Ungeråd bør overlade poster til kvinder

LÆSERBREV | ABONNENT | 22. DEC 2021 • 02:00
Af:
CEO Søren Meyer
Åsedamsvej 4
Gudhjem
LÆSERBREV | ABONNENT
22. DEC 2021 • 02:00

Kære formænd, gå af og lade kvinder komme med ind i ungerådets flade beslutningstop.

Tak for at i jeres debatindlæg i Bornholms Tidende den 18.12 bekender kulør og udtrykker, at den manglende diversitet i ungerådets homogene formandsgruppe ikke giver jer anledning til bekymring. I skriver, at I ”ikke vil sidde som lederne af arbejdet” og videre ” det skal ikke være formandskabet, som sidder på magten, men derimod alle unge, der vil engagere sig i arbejdet”.

Det er flotte ord, men faktum er at kommunalbestyrelsen har valgt en model med et fem-personers formandskab, som bestyrelsen vil føre dialog med. Kommunalbestyrelsen havde også mulighed for at vælge en anden model, hvor ungerådet var repræsenteret ved 15 medlemmer, hvoraf to skulle udpeges af kommunalbestyrelsen. Dette havde været en mere ”flad” model, hvor kommunalbestyrelsen kunne være medvirkende til at præge sammensætningen i en mere mangfoldig retning. Man kunne have kommunalbestyrelsen mistænkt for at vælge den nuværende model, da det er tidsbesparende og nemmere at have én direkte kommunikationskanal med et afgrænset formandskab. Det vil derfor også være formandskabets dialog med kommunalbestyrelsen, som sætter retning for ungdomsrådet - om formandskabet ønsker det eller ej.

Det ville blive en win-win for alle: Ungerådets formandskab får øget legitimitet, og øens piger og kvinder får foretræde for kommunalbestyrelsen på lige fod med øens drenge og mænd.

Samtidig viser jeres optimistiske tilgang og lovning om en flad struktur også, at der ligger en løsning lige for. At to-tre af jer frivilligt afgiver jeres plads i formandskabet til de piger og kvinder, som med jeres egne ord var marginalt tæt på at blive valgt ind. I, der træder ud, kunne jo så indgå i de arbejdsgrupper, hvor beslutningerne med jeres egne ord vil blive truffet. Det ville blive en win-win for alle: Ungerådets formandskab får øget legitimitet, og øens piger og kvinder får foretræde for kommunalbestyrelsen på lige fod med øens drenge og mænd. En afledt effekt heraf er, at et mangfoldigt formandskab kan mobilisere en bredere medlemsbase og dermed styrke ungerådets gennemslagskraft. Dette må også være i jeres interesse.

Kære formandskab, det burde egentligt ikke være jeres opgave at svare kritikerne af ungerådets homogene formandskab, da det jo er kommunalbestyrelsen, der bestemmer rammerne for jeres arbejde, og kommunalbestyrelsen, som har sovet i timen. Men eftersom i skriver, at i ønsker en konstruktiv samtale med kritikerne, må i også fremlægge konkrete løsningsforslag, som er gennemførbare indenfor rammerne og fordelagtige for den mangfoldige gruppe af unge, I er valgt til at repræsentere. I kunne passende starte med at foreslå kommunalbestyrelsen at nedsætte et ligestillings- og mangfoldighedsudvalg, så rammerne for indflydelse fremover bliver mere gennemtænkte og inkluderende.