Kunsthåndværkere vil åbne fælles butik

Kunsthåndværkere vil åbne fælles butik
Kunsthåndværkerne i Acab er repræsenteret på Grønbechs Gård i Hasle, men ifølge formand Maja Frendrup er der også nogle fordele ved at være et sted, hvor der er mange mennesker, der ikke bevidst går efter at opleve kunsthåndværk. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 26. JAN 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
26. JAN 2022 • 15:30

Efter succes med en fælles sommerbutik i Gudhjem leder kunsthåndværkernes sammenslutningen, Acab, efter egnede lokaler til noget tilsvarende i Allinge.


I to somre havde de lokale kunsthåndværkeres sammenslutning en fælles butik i Gudhjem Mølle. Det var et sted, hvor der kom mange besøgende, og hvor kunsthåndværkerne dermed kunne præsentere deres ting for mange potentielle købere på samme tid. Butikken lukkede i oktober 2020, i forbindelse med at Bornholms Brand solgte møllen, og siden har kunsthåndværkerne ikke haft en fælles butik.

Det får de måske igen, hvis det går, som Acab – Arts & Crafts Association Bornholm håber. Drømmen er at finde et sted i Allinge.

– Vi kunne godt tænke os at finde et nyt sted, hvor vi kunne gøre det samme. Vi mangler et fælles sted, så folk kan komme og se en masse forskelligt kunsthåndværk i samme butik, siger formand Maja Frendrup til Tidende.

Fordele ved et fælles sted

Acabs medlemmer er repræsenteret på Grønbechs Gård i Hasle, men det er et sted, som de fleste besøger, fordi de har besluttet sig for det. Sådan forholdt det sig ikke med butikken i møllen.

– Der er fordele ved et sted, hvor der kommer rigtig mange mennesker forbi, som er dem, vi ikke når, fordi de ikke lige så bevidst går efter det, siger Maja Frendrup.

Blandt fordelene nævner hun, at gæsterne kan se, hvad mange forskellige kunsthåndværkere laver, at det inspirere nogle gæster til efterfølgende at besøge kunsthåndværkernes værksteder, og at det giver medlemmerne en mulighed for at fremvise deres ting, hvis de ikke selv har et salgssted.

– Det er ret vigtigt at have nogle steder på øen, hvor ens ting kan blive set, så det er også det, vi gerne vil. Så ved vi godt, at vi måske ikke kan få et sted, hvor der er lige så meget plads som i møllen, men det kræver bare, at vi indretter det på en anden måde, siger Maja Frendrup.

I 2019 og 2020 havde kunsthåndværkerne i Acab en fælles butik i Gudhjem Mølle. Nu ønsker foreningen at åbne noget lignende i Allinge. Arkivfoto: Allan Rieck


Derfor Allinge

Acab-formanden har selv værksted med butik i Sandvig, men det er ikke nærheden til hende, der er afgørende for, at foreningen leder efter egnede lokaler i Allinge.

– Der er ikke så meget kunsthåndværk i Allinge i forvejen. Jeg er i Sandvig, men der er faktisk ikke nogen Acab-medlemmer, som har noget i Allinge, siger Maja Frendrup.

Der er et par keramikere i byen, som ikke er medlemmer af Acab, men sammenlignet med andre steder på Bornholm er det småt med kunsthåndværk i øens femtestørste by.

– I Nexø er der mange kunsthåndværkere og i Rønne, Svaneke og Gudhjem, så vi synes faktisk, at i forhold til hvor mange besøgende der kommer til Allinge, så mangler det ligesom, siger hun.

Derfor er drømmen at skabe et samlingspunkt for kunsthåndværk, hvor der også gerne må ske nogle andre ting i løbet af året.

– Ideen er, at vi er cirka 20 kunsthåndværkere, som viser og sælger vores ting. Men det er ikke nemt at finde et sted i Allinge centrum. Vi har kig på et par gode steder, så vi håber virkelig, at vi får fundet et sted, så vi kan nå at få det klart til sommeren, eller faktisk gerne til påske, siger Maja Frendrup.