Positive toner fra Sol og Strand: De tyske turister er på vej tilbage

Positive toner fra Sol og Strand: De tyske turister er på vej tilbage
Det er dermed især de danske turister, der har sagt nej til Bornholm i år. Der har nemlig været andre destinationer, der har trukket mere. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 28. NOV 2022 • 15:30

Udlejningen af feriehuse på Bornholm har været en smule lavere i år end sidste år, men takterne for næste år er meget bedre, lyder det fra Sol og Strand.

 

På landsplan har ferehusudlejeren Sol og Strand haft et rigtig godt år. Det har været den bedste sæson nogensinde, oplyser selskabet. De bornholmske tal er dog ikke helt så gode, oplyser bureauets bornholmske chef, Tommi Falk.

– Samlet har feriehusbranchen i Danmark en rigtig flot fremgang i 2022. Det er jo fantastisk, at vi allerede med udgangen af oktober overhaler antallet af udlejede uger i 2021, som har været branchens bedste nogensinde. Men som altid er der variation fra landsdel til landsdel. Og i år ligger vi på Bornholm altså lidt under det niveau, vi solgte i 2021. Det gælder generelt for de bornholmske sommerhuse, siger han.

Hos Sol og Strand er det især Vestjylland, der tegner sig for en stor fremgang, og det er der en helt særlig grund til, mener den bornholmske chef.

– Min teori er, at de tyske turister i år har været fokuseret på, om de hurtigt kunne køre hjem, hvis der pludselig kom nye coronanedlukninger, og det kunne de på vestkysten. Derovre har de ligget med indeks 120 i antal udlejninger. Det har været en vanvittig sæson.

Tommi Falk har selv haft kontakt med tyskere, der i flere år har lejet hus på Bornholm, men som tidligere i år kontaktede ham for at høre, om han kunne anbefale noget på vestkysten.

Mange kommer tilbage

Tommy Falk oplyser, at udlejningen af feriehuse på Bornholm ligger omkring seks procent lavere i år end året før, der dog var rekordår.

– De seneste to år har været helt vanvittige. Alle danskere skulle jo til det mest eksotiske sted, de kunne komme, og det var Bornholm. Og sidste år kom tyskerne så også tilbage, da der blev lukket op. Så blev der lukket ned igen på et tidspunkt, og selvom vi går fem-seks procent ned i antal uger, er det stadig et meget højt tal, mener han.

Det er dermed især de danske turister, der har sagt nej til Bornholm i år. Der har nemlig været andre destinationer, der har trukket mere, forklarer Tommi Falk.

– I forhold til de danske gæster, er vi gået ned med 20 procent. Det er normalt dem, der fylder rigtig godt op. Men de har fået mulighed for igen at rejse sydpå, og der er mange, der har valgt det. Men vi kan også se, at der er mange, der kommer tilbage til Bornholm. Nogle som måske fandt ud af, at det er skønt at holde ferie på Bornholm, og derfor kom de tilbage i år og kommer sikkert også næste år, siger han.

Bureauchefen påpeger også, at tyskerne er kommet tilbage i år, selvom det ikke er på helt samme niveau som tidligere.

Til gengæld ser næste år rigtig god ud for sommerhusudlejningen.

– Sol og Strand på Bornholm er på nuværende tidspunkt 10 procent foran 2022 i bookingerne til næste år, og det er netop især tyskerne, der vender tilbage til Bornholm igen, siger Tommi Falk.

Han påpeger, at det sker, selvom privatøkonomien i både Danmark og udlandet er presset.

– Mange familier er pressede med store prisstigninger på alt fra energi til fødevarer og andre daglige fornødenheder, men på trods af højere udgifter ser det altså ud til, at sommerhusferierne prioriteres af danske og især tyske turister.

Inflationen rammer

Netop på grund af stigende inflation og priser vil det da også blive dyrere at leje et sommerhus næste år, selvom lejeprisen ikke helt vil følge med.

– Vi ved jo ikke, hvad der sker i forhold til økonomien næste år, men lige nu ser vi, at folk godt tør booke sommerhuse.

Er der en tendens til, at det er billigere huse, der udlejes mere næste år?

– Nej, det er der ikke rigtig så stor forskel på. I år har det været svært at udleje de store huse. Men det er måske, fordi de store familieferier, som mange tyskere gerne vil holde, har manglet lidt. Men jeg kan se, at næste år er mange af de store huse, hvor der er plads til 10-12 stykker, allerede booket.

Og sætter I priserne op næste år?

– Vi plejer at følge prisudviklingen i markedet, men det har vi ikke kunnet i år, for så ville det have været en meget stor stigning. Vi plejer at lade priserne stige en til halvanden procent, men i år har vi korrigeret priserne med tre procent. Der var snakke om otte procent på et tidspunkt, men det blev vi enige om, at det skulle vi ikke.

Overordnet ligger udlejningen af feriehuse næste år allerede på 10 procent over niveauet på samme tidspunkt som i år.

– Vi er rigtig godt med i forhold til 2023-sæsonen allerede, forsikrer Tommi Falk.