Daniel Barslund har indtaget den øverste post i Ocean Prawns efter sin far: Det er nogle store sko, der skal udfyldes

Daniel Barslund har indtaget den øverste post i Ocean Prawns efter sin far: Det er nogle store sko, der skal udfyldes
Daniel Barslund, ny CEO i Ocean Prawns A/S i Nexø. Privat er den 45-årige direktør gift med Maria Haugaard Barslund med hvem han har datteren Cornelia på snart syv og sønnen Zacharias på fem. Foto: Jens-Erik Larsen
ERHVERV | NEXØ | ABONNENT | 10. JUL 2021 • 06:00

Første gang Daniel Barslund tog på langfart var efter niende klasse. Han havde en drøm om at blive fiskeskipper ligesom sin far, og tog hyre som messedreng på Ocean Prawns trawler oppe ved Svalbard.

Efter et år på idrætsefterskole og en HH-udddannelse stak Daniel Barslund atter til havs.

– Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg ville og tog på turnus oppe ved Canada i halvandet år. Tre måneder på havet, tre måneder hjemme.

Da Hanne Jensens og Kristian Barslund Jensens ældste søn gik i land igen, tog han en bankuddannelse i Unibank. Et år i Aakirkeby, et år i Rønne, med sideløbende undervisning i det finansielle i København.

Efter endt uddannelse fik Daniel Barslund mulighed for at gå videre i banken.

Svaret er kort:

– Det havde ingen interesse. Jeg kunne ikke finde ud af sidde indenfor de vinduer der, det var alt for kedeligt, siger Daniel Barslund og nikker mod vinduet i kontoret i Strandgade.

Det var ikke mig at sejle

I stedet for at blive bankmand flyttede Daniel Barslund til København og blev pædagogmedhjælper i en børnehave. Derefter gik turen til Ocean Prawns salgskontor i Aalborg, hvor Daniel Barslund arbejdede med salg og kunderelationer i fem år.

Det skete i forlængelse af en tidlig erkendelse hos den unge Barslund.

– Jeg fandt ud af, at jeg ikke skulle sejle. Det var ikke mig at være væk fra familien i tre måneder ad gangen. Jeg følte at livet passerede forbi mig, siger han.

Turene på Canada blev ikke desto mindre vekslet til respekt blandt kollegerne på salgskontoret i Aalborg.

– De var glade for mig, fordi jeg havde været ude på bådene. Jeg havde meget erfaring i forhold til kvalitet, siger han.

Hjemme i Svaneke gik Kristian Barslund Jensen i 2008 i partnerskab med Tim Stender, lokal iværksætter og restauratør på blandt andet Pakhuset, om at gå sammen om mikrobryggeriet som Tim Stender etablerede i 2000. Daniel Barslund søgte stillingen som salgschef på linje med alle andre og fik den.

I dag har Svaneke Bryghus for længst skåret en pæn markedsandel ud til sig selv i et ultrakompetitivt marked. For tre år siden lagde bryggeriet som det første i Danmark om til økologi, et træk, der både fik ros af kunderne og i medierne. På det tidspunkt var Daniel Barslund på vej videre. I 2018 trådte den dengang 42-årige skippersøn ind i Ocean Prawns direktion og blev underdirektør. På det tidspunkt var han blevet gift med Maria Haugaard, som han har to børn med.

Sideløbende har han fået plads i et utal af bestyrelser – herunder Bornholms Tidendes.

Det var tæt på rovfiskeri

Nu skal der fokuseres på moderskibet. Den første tid i chefstolen skal bruges på at planlægge efterårets fiskeri i Canada og pløje sig igennem Ocean Prawns perlerække af datterselskaber.

Selskaberne er knopskudt gennem årene, i takt med at faren har fattet sympati for en ny, lokal forretningsidé.

Bag hver eneste investering går en klar linje tilbage til det lokale samfund. Fiskeriet ligger dybt i familiens blod – og ikke mindst den rå skæbne, som ramte Bornholm og i særdeleshed den lokale befolkning i Nexø, da fiskeriet kollapsede i begyndelsen af 80erne.

Daniel Barslunds far var en af de få, der forudså, hvordan eventyret ville ende. Han nåede at omlægge til rejefiskeri. Langt de fleste flygtede eller gik på røven med et brag.

