Efter besøg i energipark: Sådan kan vi skabe job på Bornholm

NYHED | ABONNENT | 17. JAN 2023 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. JAN 2023 • 15:30

Borgmesteren og 26 andre fra Bornholm brugte mandag i Skive. Her er man otte år fremme med at virkeliggøre den chance, som Bornholm får med energiøen. Resultatet er nye virksomheder og nye arbejdspladser – så mange at Skive nu udvider.

 

Man starter med at producere grøn energi. Når man har den, begynder man at samle virksomheder, der både kan bruge den grønne energi og hinanden. Dem samler man et sted, som man ikke bare kalder en erhvervspark, men en grøn energipark.

Når man har nogle stykker af den slags virksomheder, begynder flere af slagsen at støde til. Og derefter flere endnu. Og efter nogle år kan det gå så godt, at man udvider parken og skaber plads til endnu flere.

Den idé har de omsat til handling i Skive. Her er kommunen gået sammen med uddannelsesinstitutioner som DTU, men også med fonde og virksomheder, om at skabe det, der hedder GreenLab Skive: En erhvervspark, der er selvforsynende med grøn energi, som kan lagre grøn energi, og hvor virksomhederne også kan bruge hinanden.

Mandag fik borgmester Jacob Trøst (K), ni andre medlemmer af kommunalbestyrelsen og 16 repræsentanter for Bornholms erhvervsliv, uddannelser og forskningsmiljø syn for sagen ved et besøg i Skive.

– Jeg lærte mange ting. Blandt andet at virksomheder kan have gavn af hinanden, hvis de ligger tæt på hinanden og kan bruge hinandens restproduktion. Altså hvad der normalt ville være affald. Det kunne vi godt få til Bornholm, siger Jacob Trøst.

Naboer deler energi

Hvor de i Skive selv har skullet skabe de grønne energikilder i GreenLab Skive, vil Bornholm om få år blive tilført en masse grøn energi udefra. Dermed vil den første forudsætning for et lignende grønt erhvervsfyrtårn på Bornholm komme af sig selv.

– Vi vil få en masse grøn strøm ind i kraft af energiøen. Kan vi omsætte det til arbejdspladser, vil det være godt for Bornholm, siger Jacob Trøst.

– For at komme derhen skal det være attraktivt for virksomheder at flytte til Bornholm. Det kræver, at vi har noget, som virksomheder finder attraktivt, og det vil så være grøn strøm. Og så kræver det, at vi planlægger for det, siger han.

– Hvis vi starter den proces allerede nu, vil virksomheder opleve det som lettere at flytte til Bornholm. For planarbejde tager tid.

Firma kom fra Norge

Når en grøn energipark først er på plads, kan det til gengæld gå hurtigt med at trække virksomheder til.

– Det at Skive har lavet sådan en energipark, gør det nemt og hurtigt for en virksomhed at slå sig ned, fortæller Jacob Trøst.

– Vi besøgte for eksempel en norsk virksomhed, der laver affaldsplast om til ny genbrugsplast. De sagde, at de egentlig burde lægge sig i Norge, men at de så havde set et areal i Skive, der passede til det, som de gerne ville.

– De beskæftiger 38 medarbejdere i Skive i dag. Det synes jeg er meget interessant, siger Jacob Trøst.

– Borgmesteren i Skive var glad for, at de havde været så fremsynede. Nu har de været i gang i 8-9 år, og allerede nu er de i gang med at udvide erhvervsparken fra de 60 hektar, som de har nu, til 130 hektar.

Også staten har vist velvilje, så virksomhederne i GreenLab i Skive i dag har en mulighed, som ingen andre har.

– Parken i Skive har fået en særbekendtgørelse, der giver virksomhederne lov til at lade energiforbruget indenfor hegnet være undtaget fra de tariffer, som det ellers ville være belagt med, fortæller Jacob Trøst.

– Det har de fået lov til i Skive, fordi det er et testanlæg. Så den mulighed vil vi også kunne søge om, hvis vi etablerer et tilsvarende testanlæg sammen med for eksempel DTU, siger han.

Brug for flere planfolk

Så hvad nu? Energiøen er et kæmpe projekt i sig selv. At lægge grundsten ud til også at få virksomheder, job, uddannelser og forskning kommer oveni. Og kommunens ressourcer er knappe.

– Der er flere spor, som vi skal ud af nu. Vi skal finde ud af, hvad vi gerne vil have der til at stå i udbudsmaterialet til energiøen. Så kan de virksomheder, der byder ind, blive forpligtet til nogle ting. Det kunne være nogle sociale klausuler, eller det kunne være et krav om afkast til en lokal fond, siger Jacob Trøst.

– Omkring planarbejdet for alle de her muligheder skal vi spørge, om vi kan få noget assistance fra staten. det kunne være en form for rejsehold i forbindelse med planlægningen for den her type energianlæg. For det vil være en stor planlægningsopgave for en lille kommune som vores.

– I Skive har kommunen ansat fire medarbejdere til at styre den her udvikling. De er ikke beskæftiget med andet. De søger fondsmidler, og de tager kontakt til virksomheder, der kunne passe ind i deres grønne erhvervspark, siger Jacob Trøst.

– Vi skal have kortlagt behovet for planlægning. Vi har nogle ressourcer i kommunen, men det her er et stort projekt, der kommer til at køre i mange år. Så vi får brug for medarbejdere, der kun arbejder med det her. Jeg kunne forestille mig, at der kommer et forslag om de medarbejdere, når vi skal i gang med det næste budget.