Ladestandere sætter gang i grøn transformation af havn
Nexø Havn er i samarbejde med virksomheden Sustain gået i gang med en grøn omdannelse. Ladestandere er første skridt. Arkivfoto: Berit Hvassum

HAVN | NEXØ | GRATIS
23. JUN 2021 • 12:04
Henrik Nielsen
Journalist

Ladestandere sætter gang i grøn transformation af havn

Ambitionen er at spare på energien og udvikle infrastrukturen, når Nexø Havn går sammen med Sustain, der er specialiseret i at klimaoptimere ejendomme og udvikle den infrastruktur, der er nødvendig for at realisere de nationale klimamål. Startskuddet er ladestandere til elbiler, men parterne ser mange muligheder for i fællesskab at videreudvikle det store og centralt beliggende havneareal i en grøn retning.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Første etape i en grøn udviklingsplan er 10 ladestandere til elbiler på havnen, hvor der kan lades åbent, enkelt og billigt via en app. Standerne er på 22 kilowatt og leveres af Sustain Recharge, der er en af Sustains tre virksomheder.

Både biler og busser

Ambitionen er løbende at nedbringe havnens energiforbrug, etablere grøn energiproduktion i form af solceller i samspil med de vindmøller, der allerede er i drift. Ambitionen er også at etablere flere ladestandere, der både understøtter personbiler og busser.

– Vi skruer med dette samarbejde op for vores grønne ambitioner i udviklingen af Nexø Havn. Der er en stor efterspørgsel på lademuligheder, så vi er glade for nu at kunne tilbyde elbilister at lade nemt og enkelt på Nexø Havn. Vi glæder os til at tage de næste grønne skridt, siger direktør Carsten Andersen hos Nexø Havn i pressemeddelelsen.

Solceller på tagene

Nexø Havn og Sustains næste projekter er at etablere solceller på tagene af de mest velegnede ejendomme på havnen. Ligesom der arbejdes på at etablere en grøn transporthub med 150 kilowatt lynladere, der både kan servicere busser og personbiler.

Det bliver for tiden også afdækket, om den grønne transporthub kan omfatte en grøn delebilsløsning.

– Vi er rigtig glade for dette banebrydende samarbejde om den grønne transformation af Nexø Havn. Gennem en række energiprojekter kan vi sammen skabe en CO2-neutral havn, der er klar til at indgå i fremtidens energisystem baseret på grøn el, siger administrerende direktør Christian Niepoort hos Sustain i pressemeddelelsen.Flere nyheder