Kristian Barslund Jensens hjerte blødte ved synet af kutterne, der blev sendt til ophugning. Daniel er født i 1976, og så derfor opløsningen med et barns øjne.

– Alle mine venner i skolens fædre var jo fiskere, og lige pludselig var bådene solgt, og det hele var væk. Det var rigtig trist. Jeg ved godt, at de ikke var glade, da der kom kvoter, men at man drev det rovfiskeri i Østersøen fra alle lande og fra alle landsdele i Danmark ... du kunne gå over havnebassinet, så mange både lå der. Og de ressourcer er der bare ikke.

Det ligger i familien Barslunds DNA at beskytte det, der ligger tættest på den hjemlige havn.

– Hvis man kunne have holdt jyderne og de udenlandske fiskere ude af Østersøen, så ville man jo nok gøre det. Man vil jo altid beskytte sit eget territorie, siger Daniel Barslund.

Den kamp blev tabt. I dag er der stort set ingen erhvervsfiskere på Bornholm. Modtrækket fra Ocean Prawns har siden krakket været en konstant støtte til gode erhvervsinitiativer på Østbornholm.

Der bliver investeret i lokale virksomheder og arbejdspladser, i takt med at de trecifrede millionoverskud ruller ind år efter år. Ocean Prawns har i dag 730 ansatte på verdensplan. En tredjedel af dem bor på Bornholm.

Daniel Barslund var først salgschef og siden administrerende direktør på Svaneke Bryghus fra 2008 til 2018. Foto: Martin Thaulow

 

Vi vil gerne give tilbage

Daniel Barslunds kontor er på beskedne 20 kvadratmeter. Skrivebordet kan ryddes på ti sekunder. På hylderne i reolen står gammeldags mapper med påskriften 'Ocean Tiger'. 'Ocean Prawns' og 'Atlantic Enterprise' på sirlige rækker. Rederiets hovedkontor kunne i princippet ligge i København eller i Boston – eller Singapore, for den sags skyld. Men Ocean Prawns, der inden overdragelsen til Martin og Daniel Barslund havde en egenkapital på en lille milliard, holder stadig til i den anonyme rødstensbygning i Strandgade i Nexø.

Folk kan med andre ord gå lige ind ad døren, og det gør de med jævne mellemrum. For et halvt år siden stod en frustreret iværksætter på kontoret og bad om at få lov til at tale med Daniel Barslund. Manden stod uden produktionslokale, der var to dage at løbe på. Fem minutter efter var Daniel Barslund på vej ud af døren, klar til at tilbyde den hjemløse iværksætter et tomt lokale i den gamle konservesfabrik, som Ocean Prawns overtog efter at forarbejdsningsvirksomheden 'Bornholm' blev flyttet til Frederikshavn for to år siden.

– Ja, hvorfor ikke? siger Daniel Barslund.

– Vi vil gerne være med til at udvikle Bornholm, vi vil gerne give tilbage. Og vi vil også gerne skabe flere arbejdspladser, flere interessante jobs.

Mor har altid været der

Daniel Barslund går ikke op i formaliteter. Skjorter og laksko er nærmest no-go. Uanset om han er på vej over torvet i Svaneke eller sidder i bestyrelsesmøde i København er dresscoden den samme: Jeans og en hvid t-shirt under blazeren. Fodtøjet er sneakers.

Går du aldrig i jakkesæt?

Daniel Barslund griner affejende.

– Nej, det har jeg ikke behov for. Jeg er ikke højtravende, vi er ganske almindelige dødelige, ligesom alle andre, der brænder for vores branche. Vi opfører os ordentligt. Det er det, jeg har lært af min far. Han har aldrig snydt nogen. Han er en true gentleman, og det er ligesom det, der skal videre ned. Vi er en pålidelig, loyal samarbejdspartner, både globalt og på Bornholm.

Din far har ikke været der særlig meget, da I var børn?

– Det var han ikke nej. Jeg tror, min mor var træt af at høre på: Hvornår kommer far hjem, hvornår kommer far hjem? Min mor har taget sig af vores opdragelse, kørt os i skole, taget os til sport, alt det her som hun har gjort til UG kryds og slange, synes jeg selv. Hun har altid været der. Og så har min far været hjemme sporadisk, siger han.

