Hver fjerde nye 'hovedstadspædagog' arbejder på Bornholm: 'Et stærkt signal'

Hver fjerde nye 'hovedstadspædagog' arbejder på Bornholm: 'Et stærkt signal'
– Det sender et stærkt signal, siger formand for BUPL Bornholm, Henrik Kofoed Hansen. Foto: Berit Hvassum
ARBEJDSLIV | BORNHOLM | 19. AUG 2021 • 06:52
Af:
Ritzau
ARBEJDSLIV | BORNHOLM
19. AUG 2021 • 06:52

Alarmklokkerne ringede allerede i juni, da det kom frem, at der fra 2019-2021 kun var oprettet 37 nye pædagogstillinger i Region Hovedstadens daginstitutioner, selvom der i samme periode var kommet 2.004 flere børn i daginstitutionsalderen 1-5 år.

Men situationen i Storkøbenhavn er endnu værre end tidligere antaget, skriver Børn&Unge på baggrund af nye tal.

9 af de 37 nye fuldtidsstillinger i Region Hovedstaden er nemlig oprettet på Bornholm.

Dermed har kommunerne i selve hovedstadsområdet kun skaffet én ekstra fuldtidspædagog for hver 70 nye børn i daginstitutionsalderen. Resten af de nye ansatte er ikke pædagoguddannede.

Udviklingen gør det svært for hovedstadskommunerne at leve op til kravet om, at minimumsnormeringer ikke må føre til en lavere pædagogandel.

På trods af de alarmerende tal er formand for BUPL Hovedstaden, Henriette Brockdorff, ikke overrasket. Hun fortæller, at BUPL i flere år har forsøgt at få hovedstadskommunerne ind i kampen mod pædagogmangel.

– Vi er blevet mødt af kommuner, som i mange tilfælde har siddet på hænderne og først for nylig er begyndt at handle. Nogle kommuner arbejder intensivt med problematikken, mens andre trods store rekrutteringsvanskeligheder endnu ikke er kommet i gang, siger hun.

BUPL opfordrer Folketinget til hurtigst muligt at lancere en national rekrutteringsplan, så man kan komme pædagogmanglen til livs.

På Bornholm møder opnormeringen ros fra øens pædagoger. Særligt fordi Bornholms Regionskommune i foråret 2021 gav en ekstra bevilling oven i Folketingets midler til minimumsnormeringer.

– Det sender et stærkt signal, siger formand for BUPL Bornholm, Henrik Kofoed Hansen.

Lederen af Dagtilbud i Bornholms Regionskommune, Henrik Dich, understreger da også, at den ekstra bevilling kun har været mulig på grund af stærk opbakning fra byrådet.

– Der har været vilje til at sætte skub på den udvikling, som midlerne fra Folketinget har sat i gang. Samtidig håber vi, de bedre normeringer og den styrkede faglige ramme kan være med til at tiltrække pædagoger fra resten af Danmark, fortæller han.

BUPL-formand Henrik Kofoed Hansen lægger dog ikke skjul på, at de bornholmske pædagoger har haft travlt igennem lang tid. Og at mange fortsat har det trods opnormeringen. Han er dog overbevist om, at de bornholmske pædagoger vil kunne mærke forbedringer, når minimumsnormeringerne er fuldt indfaset i 2024.

Til gengæld vurderer både han og dagtilbudsleder Henrik Dich, at det også på Bornholm bliver en udfordring på sigt at skaffe det nødvendige antal pædagoger til minimumsnormeringerne.

Derfor ser Henrik Dich også frem mod en national rekrutteringsplan fra Folketinget. Den bornholmske dagtilbudschef understreger, at pædagogmanglen er et nationalt problem, ikke bare et lokalt problem.