Prisstigningerne er en kæmpe udfordring i branche med tryk på

Prisstigningerne er en kæmpe udfordring i branche med tryk på
Der var 68 medlemmer med til generalforsamlingen. Privat foto
NYHED | ABONNENT | 2. MAJ 2022 • 06:30
NYHED | ABONNENT
2. MAJ 2022 • 06:30

Ved generalforsamlingen i SMVbornholm fredag aften talte den afgående formand blandt andet om den store travlhed i byggeri og industri, som sukker efter arbejdskraft.

– Jeg kan endnu engang starte min beretning med at fortælle, at der er travlt i byggeriet og industrien.

Sådan indledte formand i foreningen SMVbornholm (små og mellemstore virksomheder) Jacob Svendsen sin mundtlige beretning på generalforsamlingen på Hotel GSH i Rønne fredag aften.

Hans sidste beretning i øvrigt, eftersom han efter 11 år i bestyrelsen, deraf de seneste ni som formand, har besluttet at trække sig tilbage til næstformandsposten, som Torkild Hansen forlod.

Vi kan i hvert fald konstatere,
at der er flere udenlandske
håndværkere på de bornholmske
byggepladser end nogensinde før

Han kom vidt omkring i beretningen, men fokuserede altså indledningsvist på den travlhed, han kan konstatere eksisterer trods større og ukendte prisstigninger, leveranceproblemer, stigninger på transport, energi og benzin med mere, som præger markedet.

Jacob Svendsen holdt sin sidste mundtlige beretning som formand i SMVbornholm. Privat foto

– En spørgeundersøgelse blandt de små og mellemstore virksomheder viser derfor også, at prisstigningerne er virksomhedernes største udfordring lige nu. Det giver efterhånden lidt kriller i maven, når man sender et tilbud afsted. Tør man overhovedet regne på en pris, som også skal være gældende om et år? Som det er lige nu, med krig i Ukraine og så videre, stopper det ikke i nærmeste fremtid, sagde han og fortsatte:

– Det er glædeligt, at der er så travlt, men man kan ikke undgå at spørge sig selv, hvor længe det mon bliver ved. For hvis prisstigninger og leveranceproblemer fortsætter, hvor længe har man så lyst til at bygge? På Bornholm lige nu er der så travlt, at der stort set ikke kommer priser ind, når bygherrerne holder licitationer.

 

Ny bestyrelse

Efter fredag aftens generalforsamling i SMVbornholm ser den nye bestyrelse således ud:

• Formand Brian Kofoed (malermester).
• Næstformand Jacob Svendsen (vvs-installatør).
• Kasserer genvalgt, Kurt Sjøholm (el-installatør).
• Endvidere genvalg til Henrik Alfred (murermester) og Lotte Hjort (blomsterdekoratør).
• Nye bestyrelsesmedlemmer: Sisse Sejer Riis (advokat) og Anders Bjerregaard (el-ingeniør). 

 

Travlheden betyder slet og ret, at der mangler arbejdskraft her og nu, slog han fast og stillede det retoriske spørgsmål:

– Hvor skal den komme fra, er det fra Sverige mon? Andre nævner, at der er folk at tage af i Holland. Vi kan i hvert fald konstatere, at der er flere udenlandske håndværkere på de bornholmske byggepladser end nogensinde før, og det er stadig typisk polakker. Den føromtalte krig gør, at der er op til 1.000 ukrainere på vej til Bornholm, og jeg ved, at mange af de virksomheder, som lever af turismen, vil tage godt imod dem. Det vil nok typisk være kvinder og børn, som kommer hertil, så det vil nok også typisk være i turistbranchen, de vil havne, for der er jo ikke kutyme for kvinder i håndværksbranchen – eller hvad?

Den afgående formand kunne dog glæde sig over, at Campus Bornholm de seneste dage har meldt ud, at der er et stigende antal kvinder, som går ind i branchen.

– Der er ingen tvivl om, at det vil være "sundt" blandt andet for byggeriet at få helt nye øjne på flere af byggeprocesserne, også med hensyn til kvinders nysgerrighed, ordenssans og krav til kvalitet, sagde han.

Det svinger

Stigende priser og kombineret med krigen i Europa kunne man forestille sig, det vil lægge en dæmper på både byggeri og andre ting og dermed på efterspørgslen på arbejdskraft, men til Tidende siger Jacob Svendsen, at han ikke ser nogen umiddelbar opbremsning i aktivitetsniveauet for sig.

– Det er spørgsmålet, om vi kommer der til, men det er klart, at der er risiko for det, siger han.

– Under alle omstændigheder går der dog et halvt eller måske et helt år, før vi mærker det, hvis man vælger ikke at bygge mere.

 

SMV Bornholm

SMV står for små og mellemstore virksomheder. EU's definition af SMV er, at en virksomhed er lille, hvis den har under 50 ansatte, og den er mellemstor, hvis den har mellem 50 og 250 ansatte.

Der er 110 blandede private og virksomhedsmedlemmer i SMVbornholm fordelt på 12-15 forskellige brancher. Foreningen mistede i alt 18 medlemskaber sidste år.

– Det er ikke skræmmende set i forhold til det år, vi har været igennem. Men det vil stadig sige, at vi skal ud og finde nye medlemmer for at opretholde vores medlemstal, konstaterede den afgående formand, Jacob Svenden, på fredagens generalforsamling.

Til Tidende oplyser han om EU's definition, at set i bornholmsk optik vil en virksomhed på 250 være en meget, meget stor virksomhed.

– Også 100 mand, synes jeg, er en stor virksomhed for vores vedkommende, siger han. 

 

Fordi I er i gang med allerede indgåede ordrer?

– Lige præcis, og der ligger også en del i ordrebøgerne. Og jeg kan jo se, at ved de seneste licitationer, jeg har været med til, er der kun indløbet én pris, fordi folk har så travlt.

Og det presser vel prisen op?

– Ja, det gør det da i hvert fald i de næste tre, fire, fem licitationer, hvis man er overbevist om, at det samme vil ske.

Kan du beskrive, hvor meget man sukker efter arbejdskraft derude?

– Jeg tror i hvert fald, at hovedentreprenører i den grad mangler arbejdskraft. Det er jeg sikker på. For flere af vi andres vedkommende tror jeg, det passer meget godt med det, man har.

Borgmester Jacob Trøst (K) var forbi ved generalforsamlingen, hvor han talte om løst og fast. Privat foto

Hvad med dig selv i Fl. Svendsen VVS, mangler du folk?

– Det svinger sgu en del, må jeg indrømme. Vi imødegår det ved at optage lærlinge. Og både lærlinge og arbejdsmænd kommer til at erstatte de faglærte, og det er faktisk gået meget godt indtil videre, men det er jo ikke vejen frem på længere sigt, siger Jacob Svendsen, som inklusive kontorfolk har i omegnen af 40 ansatte.

– Lige nu går det meget godt med at følge med. Men i starten af året havde vi voldsomt travlt, siger han, som i øvrigt ser frem til SMVbornholms årlige rejse til efteråret.

Og det kan man da godt forstå, for mens den obligatoriske studietur i efteråret 2021 gik til København, står der i år Barcelona på billetten, som for halvdelens vedkommende bliver betalt af foreningen.

 

 

Torkilds Hansen, Sara Steinlein Sørensen og Sussie Nielsen. Privat foto

Årets elev

Årets elevpris gik til Sara Steinlein Sørensen fra Smykkeskrinet i Rønne. Hun fik overrakt 4.000 kroner fra Varelotteriet.

Her ses hun med afgående næstformand Torkilds Hansen (tv) og Sussie Nielsen fra smykkeskrinet (th).