Bankdirektør: Købekraften er dalende, men...

Bankdirektør: Købekraften er dalende, men...
Nikolaj Grønnegaard er filialdirektør i Sydbank i Rønne. Pressefoto: Sydbank
NYHED | ABONNENT | 22. NOV 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
22. NOV 2022 • 15:30

Folk skal nok købe, men bornholmerne er gode til at sætte tæring efter næring, mener filialdirektør Nikolaj Grønnegaard fra Sydbank, som ikke forventer at se bornholmerne gå amok ved årets store forbrugsfest.


Bornholmerne har råd til at holde black week, og det skal også nok blive jul i hjemmene, mener Nikolaj Grønnegaard som er filialdirektør i Sydbank i Rønne.

Selvom elpriser og inflation har sat danskernes økonomi i frit fald, så hæfter han sig ved, at bornholmerne holder fast i deres jobs i højere grad end i resten af Danmark, hvor arbejdsløsheden ligger på to og en halv procent.

Den ligger nemlig kun på to procent på Bornholm, og det kan blive afgørende for, hvordan kommunens borgere klarer den stigende inflation.

– Vi ligger meget lavt i forhold til arbejdsløshed, og det er en god indikator i forhold til den stigende inflation. Men der er ingen tvivl om, at købekraften er dalende, fortæller han.

Desværre for de pressede erhvervsdrivende er Nikolaj Grønnegaard overbevist om, at bornholmerne vil være mere tilbageholdende i den store tilbudsuge som er i fuld gang, end det tidligere har været tilfældet. De ved nemlig godt, hvad der er det vigtigste at have råd til.

– Vores kunder er meget fornuftige, og de skal først og fremmest have råd til at betale elregningen og have mad på bordet, så hvor man tidligere har købt alt muligt bare fordi det var billigt, så vil man nok i år se, at folk i højere grad forholder sig til, om det virkelig er nødvendigt, gætter han.

Det seneste år er det blevet dyrere at få mad på bordet, den store elregning i efteråret var far mange en bombe under privatøkonomien og det har udhulet købekraften for mange af de bornholmere, som skal fylde øens butikker i de kommende dage.

– Men folk skal nok købe, og måske bruger de også lejligheden til at få købt julegaverne, mens de er billige, gætter Nikolaj Grønnegaard.

Han er ikke i tvivl om, at butikkerne nok skal finde nogle priser frem, der kan få bornholmerne ud af busken, men når bornholmernes forbrug ikke bliver så vildt som det plejer, så er det fordi folk tilpasser sig og fokuserer på det vigtigste først.

Det har de lært gennem tidligere svære tider, mener han, og selvom elpriserne efter sigende er på vej nedad igen, så er de slunkne konti endnu ikke tilbage i form.

– Folk har jo ikke mærket elprisernes fald endnu. Det gør de først til januar, så de fleste vil nok vente og se, hvad der sker. Julen skal jo holdes, men den bliver nok lidt billigere i år og julegaverne under træet bliver måske lige en prisklasse under, hvad man plejer, fortæller han.

Han understreger dog, at bornholmerne grundlæggende har en god og sund økonomi.

– Så længe folk har deres jobs, så skal det hele nok gå. Og det er heller ikke dårligt, at vi er blevet opmærksomme på, hvad vi bruger vores penge på, og hvad tingene faktisk koster, men alt andet lige - så står vi jo midt i en tårnhøj inflation, og det kommer til at kunne ses.