Kommunen: 'Ikke så vellykket, som vi havde håbet'

Kommunen: 'Ikke så vellykket, som vi havde håbet'
Regionskommunens landskabsarkitekt Mugen Adler var torsdag med til at placere nogle sten omkring det tidligere hul, der dagen før blev dækket og plantet til. Foto: Berit Hvassum
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT | 20. MAJ 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT
20. MAJ 2022 • 10:30

Kommunens landskabsarkitekt Mugen Adler afviser, at det kritiserede hul på Naturtorvet har kostet kommunen mange penge. Områdefornyelsen i Aakirkeby fortsætter til efteråret med planer om medborgerhus, en aktivitetsplads ved hallen og omlægninger af to torve.


– Igennem det seneste års tid er der indløbet rigtig mange meninger om hullet. Til sidst blev medlemmerne af styregruppen enige om, at forsøget ikke var så vellykket, som vi havde håbet. Byen tog ikke pænt imod det – i hvert fald ikke dem, der talte højt.

Sådan siger kommunens landskabsartikekt Mugen Adler om det hul på torvet i Aakirkeby, der i onsdags blev dækket til og beplantet, og dagen efter udsmykket med store sten.

Hullet var i de første tegninger ikke planlagt til at være en del af Naturtorvet, men da en gravemaskine under forberedelsen stødte imod det højt stående grundfjeld, besluttede arkitekten og styregruppen bag områdefornyelsen at ændre planerne.

Hul-modstanden, som hurtigt viste sig efter indvielsen i sommeren 2020, blev dog til sidst for stor.

– Vi indså, at vi måtte gøre noget andet, og det har vi nu gjort, siger Mugen Adler.

Nødvendigt dræn

At grave og udsmykke et hul for at dække det til igen, inden der er gået to år, kan virke omsonst, og på Facebook skriver nogle om spild af penge. Sidste år investerede kommunen i et dræn, eftersom der ofte stod vand i hullet, der også er blevet kritiseret for at udgøre en faldrisiko. Slingrekursen kan også ses som et udtryk for, at folkene bag projektet har taget byens borgere med på råd, understreger Mugen Adler.

– Ud over os i styregruppen var der også nogle i byen, som syntes hullet var spændende. Vi har bare lyttet til, hvordan havde det med det. Hele idéen med at trække vilde planter og sten ind til byen er baseret på borgernes idéer, siger Mugen Adler.

Hun afviser, at hullet har drænet puljen bag områdefornyelsen.

– Jeg har godt set, at nogle mennesker mener, at vi har brugt en masse penge på at lave et hul og fylde det igen. Men det er ikke helt rigtigt, siger hun og begrunder sin pointe.

– Fordi grundfjeldet stod så højt, kom dræningen som en ekstraudgift, vi ville have haft under alle omstændigheder. Vi har ikke købt ekstra materialer, jord eller planter, men vi har gjort brug af ekstra mandskab til i forbindelse med, vi skulle fylde hullet op.

 

For en måned siden kunne grundfjeldet stadig ses i hullet. Foto: Jakob Nørmark

 

Politisk beslutning i juni

Byfornyelsesarbejdet i Aakirkeby har stået på siden 2018 og skal være afsluttet om halvandet år. Torvet er ikke færdigt endnu, men kommunen lægger ikke op til større ændringer i anden fase, men snarere en videreførsel af det eksisterende naturkoncept, forklarer Mugen Adler.

De andre indsatsområder er koncentreret omkring Smedetorvet, der skal omlægges med sten og vilde blomster i samme stil som torvet, et nyt medborgerhus i kommunens bygninger på Eskildsgade 15 (det tidligere bibliotek), en større legeplads med mange aktiviteter ved hallerne og mere vild natur i byrummet.

I maj og juni kommer kommunalpolitikerne til at tage stilling til næste fase af arbejdet.

– Hvis politkerne både godkender det nye byfornyelsesprogram og økonomien, ved vi inden sommerferien med sikkerhed, hvilke tiltag vi kommer til at arbejde med. Og så tager vi fat på resten af torvet, Smedetorvet, medborgerhuset og aktivitetspladsen, fortæller Mugen Adler.