Danish Crown i stor fyringsrunde. På Bornholm er produktionen stabil

Danish Crown i stor fyringsrunde. På Bornholm er produktionen stabil
En indsats mod virussygdommen PRRS kan influere på svineproduktionen også på Bornholm, men det bliver kortvarigt, vurderer Frederik Tolstrup fra Bornholms Landbrug og Fødevarer. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 16. SEP 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
16. SEP 2022 • 15:30

Griseproduktionen på Bornholm virker stabil, oplyser formanden i Bornholms Landbrug og Fødevarer.


Danish Crown meddelte torsdag, at koncernen fyrer 350 medarbejdere på grund af økonomiske problemer. Omkring 275 medarbejdere står dermed til at miste jobbet ved slagteriet i Sæby, mens 75 i Ringsted står til at få en fyreseddel, oplyste den danske slagterikoncern i en pressemeddelelse, som også fortæller, at afskedigelserne skyldes dårlig økonomi i produktionen.

Der bliver simpelthen afleveret færre grise til slagterierne, og det er blandt andet de høje priser på energi, der er årsag til fyringsrunden, men også stigende omkostninger til foder får mange landmænd til at neddrosle eller helt lukke deres produktion af slagtegrise.

Tal fra Danmarks Statistik viste i august, at antallet af svin i de danske stalde er faldet med knap en million i løbet af det sidste år, oplyser dagbladet Politiken.

Men hvordan ser situationen ud for Danish Crowns afdeling i Rønne?

– Der sker ikke nogen ændringer, siger pressechef i koncernen Jens Hansen til Tidende.

I forhold til om griseproduktionen på Bornholm bevæger sig i en retning, der kan få betydning i den nære fremtid, henviser han til Bornholms Landbrug og Fødevarer.

Her siger formand Frederik Tolstrup blandt andet:

– Griseproduktionen på Bornholm er mere stabil. Jeg er faktisk overrasket, for det seneste år har det da været svært at få rigtig god økonomi ud af at lave grise, men mine kolleger holder ved, og det er rigtig dejligt.

Selvforsynende

Han forklarer videre, at mange af griseproducenterne på Bornholm har en bedre harmoni på deres bedrifter, end det måske er tilfældet på den den anden side af vandet.

– Mange af de landmænd, som har grise her, har også noget markbrug, der passer til, så de er rimeligt selvforsynende med foder, og det er jo rigtig vigtigt. Så hen over sommeren har de, der har tilstrækkeligt med jord, nok kunnet tjene lidt penge, siger han.

– Derfor har vi heller ikke set den samme nedgang som i resten af landet. Men der er noget undervejs, hvor vi skal have lavet nogle saneringer på grund af nogle sygdomme, og det kan spille lidt ind.

Der er noget med en PRRS-virus blandt andet?

– Ja, den skal skubbes ud, og det kan betyde, at nogen måske i en periode kører lidt på nedsat produktion. To af mine store kolleger har saneret, og det vil sige, at de har sendt alle søerne til slagteriet, og så har de købt nye dyr, så de på den måde har fået renset ud i sygdommen. Det vil ramme antallet af grise lidt næste år, men det kommer jo tilbage igen, så vi forventer, at produktionen vil køre stabilt i den kommende tid, siger Frederik Tolstrup og tilføjer:

– Altså, nu er der krig i Ukraine, og der kan jo ske ting, som man ikke lige havde regnet med.

Det er dog også hans indtryk, at det går "fantastisk godt" på slagteriet i Rønne.

– De har jo været i en situation, hvor de faktisk havde svært ved at skaffe folk, og de har til tider været bagefter med slagtninger, så overordnet set tror jeg, at tingene passer meget godt sammen, siger han, som cirka en gang i kvartalet vender situationen med slagteriet.

Vi er rolige

Tillidsmand på Danish Crown-slagteriet i Rønne Thomas Hansen kan da også berette, at der er ro på blandt medarbejderne:

– Jeg vil sige, at vi er rolige, siger han.

– Vi vidste jo godt, at produktionen er gået ned i hele landet og også, at der ville komme til at ske et eller andet, men i og med, at vi hos os har været igennem en redningsplan, medarbejderselskab og andre ting, så har vi en helt anden tro på fremtiden, end vi har haft tidligere. Så vi har ikke være nervøse, og jeg er ikke selv nervøs for, at vi skal gennem en fyringsrunde. Det er klart, at der ikke er nogen, der ved, hvordan det kommer til at se ud, hvis nedturen fortsætter i verden, men umiddelbart er vi helt rolige i Rønne.

I alt har Danish Crown omkring 8.000 medarbejdere i Danmark. I Rønne er der i alt cirka 235 ansatte, heraf er omkring 200 slagteriarbejdere.

Der er lavet en national strategi for reduktion af PRRS hos grise i Danmark. PRRS står for Porcine Reproductive and Respiratory Syndrom, og der er tale om en smitsom virus-infektion i luftvejssystemet, der kan ramme alle grise.

Set over et år har besætninger med kronisk PRRS højere total pattegrisedødelighed, og det årlige tab ved at have PRRS i Danmark er beregnet i tre økonomiske scenarier: Lav-, middel- og høj-scenarie. For det enkelte scenarie estimeres det årlige tab til henholdsvis 47, 112 og 325 millioner kroner, oplyser svineproduktion.dk.