Et år med pandemi, faglige kampe og lokal konflikt prægede fagforening

Et år med pandemi, faglige kampe og lokal konflikt prægede fagforening
3F'ernes formand på Bornholm Jonna Nielsen mener ikke, at medlemmerne har fået nok anerkendelse for deres arbejdsindsats under corona. Arkivfoto: Berit Hvassum
FAGPOLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 2. SEP 2021 • 20:00
FAGPOLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
2. SEP 2021 • 20:00

Medlemmernes indsats under coronapandemien samt årets faglige kampe og konflikten med Hotel Siemsens Gaard var blandt de mange punkter i formandens beretning, da 3F Bornholm forleden holdt den ordinære generalforsamling.

Formand Jonna Nielsen kom som noget af det første i sin beretning ind på medlemmernes store indsats under pandemien og oplyste, at ni ud af 10 3F-medlemmer arbejdede som normalt på trods af smitteudbrud og nye mutationer, mens man i andre brancher kunne arbejde hjemmefra.

For den indsats fik de et stort tak fra formanden selv, der ikke mente, at 3F-medlemmerne havde fået den anerkendelse, de var berettiget til, i offentligheden.

– Tak er kun et fattigt ord, og da jeg ved, I ikke kan blive takket nok, så får I den her endnu engang. Det var jer, som holdt hjulene i gang.

– Hvis industrien, byggeriet og transportsektoren gik i stå, ville hele landets økonomi gå i stå, og så ville vi ikke have råd til at hjælpe de syge, de ældre, de ledige og vores børn. Vi ville heller ikke haft råd til at bekæmpe pandemien, som vi alle sammen ønsker langt væk. De samfundsøkonomiske konsekvenser ville simpelthen blive uoverskuelige, hvis ikke det lige var for manden eller kvinden på gulvet. Det blev glemt i travlheden i forhold til at rose andre grupper i samfundet, som selvfølgelig også skulle roses for deres indsats, men det skete ligesom desværre bare ikke for resten, som holdt hjulene i gang, sagde hun.

Kamp for højere dagpengesats

Foruden anerkendelsen til dem, der arbejdede under coronapandemien, kom Jonna Nielsen også omkring de medlemmer, der blev ramt af fyringer efter nedlukning nummer to. Og dermed 3F’s kamp for at ændre dagpengesatsen.

– Den 11. marts 2021, et år efter nedlukningen, var der knapt 168.000 tilmeldte ledige. Det er omkring 36.000 flere sammenlignet med før krisen.

På Bornholm var det lidt over 1.500 personer som var ledige, da det var på det højeste, det var lidt mere end en fordobling i forhold til tidligere års tal. Det medførte, at mange af vores medlemmer fik en stor lønnedgang på deres normale månedsløn i forhold til dagpengesatsen. De fik i den grad lov til at mærke at dagpengene slet ikke er fulgt med tiden, faktisk så meget så at dagpengesystemet ikke længere udgør et solidt sikkerhedsnet, når man mister jobbet, sagde hun.

Ifølge Jonna Nielsen rammer den lave dagpengesats ikke kun de ledige medlemmer, men også trygheden for dem, der er i arbejde, og arbejdsgivernes mulighed for at kunne hyre og fyre i fremtiden.

– Det viser, vi som samfund på det område er svage, når gabet på en månedsløn er så stort, at man i dag får cirka 4.000 kroner mindre om måneden før skat, end hvis dagpengene havde fulgt lønudviklingen siden i midten af 90'erne. Det har vi i fagbevægelsen råbt højt om i mange år, uden at blive hørt af politikerne, men vi giver ikke op, og derfor bliver vi ved med at kæmpe ved hele tiden at foreslå væsentlige forbedringer, sagde hun.

Opfordring til Siemsens Gaard

Jonna Nielsen kom også omkring 3F Bornholms konflikt med Hotel Siemsens Gaard, der blev indledt den 1. juni og som tidligere er blevet beskrevet i Bornholms Tidende.

– Der har været nogen ubehagelige oplevelser i kølvandet på konflikten, hvor en medarbejder og samarbejdskollega er overfuset af ejeren, som mente, han havde fået ødelagt sin ferie. Hele referatet er gengivet i Bornholms Tidende, og man kan ikke andet end ryste på hovedet. Personer, som i den grad er født med en gylden ske i munden, ved åbenbart ikke, hvordan man bør opføre sig, når man ikke kan få sin vilje. Så mister de åbenbart etiketten og går til direkte ubehagelige angreb. Jeg mangler faktisk ord for den opførsel, som fandt sted på Svaneke havn, sagde hun og opfordrede ejerne af Hotel Siemsens Gaard til at få tegnet en overenskomst.

Jonna Nielsen brugte også beretningen som anledning til at takke de andre faglige organisationer på Bornholm for opbakningen i forbindelse med konflikten.

– Konflikten har også vist, hvilket samarbejde, der er mellem de faglige organisationer på Bornholm. Stort set samtlige organisationer har mødt op til vores arrangementer og i andre sammenhænge været behjælpelige i forhold til sympatikonflikten. FH ved Jens Christian har taget et kæmpe slæb med at arrangere OK aktiviteter og i fællesskab pakke materiale til uddeling. Det er vi i 3F dybt taknemmelige for. Det viser, vi har et godt sammenhold på Bornholm, og de udfordringer vi har, står vi sammen om at løse i fællesskab, sagde hun.

 


Valg af bestyrelse i 3F

På den ordinære generalforsamling blev der også valgt medlemmer og suppleanter til 3F Bornholms bestyrelse.

Næstformand Merete Koch blev genvalgt.

Fra de forskellige grupper blev disse bestyrelsesmedlemmer genvalgt for en 2-årig periode:

Industrigruppen, Michael Krogsgaard.

Transport, Helle Andersen.

Offentlig, Michael Lau.

Privat Service, Eydfrid Poulsdóttir Hansen.

Fra gruppen Byg blev Steen Pedersen valgt.

Af suppleanter blev følgende genvalgt for en ét-årig periode:

Industrigruppen, Marianne Fediøw.

Transport, Heidi Thorsen.

Privat service, Henriette Arvad Olsen.

Fra gruppen Offentlig valgte Bent Erik Kjær-Pedersen ikke at genopstille, og Claus Maegaard blev valgt i stedet.

Fra gruppen Byg blev Reno Larsen valgt som suppleant, ligeledes gjorde Tommy Jørgensen fra gruppen Grøn.