I de senere år har Daniel Barslund fået en tættere relation til sin far, dels gennem det professionelle parløb, hvor Kristian Barslund Jensen stadig er Daniel Barslunds nærmeste sparringspartner. Dels er der kommet nye roller, nu hvor forældrene er blevet bedsteforældre.

– Nu sejler han slet ikke mere, så nu er han der altid. Det er helt mærkeligt. Men det er også fedt at have den her sparring med min far, vi taler sammen om alt, personligt og arbejdsmæssigt. Så jeg er faktisk kommet tættere på min far, end jeg har været før, og ser ham også fra en anden side, nu hvor vi har fået børn. Hjertekulen er ikke helt så hård.

Chefen for det hele. Daniel Barslund overtog 1. juni broen i rejekoncernen Ocean Prawns i Nexø. Foto: Jens-Erik Larsen

En stor opgave

Generationsskiftet i Ocean Prawns er nøje planlagt og glidende. Daniel Barslund sparrer med en gruppe bestående af Kristian Barslund Jensen selv og Niels Ole Hald, (økonomichef frem til 2018, red.), som er lidt ældre, og den nye økonomichef Per Kofod, "som er lidt yngre end mig", samt Daniels hustru, Maria Haugaard Barslund.

– Vi er et sparringsteam, hvor vi går ind og ser, om vi ikke kan få dem til at ...

Daniel Barslund afbryder sætningen og starter et andet sted:

– Vi har en del, som ikke tjener penge. Og det er jo ikke godt. Det gør ikke så ondt på os, vi kan måske godt bære, at det giver underskud et år eller to, men det er også vigtigt at vores partnere, som primært er kommet med den her idé, som de har troet på, at de kan drive det, så det giver overskud for dem også.

Ocean Prawns har ifølge Daniel Barslund 12-13 datterselskaber på Bornholm, som koncernen enten ejer 100 procent, som det er tilfældet med indretningsbutikken Inhouse og entreprenørvirksomheden Fugato, eller delvist.

– Og så er der Bornholms Ismejeri, som vi ejer 50/50, i Svaneke Bryghus har vi 80 procent, Høstet er gået ud for sig selv, det lå i aftalen, at de kunne gøre det, og så har vi børnetøjsmærket Okker-Gokker, hvor vi nu sætter fuldt sejl ind på webshop og e-commerce, siger Daniel Barslund uden at fortrække en mine.

En bankmand ville jo sige, at det er helt gak-gak med alt det, I har gang i?

– Ja, vi har 84 datterselskaber på vores koncerndiagram. Kristian har adapteret fra 1 til 84, og jeg skal så adaptere 84. Jeg ved godt, hvad jeg havde valgt. Jeg ville hellere have adapteret dem en ad gangen. Det er en stor opgave.

Jeg ryster ikke på hånden

Der var ingen højtideligholdelse i forbindelse med chefskiftet i Ocean Prawns, hverken globalt eller lokalt. Udmeldingen skete i forbindelse med offentliggørelsen af 2020-regnskabet i begyndelsen af juni, fortæller Daniel Barslund.

– Vi tog et fredagsmøde, hvor vi orienterede om, at Kristian nu er arbejdende bestyrelsesformand, og jeg overtog stafetten. Og det tror jeg, alle godt vidste, at det var den vej det gik. Og så drak vi et glas champagne. Og så var det det.

Daniel Barslund har nu indtaget den plads, han har drømt om hele livet. Den, og ingen andre.

– Jeg tror ikke, jeg kunne være ansat i en hvilken som helst virksomhed. Det har været vigtigt for mig at have hjertet med, og jeg er utrolig drevet af at generere penge til famillievirksomheden i stedet for til en eller anden stor kapitalfond. Det er det, der giver mig mod og energi hver dag, siger han.

Daniel Barslund er ukuelig optimist. Den nyslåede koncerndirektør har to hoptimister stående i vindueskarmen. Og han forstår at strø den positive stemning ud over det hele. Også sin egen fremtid.

– Vi har sindssygt gode medarbejdere og samarbejdspartnere, så qua det, og det, at der er en strategi for fremtiden, og at Kristian jo ikke forsvinder i morgen, så ... selvfølgelig er det store sko, der skal fyldes ud, men jeg ryster ikke på hånden. Der er styr på organisationen, der er ikke noget, der falder ned mellem to stole. Folk er meget ærekære, både medarbejdere og samarbejdspartnere. Så der er jeg tryg.