Efter flere perioder med restriktioner: Butikslivet har klaret sig godt igennem corona

Efter flere perioder med restriktioner: Butikslivet har klaret sig godt igennem corona
Nedlukninger, mundbind og andre restriktioner har i perioder været en del af hverdagen i detailhandlen i de to år, corona har været her. Det til trods har handelslivet klaret sig godt, viser en ny undersøgelse. Sidste år viste en tilsvarende undersøgelse det samme. Arkivfoto: Berit Hvassum
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 17. JAN 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
17. JAN 2022 • 15:30

En undersøgelse viser, at handelslivet har klaret sig godt igennem coronaåret 2021. Sidste år viste en tilsvarende undersøgelse det samme om 2020. Rønne Handelsstandsforenings formand har samme indtryk.


Skal man tro en ny undersøgelse, så har butikslivet som helhed klaret sig godt igennem coronaåret 2021, selvom det har været ramt af restriktioner. Sidste år viste en lignende undersøgelse det samme om 2020. Begge gange er udviklingen i otte handelsbyer blevet undersøgt, deriblandt Rønne. Formand Jan Bidstrup fra Rønne Handelsstandsforening har samme oplevelse.

– Vi er sluppet meget nådigt igennem det, og der er ingen tvivl om, at vi virkelig mærker den lokale opbakning, siger han til Tidende.

Uden at have talt med samtlige forretningsdrivende i byen sporer han optimisme efter det andet coronaår, og han hører positive toner fra dem, han rent faktisk taler med. Hos ham selv ser det også meget fornuftigt ud.

– Summen af tilbagemeldingerne giver mig det overordnede indtryk, at det hele går meget godt. Jeg kan ikke tage alle over en kam, men det gælder dem, jeg taler med, siger Jan Bidstrup.

Lidt kontrastfyldt

Bag undersøgelsen står tegnestuen og rådgivningsvirksomheden Urland, som blandt andet har konstateret, at forbrugernes forhold til nethandel har ændret sig drastisk i løbet af krisen, og meldingen fra de deltagende byers handelschefer er, at det er et tog, man skal hoppe på, før det er for sent.

– Nethandlen er der, den buldrer derudaf, og den bliver ikke mindre. Hvis man taler med butikker, der har pakker liggende fra webshops, så har de aldrig nogensinde oplevet noget lignende, og det bliver bare vildere og vildere, og GLS kører undt med flere biler end nogensinde før for at dele pakker ud til folk. Men det er lidt kontrastfyldt, for det ser ud som om, at os i detailhandlen holder stand, siger Jan Bidstrup.

Personligt oplever han, at det er sådan, at det man ikke kan få lokalt, det handler man på nettet, og så er der nogle brancher, hvor det er så givtigt at handle på nettet, at man gør det, men man handler lokalt, hvis man kan se en idé i det.

– Det er folk sindssygt opmærksomme på. Folk kommer ind til mig og siger, at de lytter til, hvad der bliver sagt, og de kan også godt se, hvad de mister, hvis vi ikke er her. Det så de i januar og februar sidste år. Og det er ikke kun Rønne, der kan vi også snakke om Aakirkeby Nexø og resten af øen, siger Jan Bidstrup med henvisning til nedlukningen i begyndelsen af 2021.

En god sommer

I 2020 var det meste af Danmark på sommer- eller efterårsferie på Bornholm, eller sådan føltes det i hvert fald, og det gav ekstra omsætning i butikkerne. Det billede gentog sig sidste år.

– Med den totale nedlukning, hvor ingen rejste udenlands, troede vi, at 2020 ville blive en sommer, man kiggede tilbage på som et rekordår, og den gode sensommer i 2020 ville nok heller ikke blive matchet. Men det blev det, og de fleste har følt, af dem jeg har snakket med, at sommeren var om ikke bedre så lige så god som i 2020, og efteråret holdt også kadencen kørende til og med efterårsferien, siger Jan Bidstrup.

Mellem efterårsferien og den såkaldte black friday sidste i november indfandt hverdagen sig, men fra black friday til og med julehandlen har det set godt ud igen.

– For de fleste har det fuldt ud matchet 2020, siger formanden for Rønne Handelsstandsforening.

Læs undersøgelsen fra Urland her

 


Om undersøgelsen

Med støtte fra Realdania har Urland, i samarbejde med ICP - Institut for Center-Planlægning, gennemført et program for overvågning af udviklingen i detailhandlen i otte danske hovedbyer, dels med fokus på at afdække hvordan butikkerne har klaret sig gennem krisen, og dels med det formål at udvikle metoder for overvågning af detailhandelen på længere sigt.