Barslund: Her er mit råd til de sidste fiskere

Barslund: Her er mit råd til de sidste fiskere
– Vi ligger nu med to fartøjer oppe ved Norge trefjerdedele af året, fordi torskekvoten i Østersøen i mellemtiden er reduceret med 80 procent, sagde Kristian Barslund Jensen til Tidende i 2018. Foto: Berit Hvassum
FISKERI | BORNHOLM | ABONNENT | 16. OKT 2021 • 07:30
FISKERI | BORNHOLM | ABONNENT
16. OKT 2021 • 07:30

Fiskerne bør kompenseres for tabt indtjening på linje med minkavlerne. Det mener ejeren af Bornholms største fiskerikoncern, Ocean Prawns i Nexø.


Kristian Barslund Jensen, stifter af rejekoncernen Ocean Prawns, indgik i 2013 partnerskab med en makker fra Nexø og købte kvoter i den østlige Østersø for 15 millioner kroner. Barslunds hovedindtjening kommer fra rejefiskeri ved Grønland. Østersø-kvoterne var et forsøg på at holde gang i fiskeriet i de hjemlige farvande.

Fem år senere gjorde Barslund status:

– Vi ligger nu med to fartøjer oppe ved Norge trefjerdedele af året, fordi torskekvoten i Østersøen i mellemtiden er reduceret med 80 procent, sagde han til Tidende.

I 2019 lukkede EU fiskeriet i den østlige Østersø ned og i denne uge fældede politikerne med den nye fiskeriaftale den endelige dødsdom over fiskeriet i Østersøen ved også at indskrænke torske- og laksefiskeriet i den vestlige del af Østersøen med 80 procent.

Dermed er fiskeriet i Østersøen gået fra 125.000 ton til 0 på 40 år, og Kristian Barslund Jensen og hans makker har altså hældt 15 millioner kroner i havet.

– Dem kan de jo starte med at kompensere os for, siger han medhenvisning til partierne bag aftalen.

Man udsletter et erhverv uden at blinke

Barslunds to både, Freja og Laura, fisker nu i Nordsøen året rundt. I princippet ville det være oplagt for Kristian Barslund Jensen at skille sig af med de to fartøjer.

– Men der er jo ingen, der vil købe både i øjeblikket, siger han.

Den nye fiskeriaftale vækker minder om 1980’erne i Nexø, hvor de insolvente fiskere fik ophugsstøtte fra staten som et plaster på såret.

– Det er beskæmmende, at man kan udslette et erhverv uden at blinke, siger Barslund med sigte på Rasmus Prehn (S), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Barslund har fulgt den politiske regulering af fiskeriet gennem årene og mener ikke, at det faktum, at lovgivningen er baseret på rådgivning fra biologer, fritager politikerne for ansvar.

– Biologerne har slået både fiskeriet og fiskerne ihjel. Man burde behandle fiskerne ligesom minkavlerne og give dem kompensation, siger han.

Så må de servicere vindmøllerne

Kristian Barslund Jensen ser to scenarier for fremtidens fiskere på Bornholm. Fjernfiskeri eller omlægning.

Hans bekymring går især på de tilbageværende virksomheder i Nexø Havn, som lever af fiskeriet.

– Jeg tvivler stærkt på, at følgeerhvervene kan ligge i tre-fire år og vente på, at fiskeriet kommer i gang igen, siger han.

Til de fiskere, der ikke har mod på at tage på langfart, har den erfarne skipper et godt råd:

– De må sejle ud og lave service på vindmøllerne.

I dag har hovedparten af de tilbageværende fiskere på Bornholm kvoter i Kattegat, Skagerak og Nordsøen, og losser i Hirtshals, Skagen og Frederikshavn.

I Nexø Havn vurderer man, at der 10-15 aktive erhvervsfiskere tilbage på Bornholm.