Opråb: Truer fiskebestanden

Opråb: Truer fiskebestanden
Skarven truer ifølge fiskeriforeninger bestanden af fisk i de danske farvande. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | 3. DEC 2022 • 10:30
Af:
Ritzau/Jesper Dollerup Merved
NYHED
3. DEC 2022 • 10:30

Sultne skarver fylder for meget og truer bestanden af fisk i danske farvande og vandløb, advarer fiskere.

Skarver gør et for stort indhug i bestanden af både saltvands- og ferskvandsfisk i danske farvande, søer og vandløb. Derfor er der brug for en national plan for regulering af bestanden, lyder det fra fiskeriforeninger. 

Skarven er en fredet fugl, og som det er i dag, kan man lokalt indhente tilladelse til at regulere skarven. Det er dog ikke tilstrækkeligt, mener formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

– Det bør ikke være fiskerne selv eller lokale organisationer, der skal stå for at aflive skarven. Det vil ikke gøre en forskel for bestanden af skarver i det store billede. Det bør være Naturstyrelsen, der laver en landsdækkende plan for reguleringen, siger Svend-Erik Andersen.

At skarvernes indtag af fisk har gjort et væsentligt indhug i flere arters bestande fremgår også af data fra DTU Aqua, der forsker i økosystemernes udvikling i hav og ferskvand.

– Det er mere kritisk nu, end det har været tidligere. Vi bliver for eksempel ved med at se, at de små fisk i de kystnære farvande fra Lillebælt og Storebælt og helt over til Østersøen og Bornholm forsvinder, fortæller formanden for Danmarks Fiskeriforening.

Til trods for, at der fiskes mindre end tidligere både erhvervsmæssigt og rekreativt er bestanden af saltvandsfisk som torsk, ålekvabbe, ål og skrubbe under pres fra skarven og er blevet kraftigt reduceret de senere år, lyder det fra fiskeriforeningerne.

Skarver lever i kolonier. Ifølge Dansk Ornitologisk Forening blev der i 2020 registreret det højeste antal skarvkolonier i Danmark nogensinde. Sidste år blev der registreret 31.032 skarvreder fordelt på 83 kolonier.