EU-millioner kan skaffe svaret: Kan fredet bygning blive fremtidens base for nationalt center?

EU-millioner kan skaffe svaret: Kan fredet bygning blive fremtidens base for nationalt center?
Der har de seneste år været mange idéer til, hvordan man kan bruge elværket på Lille Madsegade. I Rønnes strategiske udviklingsplan fra 2019 var forslaget at lave et ungehus med streetaktiviteter i den store hal. Udgifterne til renovering blev anslået til mellem 25 og 47,5 millioner kroner. På grund af omkostningerne valgte politikerne at prioritere andre projekter. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
ERHVERV | RØNNE | Fredag 14. januar 2022 • 10:30
ERHVERV | RØNNE | Fredag 14. januar 2022 • 10:30

Får bornholmsk konsortium penge fra Erhvervsstyrelsens EU-pulje, skal en del af beløbet gå til at forberede et restaureringsprojekt af elværket, som ansøgerne håber, kan komme til at huse et Nationalt Center for Grøn Energi inden for få år.


Elværket er den foretrukne base for et Nationalt Center for Grøn Energi, og hvis regionskommunen, Bornholms Energi og Forsyning, DTU og de andre økonomiske partnere bag en ansøgning til Erhvervsstyrelsen har held til at få del i en EU-pulje på 600 milllioner kroner, vil en del af pengene gå til at forberede en renovering af de fredede bygninger i Lille Madsegade i Rønne.

– Der skal laves en behovsafklaring. Det vil sige: hvad er det, der skal til i et levende hus, når man vil samle alle disse aktiviteter, og hvad har brugerne brug for? fortæller Mads Boss, kommunens projektleder.

– Og så er der midler til at udvikle en projektskitse for elværket. Det er tanken, at så snart projektskitsen er klar, vil man kunne gå i dialog med fonde, eller hvem der nu skal finansiere sådan et projekt, både byggeriet og driften.


Elværket ejes af Bornholms Regionskommune. Flere aktiviteter for indvandrere finder i dag sted i sidelokalerne. Multietnisk Kulturhus råder over lokalet, hvor et hold DTU-studerende i denne uge har haft base under undervisningsaktiviteterne. Foto: Berit Hvassum 


Tidsbegrænsning

Det bornholmske konsortium rækker ud efter 50 millioner kroner med vækstteam-ansøgningen, men det beløb, som måtte være på vej til grønne energiprojekter, kan ikke bruges på selve renoveringerne.

– Dels ligger der en begrænsning på, hvad man må bruge midlerne til, og dels er tidsbegrænsningen også en faktor, for midlerne skal være brugt inden midten af 2023. Så det, vi har med i ansøgningen, er, at mulighederne på elværket skal undersøges.

Rønnes gamle elværk blev bygget i 1911-12 og fungerede som elektricitetsværk indtil 1940'erne. Bygningen blev fredet i 2015, og forarbejdet skal kaste lys over, hvordan den store hal kan bruges. Projektmagerne er et godt stykke vej og mange millioner væk fra at nå dertil.

– Man kan ikke permanent få lov til at være inde i bygningen over længere tid, som den er nu, siger Mads Boss.

– Forventningen er, at man skal om på den anden side af renoveringen, før man kan tage elværket i brug som det levende hus. Indtil da må man låne de sidebygninger, i det omfang man kan.

 


Regionale erhvervssatsninger

Cirka 600 millioner kroner fra EU's Regional- og Socialfonde vil af Erhvervsstyrelsen blive uddelt til projekter, som de regionale vækstteam har prioriteret. De syv danske vækstteam har valgt at positionere sig inden for disse områder:

Vækstteam Bornholm: Grøn energi relateret til energiø

Vækstteam Fyn: Maritime erhverv og robotter

Vækstteam Hovedstaden: Life science

Vækstteam Midtjylland: Vandteknologi

Vækstteam Nordjylland: CO2-fangst, lagring og udnyttelse

Vækstteam Sjælland og øerne: Biosolutions

Vækstteam Sydjylland: Omstilling fra olie til grøn industri

Kilde: Erhvervsministeriet

FÅ ABONNEMENT