Manglende arbejdskraft i højsæsonen: 'De har tænkt for kortsigtet'

NYHED | ABONNENT | 17. MAJ 2022 • 07:30
NYHED | ABONNENT
17. MAJ 2022 • 07:30

Restaurationsbranchen mangler ledige hænder på Bornholm, og flere hoteller og restauranter er nødt til at takke nej til ordrer i højsæsonen. Det handler om at være bedre til at fastholde arbejdskraften hele året, mener Det Regionale Arbejdsmarkedsråd for Bornholm.


Det er efterhånden ikke nyt, at manglen på arbejdskraft skaber store udfordringer for restaurationsbranchen på Bornholm.

I forrige uge skrev vi på Tidende om, hvordan flere virksomhedsejere var begyndt at investere i ejendomme, fordi der mangler boliger til arbejdskraften, der kommer til uden for øen.

Formanden for Horesta Bornholm, Benny Schou, kunne i samme ombæring fortælle, at blandt andet grundet den akutte mangel på boliger har 60 procent af organisationens medlemmer måttet sige nej til ordrer i år kontra 40 procent sidste år.

Hos Det Regionale Arbejdsmarkedsråd anerkender man, at sæsonvirksomhederne står dårligt, fordi de i den hårde kamp om ledige hænder kun tilbyder arbejde i en tidsbegrænset periode og skal konkurrere med virksomheder, der har helårsarbejde på plakaten.

– Så jeg vil sige, at Horesta har alle odds mod sig. Derfor har vi kigget på, hvad vi kan gøre ved den ulempe, det er kun at have sæsonarbejde, siger Jens Christian Olsen, der er formand i Det Regionale Arbejdsmarkedsråd for Bornholm.

Han mener ikke, at man udelukkende kan skyde skylden på manglende boliger til medarbejderne, men i stedet skal fokusere på, hvordan man fastholder arbejdskraften hele året rundt.

– De skal ikke pive, fordi de ikke har arbejdskraften. De har tænkt for kortsigtet. Det handler om at tage ansvar, sørge for at man fastholder sine medarbejdere, men også sørge for et arbejdsmiljø, der gør, at de har lyst til at blive, siger Jens Christian Olsen.

Vinterperioden skal bruges fornuftigt

Ifølge Jens Christian Olsen kan en måde, hvorpå man kan holde på medarbejderne hele året, være at sørge for efteruddannelser i vinterperioden, hvor turistsæsonen ellers står stille.

Et af initiativerne på den front startede sidste år, hvor der i samarbejde med Campus Bornholm blev igangsat et turboforløb for voksne med køkkenerfaring med det mundrette navn Turbokok.

– Jeg tror, vi har kørt to hold af det, der bliver kaldt Turbokok. Det betyder, at medarbejderne i de 24 uger, hvor de ellers skulle have gået arbejdsløse, der går de på uddannelse og får refusion fra statens voksen- og efteruddannelsesstøtte, fortæller Jens Christian Olsen.

Derved kan man tilbyde fuldstidbeskæftigelse hele året og forbedre muligheden for, at arbejdskraften ikke smutter hjem igen, når højsæsonen er overstået. Uden at det i øvrigt behøver koste virksomheden yderligere omkostninger.

I sidste ende drejer det sig om at have helårsansatte, der på sigt vil slå sig ned og bo på Bornholm, fordi det er til gavn for hele øen, mener formanden for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd.

Men hvis arbejdskraften skal komme til Bornholm og have lyst til at blive hængende, så er det også nødvendigt at skabe et attraktivt arbejdsmiljø.

– Det er jo meningen at gøre det attraktivt, så hvis de kommer fra Argentina, Polen, eller hvor de kommer fra, så har de lyst til at slå sig ned og blive skatteydere hos os, siger Jens Christian Olsen.

Han understreger samtidig, at han oplever, at mange af virksomhederne på Bornholm har attraktive arbejdsmiljøer, men det skal stadig sættes sammen med et tilbud om et arbejde, der ikke kun gælder i højsæsonen.

– Det drejer sig om at få kvalificeret arbejdskraft, og det gør man ved at tilbyde, at man kan leve af det året rundt. Og kan man leve af det, så kan man slå sig ned på Bornholm, siger han.