idéen.

– Det er et interessant forslag, som vi godt kunne tænke os at folde yderligere ud, siger Helle Munk Ravnborg (EL).

– Vi er ikke blinde for, at kommunen får nogle indtægter som helhed ved at have turister. Men vi kan også se, at mange af skatteindtægterne fra turismen ikke havner på Bornholm, siger hun. Som eksempler nævner hun folk, som arbejder i turistbranchen, men ikke bor fast på Bornholm og derfor betaler kommuneskat andre steder, og sommerhusudlejere, der bliver beskattet i deres hjemkommune. 

Helle Munk Ravnborg tror derfor, at kommunens turismerelaterede udgifter overstiger indtægterne, og derfor mener Enhedslisten, at det er rimeligt, at overnattende gæster bidrager økonomisk til den infrastruktur, som især eksisterer af hensyn til turister.

– Destinationen arbejder meget fornuftigt på at forlænge sæsonen, så der kommer flere turister i ydermånederne. Det kræver, at vi holder vores toiletter åbne længere tid. Vi skal gøre dem rent og sørge for, de ikke fryser til, og det er bare ét eksempel på en udgift, der skal afholdes af kommunen, uden der nødvendigvis flyder indtægter tilbage, siger Helle Munk Ravnborg.

Frygt for bureaukrati

Den socialdemokratiske idé har til gengæld mødt modstand fra Feriehusudlejernes Brancheforening. Her frygter man, at en turistafgift vil give overnatningserhvervet et kæmpe ekstraarbejde, hvis branchen "skal være 'skatteopkrævere' for kommunen eller destinationen," som vicedirektør Poul Fejer Christensen forleden skrev i et synspunkt i Tidende.

Den risiko er socialdemokraterne opmærksomme på, og derfor skal et turistbidrag i kroner og øre være det samme, uanset om man bor på hotel eller i telt.

– Det skal være let at administrere og let at forstå, siger Claus Larsen-Jensen.

Hos Enhedslisten er man enig i, at ordningen skal være enkel at administrere. Helle Munk Ravnborg, udvalgsforperson i Natur,- miljø- og planudvalget, synes dog, det bør overvejes at graduere taksterne.

– Man kan overveje, om hoteller og sommerhuslejere skal betale lidt mere, og campister skal betale lidt mindre, for eksempel afhængig af om har telt eller en stor campingvogn, siger Helle Munk Ravnborg. Tilsammen sidder Enhedslisten og Socialdemokratiet på 11 pladser i kommunalbestyrelsen.