Jordemødre i bekymringsbrev: Roen og nærværet er væk

Jordemødre i bekymringsbrev: Roen og nærværet er væk
Bornholms Hospital oplyser på sin hjemmeside, at det som landets mindste fødested har den personlige kontakt i fokus. Arkivfoto
ERHVERV | Mandag 23. maj 2022 • 15:30

Jordemødre skriver bekymringsbrev. Der mangler 30 procent af det normerede antal kolleger.

På bornholmshospital.dk kan man blandt andet læse, at "Bornholms Hospital er landets mindste fødested. Det betyder, at den personlige kontakt er i fokus, når du er gravid, og når du skal føde".

Men for tiden er jordemødrene presset i en grad, så fire jordemødre på hospitalet har skrevet et bekymringsbrev til hospitalets ledelse, oplyser DR Bornholm.

Hospitalet har da også kun 70 procent af de jordemødre, det er normeret til at have. Der er således nu syv jordemødre, men der burde være 10.

"Vores vision om det bedste og mindste fødested i Danmark kuldsejler. Den ro og nærvær samt kontinuitet, som vi tidligere har promoveret os på, kan vi ikke længere se og mærke", står der ifølge regionalradioen blandt andet i brevet.

Hospitalsdirektør Annemarie Hellebek anerkender jordemødrenes store arbejdspres. Men det er svært at tiltrække jordemødre til et udkantsområde som Bornholm i en tid med jordemoder-mangel i hele Region Hovedstaden, fortæller hun til DR Bornholm og siger:

– Vi gør alt, hvad vi kan, for at skaffe medarbejdere.

Over for Tidende uddyber hun, idet hun adspurgt, hvor længe hospitalet kan køre videre med 30 procent for få jordemødre, siger:

– Det kan vi blive nødt til et stykke tid, for det er et nationalt problem. Der er ikke de bedste udsigter til at kunne nå op på 100 procent i fastansatte jordemødre, men når det er sagt, er det også vigtigt som fødende eller gravid på Bornholm at vide, at vi dækker ind med vikarer.

Som kommer tilrejsende?

– Ja. Så der er jordemødre til de fødende og til at dække de ydelser for gravide, som man skal dække i henhold til Sundhedsstyrelsens planer.

Ikke desto mindre lægger det et pres på det faste personale, når der er mange vikarer, erkender hospitalsdirektøren.

– Der er et øget pres i forhold til at introducere vikarerne til de forskellige funktioner, og det har også vist sig at være et problem, hvis der kommer afbud med kort varsel fra en vikar, for så har vi kun én mulighed, og det er at bede en jordemoder om at give afkald på en fridag, og det er ikke sjovt. Det er vi rigtig kede af at skulle gøre ind imellem, så vi satser på at kunne undgå det gennem bedre aftaler med bureauerne.

Man risikerer vel en ond cirkel, hvor de fastansatte bliver presset så meget, at det udløser flere sygemeldinger?

– Præcis, og det er den dårlige spiral, vi meget gerne skulle undgå.

Men de fødende har ikke grund til bekymring?

– Nej, der er jordemødre til alle fødsler, siger Annemarie Hellebek.

Ekstra vagter

Ledende jordemoder Rikke Albæk siger blandt andet til Tidende:

– Selvfølgelig kan det mærkes, når der mangler jordemødre, det er klart, det ville være underligt andet, når der mangler 30 procent af medarbejderne. Så jeg kan sagtens forstå, at de henvender sig til direktionen. Vi arbejder også benhårdt på at rekruttere jordemødre, men der er problemer i hele Region Hovedstaden med at rekruttere, det eneste sted, der ikke mangler, er Hillerød Hospital.

Og for jeres jordemødre betyder det, at de får ekstra vagter?

– Ja, det kan sagtens være, at de bliver kontaktet på deres fridage og møder ekstra ind for at få det til at hænge sammen, og det er klart, at man kan mærke, når man ikke føler, man får mulighed for at holde rigtigt fri, når man egentlig skulle have det, og det er også noget af det, de skriver i brevet, siger den ledende jordemoder.

Rikke Albæk oplyser videre, at jordemødrene på hospitalet for tiden ikke har en tillidsrepræsentant, samt at hun – som er den ottende jordemoder – ikke indgår i vagtplanerne som aktiv. 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT