Vi skal have mange flere nye boliger på Bornholm

SYNSPUNKT | ABONNENT | 1. JUL 2022 • 10:30
Af:
Claus Larsen-Jensen
Kommunalbestyrelsesmedlem (S)
medlem erhvervs-
bolig-
beskæftigelsesudvalget
SYNSPUNKT | ABONNENT
1. JUL 2022 • 10:30

Som følge af at boligpriserne på Bornholm er øget med 45 procent, kan det faktisk nu betale sig at bygge boliger og få dem belånt i mange byer rundt på Bornholm – og ikke kun i Rønne.

 

Hvis vi skal nå målsætningen om 42.000 bornholmere, så skal der bygges langt flere nye boliger på Bornholm i de kommende år. Hvis vi skal kunne tilbyde ældre bornholmere en ny og mindre bolig i stedet for deres hus, som så kan overtages af en børnefamilie, så skal der bygges flere boliger til ældre. Unge står i kø til boliger. Der er mangel på almene boliger. Jeg kunne blive ved med at remse op, hvor der er behov.

For Socialdemokratiet er det afgørende, at vi på Bornholm kan tilbyde en bred vifte af nye boliger til unge, ældre, bornholmere med særlige behov, flere almene lejeboliger, andelsboliger og ejerboliger.

Mange byggeprojekter er i gang, og endnu flere skal i gang, hvis målet skal nås. Det forudsætter også at byggesagsbehandlingen kan følge med, så det ikke sinker byggerierne.

Der er udlagt mange grunde, og der er mange projekter i gang eller på vej. I det tidligere gymnasium kommer der først 35 lejeboliger. Dernæst 30 lejeboliger. Der bygges i Tejn. Der er byggerier i gang i Svaneke. I Rønne syd er der boliger på vej. Bornholms Boligselskab har projekter med almene boliger i 3 byer, formentlig ca. 70 boliger. I Kommunalbestyrelsen afsætter vi penge til den kommunale medfinansiering til almene boliger. Der er flere projekter på vej i byer udenfor Rønne. Der er udlagt byggegrunde i en lang række byer. Der er høj aktivitet, og håndværkerne er pressede. Men vi skal forsøge at holde et rimeligt højt byggetempo, samtidig med at det byggede skal kunne lejes ud eller sælges. Vi har haft en diskussion om kommunal garanti i forbindelse med andelsboliger, som vi gerne vil have flere af. Der er åbenhed over for dette, men også en række skrappe betingelser og reservationer. Der lægges også en række nye grunde til sommerhusbyggerier ud, og det går her stærkt med at få dem solgt.

Det nye er, at som følge af at boligpriserne på Bornholm er øget med 45 procent, hvad en del beklager, så kan det faktisk nu betale sig at bygge boliger, og få dem belånt, i mange byer rundt på Bornholm, og ikke kun i Rønne. Fortsat er der dog stadig en begrænsning for byggerier inde på øen, fordi det kan være svært at opnå husleje/terminer, der kan dække byggeomkostningerne. Men vi har da et ønske om, at udviklingen, også med boliger ikke kun skal ske i kystbyerne, men på hele øen. Om regeringens beslutning om supplerende statsgaranti i forhold til de områder af landet, hvor dette er tilfældet, vil gavne byerne midt på øen, får vi se. Jeg husker tydeligt en sag, hvor en bolig i Pedersker var for billig til, at realkreditinstitutionen ville låne køber pengene, og handelen derfor ikke kunne gennemføres!

Vi skal, alt vi kan, arbejde for, at bornholmske firmaer og håndværkere står for disse byggerier, men situationen er vel også, at der er grænser for, hvad de kan magte. Personligt har jeg intet imod, hvis aktører ovre fra byder sig til med forskellige boligformer på Bornholm. Det trækker penge og tilflyttere til. Det kan være almene boliger, men også projekt andels- og ejerlejligheder, hvor det, der bygges, er afsat, inden de er bygget.

Der tales ofte om boliger til tilflyttere. Her skal bosætningsboliger også være en mulighed i en kortere periode til man beslutter sig for at slå sig fast ned på Bornholm.

Man skal også være opmærksom på, at det kan være attraktiv for folk ovre fra, som sælger deres bolig, måske har gode pensioner, vælger at slå sig ned på Bornholm.

Der er også mange bornholmere, både ældre og andre, som ønsker en ny, moderne bolig. Nye boliger kræver selvfølgelig, at de passes fornuftigt ind i landskabet og arkitektonisk har en høj standard. Vi skal satse målrettet på endnu flere nye boliger på Bornholm fremover.