Bornholmske ferieminder giver brugsens omsætning et nøk opad

Bornholmske ferieminder giver brugsens omsætning et nøk opad
Brugsuddeler i Pedersker, Sten Fosberg Pedersen, fortæller at omsætningen i maj og juni allerede har været højere end sidste år. Derfor forventer han en endnu bedre sæson i sommeren 2020. Foto: Jens-Erik Larsen
TURISME | SYDBORNHOLM | ABONNENT | 8. JUL 2021 • 10:30
Emilie Jensen
Journalist
TURISME | SYDBORNHOLM | ABONNENT
8. JUL 2021 • 10:30


De kommende dage sætter Bornholms Tidende fokus på Dueodde, og forsøger at indfange den stemning, der opstår, når skoleklokken er sat på pause og arbejdsmailen på autosvar.

En turisme der også gavner de erhvervsdrivende i området, som tæller alt fra campingpladser, caféer, sourvenirbutikker til restauranter.

Kom forbi campingvognen på Fyrevejen eller læs med i avisen.


Fyldte sommerhuse i Dueodde kræver opfyldning af hylderne i brugserne omkring. Blandt andet i Pedersker, hvor mange af turisterne fra Dueodde køber ind hos Dagligbrugsen – især når de skal til og fra færgen, fortæller brugsuddeler Sten Fosberg Pedersen:

– De turister, der lægger vejen forbi Pedersker, kommer både fra Dueodde men især fra Sømarken, som jo er lidt tættere på.

Og han kan virkelig mærke, at varer fra hylderne bliver lagt ned i de handlenes indkøbskurve.

– Det er især de bornholmske varer, som folk køber en masse af. Det er vel lidt ligesom et ferieminde, de kan tage med sig hjem herfra, siger Sten Fosberg Pedersen.

Større omsætning

Der er ingen tvivl om, at sommerhusturismen fra de omkringliggende områder har meldt sin ankomst. Flere folk giver en øget omsætning, og især danske turister er gode kunder, siger brugsuddeleren:

– Danskere kommer her og køber alt, hvad de skal bruge. De køber varer som cornflakes og nutella, som ellers er noget tyskerne har med hjemmefra, for de kender godt til den danske moms.

– Og så skal danskerne også lige have en gin tonic eller vin til efter aftensmaden, så det er jo noget, vi godt kan mærke her, når danskerne køber alle deres varer her.

For der har med corona været flere danske turister på Bornholm sidste år end normalt – og denne sommer tegner også til at blive en god turistsæson.

– Vi har allerede haft mere travlt og solgt for mere i maj og juni, end vi gjorde sidste år, siger Sten Fosberg Pedersen, der forventer, at sæsonen bliver endnu vildere end sidste sommer.

Mange i kø

Bornholmerdagene, hvor et telt med smagsprøver fra bornholmske producenter bliver uddelt, har nu kørt to tirsdage, og det har været godt besøgt, kan Sten Fosberg Pedersen fortælle. Det er nemlig i brugsens baghave, at smagsprøverne uddeles til sultne handlende.

– I forhold til februar, som jo er lavsæson, er omsætningen i juli fem gange større, og i forhold til de tirsdage, hvor vi har Bornholmerdage (fra slut juni til uge 42, red.), så går omsætningen op med halvanden.

Typisk kommer folk forbi og smager noget de finder tiltalene, og så ryger det enten i kurven med det samme, eller også når turen går hjemad igen, fortæller brugsuddeleren om sine observationer.

Nogle af dem, der måske køber nogle bornholmske varer med hem er et ægtepar fra Tyskland, der har lejet et sommerhus i Vestersømarken. – Vi er kommet på Bornholm lige siden 1986, siger Wilhelm West, der sidder på en af bænkene og smager på de bornholmske produkter. Foto: Jens-Erik Larsen

 

De bornholmske varer falder også i god smag hos Ole Nørretranders, der har taget turen forbi brugsen i Pedersker fra sit sommerhus i Boderne. – Det er skønt, at der er liv, og her er blevet så fint på torvet bag brugsen, siger han. Foto: Jens-Erik Larsen

 

Ved en tilfældighed stødte mor og datter, Suzanne Glaven og Karoline Kristiansen, ind i markedet. – Vi ville lige se Dr. Glavens vej her i byen, for den er opkaldt efter min farfar, som var læge, siger Suzanne Glaven, der til daglig bor i Hillerød men er på ferie med familien i Sandvig. Foto: Jens-Erik Larsen