Fransk vin ankommet med ren vindkraft

Fransk vin ankommet med ren vindkraft
Træskibet Les Hombres sejler hvert år vin fra Frankrig til Bornolm. Skibet smutter dog også af og til en tur til Caribien for at hente rom og kaffebønner. Privatfoto
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT | 21. JUN 2022 • 15:30

Det smukke træskib Tres Hombres forlod mandag Gudhjem Havn og satte kursen mod Tejn. Skibet ankommer to gange om året fyldt med god vin til bornholmere og turister. Det særlige er, at skibet ikke har nogen motor, og derfor mærkes vinflaskerne med en særlig etiket, der fortæller at vinen er fragtet til Bornholm uden brug af fossile brændstoffer.

Mens mange søndag pakkede sammen og forlod Allinge efter Folkemødet, var der anderledes aktivitet på havnen i Gudhjem. Her lossede personalet fra havnebaren Provianten sammen med lokale frivillige vin fra sejlskibet Tres Hombres, der endnu engang leverede våde varer til Bornholm.

– Det gik rigtig godt. Det er altid lidt af en folkefest, når skibet lægger til og skal losses, og mange lokale hjælper til. Så sidder vi og sætter mærker på flaskerne bagefter og hygger os med et godt glas, fortæller Maria Gill Larsson, der sammen med sin mand Thomas driver Provianten og Kanten i Tejn.

Sidstnævnte skal også have leveret vin til sæsonen, og derfor lagde skibet fra kaj mandag i Gudhjem, og drog mod Tejn Havn. Her vil losningen ske onsdag, igen med hjælp fra lokale, og igen med et godt glas vin til.

Tres-Hombres foran indsejlingen til Gudhjem med last fyldt af franske vine. Privatfoto.

 Sejler for ren vind

Vinene til de to steder kommer fra Sydfrankrig, og tænker man på miljøet, hvilket de fleste efterhånden gør, så kan man drikke vinene med god samvittighed. I hvert fald når det angår transporten til Bornholm. Den sker nemlig uden brug af brændstof, kun ren vind.

– Det er en slags forening, der tidligere har haft to skibe, så nogle gange har vi haft besøg af skibet Nordlys, som er et lidt mindre skib end Tres Hombres. Men Nordlys blev for dyrt at vedligeholde, så nu har de kun det store tilbage. Vi plejer at få leveret to gange om året, og sådan har vi gjort siden 2016, siger Maria Gill Larsson.

Vinen blev lastet i den franske havneby Les Sables-d'Olonne i starten af maj, og efter et par stop undervejs, blandt andet et besøg ved en træskibsfestival i Belgien, lagde det for få dage siden til kaj i Gudhjem. Hvornår Tres Hombres sejler videre, er ikke helt sikkert endnu.

– Det kommer lidt an på vinden. De skal have et stop i Hundested på vej hjem, og der skal de være på søndag. Så det afhænger lidt af, hvordan vinden arter sig de kommende dage. Men de sejler formentlig afsted torsdag eller fredag, mener Maria Gill Larsson.

Inden træskibet igen laster vin i Frankrig skal det forbi Hundested, derefter et lille stop i Irland og et i England. Herefter forventes det retur på Bornholm til august.