– Det er fint nok at tilbyde et turbokok-forløb, men det er ikke alle, der har lyst til at tage en uddannelse. Vi har tilbudt det til fire eller fem, og der er ikke nogen af dem, der har ønsket at tage en uddannelse, siger Jens Borup.
For overhovedet at kunne sende sine medarbejdere på de her kurser, så kræver det, at virksomheden er en del af overenskomsten. Og netop det minefelt har længe været en af de større konflikter i restaurationsbranchen, hvorvidt de enkelte virksomheder er en del af overenskomsten eller ej. Hos Christian Froberg og Horesta Bornholm er budskabet dog klart.
– Vi er nødsaget til at sige, at arbejdsgiver og arbejdstager sætter sig sammen og får lavet de her overenskomster. Og der er ikke noget i de her overenskomster, som en hvilken som helst samvittighedsfuld arbejdsgiver ikke ville skrive under på i morgen, siger han.
Det frustrerer Christian Froberg, når en restaurationsejer, der ikke har tegnet overenskomst, råber på arbejdskraft, fordi i et samfund som på Bornholm er man nødt til at give noget tilbage, hvis man samtidig vil have noget, mener Horesta-formanden.