Efter strejken: 'Det går desværre lidt langsomt'

Efter strejken: 'Det går desværre lidt langsomt'
Bornholms Lufthavn gik helt i stå tilbage i august, da konflikten rasede. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 26. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
26. JAN 2023 • 05:30

Der er fortsat ikke fundet en løsning på konflikten mellem medarbejderne i Bornholms Lufthavn og Trafikstyrelsen, der i august 2022 fik personalet til at nedlægge arbejdet. Der er dog fremgang og optimisme at spore, lyder det fra parterne.

Konflikten, der tilbage i august fik 3F-medarbejderne i Bornholms Lufthavn i security og bagagehandling til at nedlægge arbejdet, er stadig ikke løst.

Men dialogen er god, og der er fremgang at spore, fortæller tillidsrepræsentant i 3F, Christina Lintrup.

– Der er gang i noget, og vi har et møde igen i næste måned, hvor der forhåbentlig er mere fremgang. Det går desværre lidt langsomt, men vi gør alt, hvad vi kan for at få det til at lykkes. Jeg synes helt klart, vi har fået hul igennem hos modparten, hvilket er en stor ændring. På den led har vi rykket os meget, fortæller Christina Lintrup til Tidende.

Den udlægning kan man nikke genkendende til hos Trafikstyrelsen, der sidder på den anden side af bordet, omend man ikke kan gå yderligere i detaljer.

– Vi kan bekræfte, at der er en god dialog. Mere kan vi ikke sige lige nu, for vi vil gerne bevare den gode dialog med medarbejderne, før vi går ud og fortæller mere, fortæller presseansvarlig hos Trafikstyrelsen, Frederik Roed.

Stor ulighed

Fredag den 26. august sidste år nedlagde lufthavnspersonalet arbejdet grundet en konflikt med ledelsen i Bornholms Lufthavn.

Det skyldtes, at de mente, at de igangværende lønforhandlinger gik for langsomt, og at de ikke blev taget seriøst. Indsatsen for at få hævet lønnen blev indledt i begyndelsen 2020, før corona-pandemien nåede Europa og lammede flybranchen, oplyste Christina Lintrup i sensommeren til Tidende.

– Man blev opmærksom på en stor ulighed på lønniveauet, når vi sammenligner med andre lufthavne. Vi vil gerne sammenligne os med lufthavnene Aalborg og Aarhus. Lønmæssigt ligger deres medarbejdere væsentligt højere end os.

Det er jo lufthavne med en anden ejerskabsform?

– Derfor behøver medarbejderne ikke være ringere stillet, lød det fra 3F-tillidsrepræsentanten.

Efter fire dages arbejdsnedlæggelse genoptog medarbejderne arbejdet. Det gjorde de efter en afgørelse i Arbejdsretten, der pålagde medarbejderne at genoptage arbejdet.

Udover at ramme passagerer, betød strejken også, at det planlagte energitopmøde med deltagelse fra flere europæiske regeringschefer blev rykket fra Hammershus til Marienborg på Sjælland som konsekvens af situationen i lufthavnen. Det havde dog ikke betydning for medarbejdernes beslutning, slog Christina Lintrup fast.

– Det har aldrig været vores mål. Vi har sakket langt bagud i løn og får ikke den løn, vi fortjener, og derfor har vi strejket. At energitopmødet lige lå der, den havde vi ikke lige tænkt ind. Det er en konsekvens af en lønforhandling, der er gået i hårknude, og så kommer konsekvensen om fredagen. Vi har aldrig haft til mål, at det skulle gå ud over energitopmødet.

Positivt stemt

På bagkant af arbejdsnedlæggelsen skrev Christina Lintrup på vegne af medarbejderne i Bornholms Lufthavn en udtalelse, hvor man blandt andet udtrykte den fortsatte frustration over det langstrakte forhandlingsforløb.

– Det store problem i denne forbindelse er, at medarbejderne ikke føler, at Trafikstyrelsen er forhandlingsvillige, desavouerer de ting der bliver fremlagt og generelt ikke bliver taget seriøst, eftersom forhandlingerne har været i gang alt for længe, og Trafikstyrelsen bare forhaler og trækker sagen i langdrag, skrev tillidsrepræsentanten i starten af september.

Her knap fem måneder senere, er man dog mere optimistiske, fortæller hun.

– Jeg er meget mere positivt stemt end tilbage i august. Vi afventer lige nu, men jeg håber snart, vi er klar med noget, hvor begge parter kan være tilfredse, siger Christina Lintrup, der på samme måde som Trafikstyrelsen ikke ønsker at uddybe forhandlingsforløbet.

– Jeg kan ikke kommentere på mere for nuværende. Vi kan forhåbentlig være lidt mere konkrete i næste måned.