Dyrene har været væk i 200 år – nu rykker de ind i Almindingen

Dyrene har været væk i 200 år – nu rykker de ind i Almindingen
En naturnationalpark opstår i Almindingen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | 30. SEP 2022 • 08:31
Tommy Rømer Kaas
Digital chef
NYHED
30. SEP 2022 • 08:31

Nu bliver planerne om en naturnationalpark i Almindingen vedtaget. 


Ikke siden 1785 har der været kronhjorte på Bornholm, men nu skulle det være ganske vist: Naturnationalparken i Almindingen bliver en realitet. Aftalepartierne er klar til at vedtage planerne.

Det oplyser Miljøministeriet.

Projektet i Almindingen har været i høring, hvor det er blevet til "rigtig mange gode input", fortæller miljøminister Lea Wermelin (S).

– For eksempel har der været et forslag om at lave flere og længere ruter i Almindingen, som er lettilgængelige for for eksempel mennesker med handicap, og det forslag er nu blevet en del af planerne, siger Lea Wermelin ifølge en pressemeddelelse.

Kritik af hegn

Ideen med de 15 kommende naturnationalparker i Danmark er at skabe en vildere og mere dynamisk natur.

Men noget af det, der har været kritiseret, er, at naturen bliver indhegnet i parkerne, hvilket altså også bliver tilfældet i den 1.150 hektar store park i Almindingen.

I en meningsmåling foretaget af Jysk Analyse for TV 2/Bornholm sidste år svarede 60 procent af de adspurgte, at de mente, at det er en dårlig idé med nye hegn i Almindingen. Til gengæld støttede 55 procent selve ideen om en naturnationalpark.

Men trods modstanden er Almindingen altså på vej mod at få en af landets nye naturparker.

– Nu trykker vi officielt på go-knappen og giver naturen en stor hjælpende hånd. Jeg glæder mig til at se dyre- og plantelivet spire, og det giver fantastiske naturoplevelser for både børn og voksne, siger Lea Wermelin.

Den nye naturnationalpark på 1.150 hektar bliver små seks gange større end det nuværende bisonområde, som er cirka 200 hektar stort.

Det har tidligere været meldt ud, at der sigtes efter indvielse i juni 2023. Miljøministeriets pressetjeneste kan ikke over for Tidende oplyse, om den tidsplan holder.

 

Illustration: Naturstyrelsen

 


Aftalen

Danmark skal efter planen have 15 nye naturnationalparker i de kommende år.

Det er Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, der står bag de kommende naturnationaleparker.