De har ikke budt

De har ikke budt
HCS har ikke budt på den nye affaldsopgave, oplyser Bofa. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 1. SEP 2023 • 08:22

HCS, som Bofa og kommunen ligger i juridisk konflikt med, er ikke blandt virksomhederne, der har budt på den store affaldsopgave.

 

Det er syv forskellige virksomheder, der har budt på opgaven, oplyser Jens Hjul-Nielsen. Fire tilbyder at levere affaldsbeholdere, skraldebiler og affaldsstationer, mens tre har budt på at stå for indsamlingen.

På forhånd var der spænding om, hvorvidt HCS, som kommunen i december afbrød samarbejdet med, ville byde igen.

– Vi er ikke klar til at fortælle om, hvem der har budt, men jeg vil godt sige, hvem der ikke har budt. Det har HCS ikke, fortæller Jens Hjul-Nielsen til Tidende.

Har det stået klart for jer længe, at HCS ikke ville byde, eller vidste I det først, da I kiggede på buddene?

– Vi vidste det heller ikke. Vi kunne kun se, hvilke virksomheder der havde bestilt udbudsmaterialet, og det havde HCS. Så det kunne både blive en dreng og en pige, siger Jens Hjul-Nielsen.

Er der stor variation i løsningerne, som selskaberne byder ind med?

– Nej. Hvor det sidste gang var det et innovativt udbud, og vi bad om forskellige løsninger, har vi denne gang i langt højere grad skitseret den løsning, som vi ønsker, og bedt virksomhederne byde ind på den. Så det er overhovedet ikke sådan, at vi står med meget forskellige produkter, fortæller Jens Hjul-Nielsen.

Små variationer

Hos alle fire leverandører har affaldsbeholderne eksempelvis den samme ruminddeling.

– Inden for affaldsbeholdere er der en lang række standarder, som alle producenter lever op til, og vi har bare skrevet, at vi ønsker 'den og den standard'. Det betyder, at der er meget begrænsede muligheder for forskelle.

De små variationer ligger således i detaljerne, og Bofa har hyret eksterne konsulenter til at hjælpe med at vurdere kvaliteten af de skraldespande, som selskaberne har sendt eksemplarer af til Bornholm.

– Så sent som i går var vores tekniske rådgiver herovre. Vi gennemgik det fysiske materiel og undersøgte alle mulige tekniske parametre – åbninger, fritgange, om hjulene kører godt, og hvad søren man ellers kan finde på at undersøge. Vi er i fuld gang med både det skriftlige og fysiske materiale, for vi vil gerne have det til politisk behandling forholdsvist hurtigt, siger Jens Hjul-Nielsen.

Også juridiske konsulenter er med til at vurdere buddene. Målet med arbejdet er, at natur-, miljø- og planudvalget i slutningen af september skal kunne tage stilling til tilbuddene. Hvis tidsplanen holder, ender sagen i kommunalbestyrelsen som et lukket punkt i oktober. Herefter venter en såkaldt stand still-periode på ti dage, hvor byderne, der ikke får opgaven, har mulighed for at indsende klager. Er der ingen utilfredse leverandører eller andre forsinkelser, forventer Jens Hjul-Nielsen, at de to vindere af opgaven kan offentliggøres i begyndelsen af november.

Men der vil gå omkring yderligere et år, før bornholmerne skal sortere affaldet grundigere. Den nye ordning træder første i kraft mellem 1. oktober 2024 og 1. januar 2025.

– Det er et praktisk spørgsmål. Bilerne har den længste leveringstid, og de kan ikke blive leveret før, siger Jens Hjul-Nielsen, som regner med, at Bofa når at blive klar med både affaldsstationer inden da.

Bofa har i udbudsmaterialet skrevet, at det vil tælle op i kvalitetsbedømmelsen, hvis leverandørerne kan blive klar allerede i oktober.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT