Branche mangler boliger til medarbejdere: 'Det er en desperat situation'

Branche mangler boliger til medarbejdere: 'Det er en desperat situation'
Jens Borup har investeret i en ejendom i Østermarie for at kunne tilbyde bolig til medarbejdere, der ikke kommer fra Bornholm, men den mulighed er det ikke alle i restaurationsbranchen, der har, pointerer Horesta-formand Benny Schou. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 9. MAJ 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
9. MAJ 2022 • 05:30

Det kniber med at skaffe boliger til den arbejdskraft, der gerne vil til Bornholm og arbejde i højsæsonen. Det tvinger nu restauratører til selv at investere i ejendom, som deres medarbejdere kan bo i.


– Risikoen, og det gælder for hele Bornholm, er, at hvis vi ikke får gjort noget ved det her, så er det ikke bare stagnation, så er det tilbagegang.

Så klar i mælet er Jens Borup, der blandt andet ejer Svaneke Bryghus og Restaurant Pakhuset i Svaneke, når han skal sætte ord på, hvilke konsekvenser det vil få, hvis der ikke findes en løsning på de manglende boliger til arbejdskraft, der kommer til Bornholm udefra.

Det har længe været kendt, at restaurationsbranchen har været udfordret på at skaffe medarbejdere i højsæsonen, hvilket i første omgang skyldes den lave ledighed på Bornholm i øjeblikket, hvorfor virksomhederne har måttet kigge ud over øens grænser for at finde arbejdskraft.

– Vi tager, hvad vi kan fra det bornholmske arbejdsmarked, men arbejdsreserven er nærmest ikke eksisterende længere. Det gør, at vi også er nødt til at kigge ud i Europa for at finde arbejdskraft, siger Jens Borup.

Man har især kigget mod Spanien, hvor arbejdsløsheden er høj, for at finde arbejdskraft, og Jens Borup fortæller i øvrigt, at man lige nu har 11 forskellige nationaliteter ansat på restauranterne i Svaneke.

Men hvis der skal lokkes ledige hænder til Bornholm, så kræver det også, at de har et sted at bo på øen, og heri består den helt store udfordring, mener Jens Borup, der nu selv har set sig nødsaget til at investere i ejendom i Østermarie til sine medarbejdere.

– Vi er nødt til at sige til os selv, at når vi ikke kan finde noget at leje, så må vi selv investere i ejendom for at kunne tilbyde dem et sted at bo, siger han.

En nødsituation

Det er dog langt fra alle virksomheder, der har den mulighed, og konsekvensen heraf bliver flere lukkedage og færre gæster i højsæsonen. Og det ser formanden for Horesta på Bornholm, Benny Schou, meget alvorligt på.

– Det er en desperat og nærmest nødsituation, fordi det er få undt, at de har midlerne eller mulighed for at investere i en ekstern bolig. Det er forfærdeligt, og det forværrer den i forvejen dårlige situation med, at vi ikke kan finde arbejdskraft, siger Benny Schou.

Horesta-formanden fortæller, at en undersøgelse i branchen viser, at der sidste år var 40 procent af medlemmerne, der måtte sige nej til ordrer, mens der i år er 60 procent, der må takke nej grundet mangel på arbejdskraft.

For selv hvis man som virksomhed har midlerne til at investere i ejendom, så er der også andre faktorer, der spiller ind, hvis der skal være balance i tingene.

–Man skal også have for øje, at man opretholder bopælspligten, og så står man med nye udfordringer, siger Benny Schou.

Han henviser til, at restauratørerne, grundet reglerne om bopælspligt på Bornholm, er nødt til at købe ejendom uden for de otte største byer, hvis de vil indlogere deres medarbejdere henover højsæsonen.

Svært at finde løsninger

Der er flere ting, der skal gå op i en højere enhed, for at løse problemet. Så sent som i år forsøgte man at stable en såkaldt containerby på benene for at afhjælpe manglen på boliger, men det projekt kom ikke i luften.

Centerchef for job, uddannelse og rekruttering hos Bornholms Regionskommune Allan Westh anerkender, at det er en stor udfordring for virksomhederne, og det er derfor nødvendigt at tænke ud af boksen.

– Det er enormt vigtigt, at man måske gør ligesom landbruget og samarbejder på tværs og måske går sammen flere om at finde en løsning, siger Allan Westh.

Selvom løsningerne ikke ligger lige for, så undrer det Jens Borup, at der ikke er blevet kigget på problemstillingen noget før.

– Det er to år for sent. Det har jo været italesat for lang tid siden, at de her udfordringer ville komme, siger Jens Borup. Han bliver bakket op af Benny Schou.

– Der er altså nogen, der er for sent ude med at gøre et eller andet, så vi kan afhjælpe det her problem. Jeg tror ikke, man kan løse problemet 100 procent, men jeg er helt sikker på, at man godt kan gøre noget, siger Horesta-formanden.

Både Benny Schou og Jens Borup understreger dog samtidig, at restaurationsbranchen også selv bærer en del af ansvaret for at komme med løsningsforslag.

Jobcenteret havde i sidste uge blandt andre Jens Borup med til et møde, hvor arbejdskraften var på dagsordenen, og her blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skal se nærmere på problematikken omkring de manglende boliger til udefrakommende arbejdskraft.