Trefors guldkalv

SYNSPUNKT | ABONNENT | 24. SEP 2022 • 07:17
Af:
Mikael Harild
Vigebakke 7
Svaneke
SYNSPUNKT | ABONNENT
24. SEP 2022 • 07:17

Trefor/Ewii har med overtagelsen af det bornholmske elnet virkelig fundet sig en guldkalv.

 

Prisen på el er tidens store tema, men i den samlede pris for vores strøm indgår også det, der hedder ”nettarif”, hvilket er betaling til forsyningsselskaberne for at transportere strømmen ud til den enkelte forbruger.

Elnettet på Bornholm ejedes tidligere af Bornholms Energi og Forsyning, men blev som bekendt solgt fra sidste år til energiselskabet Ewii, som forsyningsselskabet Trefor er en del af. Bornholmerne blev i forbindelse med salget oplyst, at netselskaberne er underlagt regler om regulering og en indtægtsramme, så vi behøvede ikke at frygte voldsomme prisstigninger.

Alligevel er nettariffen siden steget markant, og nu varsler Trefor nye massive prisstigninger. Dette begrundes med elprisens himmelflugt, og det strømtab der opstår, når strømmen skal gennem ledningsnettet.

Sammenligner man imidlertid den aktuelle nettarif på Bornholm med den tilsvarende tarif i den øvrige del af Trefors område, er der store prisforskelle. Bornholmerne betaler nu et årligt netabonnement på 795 kroner, mens forbrugerne i den øvrige del af Trefors område betaler 555 kroner.

Helt tosset bliver det, hvis man kigger på prisen pr. kWh, der på Bornholm er henholdsvis 51,44 øre (lavtakst) og 144,98 øre (spidstakst), mens man slipper med 21,02 øre og 57,37 øre i den vestlige del af Trefors område. Vi betaler således herpå øen næsten 3 gange så meget for at få leveret strøm herpå øen i forhold til Trefors øvrige kunder.

Det er åbenbart næsten tre gange så dyrt at levere strøm på Bornholm end i den øvrige del af Trefors forsyningsområde, og fra nytår stiger nettariffen til næsten det dobbelte, selvom der ikke er noget, der indikerer, at det skulle være tre gange så dyrt at distribuere strøm på Bornholm.

Adspurgt oplyser Trefor, at alle netselskaber i Danmark er underlagt regulering, herunder en indtægtsramme, der relaterer sig til de omkostninger netselskabet havde til at drive el-nettet i perioden 2012-2014. Hertil kommer en forrentningsramme, der også bygger på en historisk opgørelse.

Prissætningen af nettariffen på Bornholm baserer sig altså på, hvordan omkostningerne var for op mod 10 år siden, hvor elnettet på Bornholm havde en lokal ejer. Elnettet ejes imidlertid nu af en storspiller på området, der med stordrift og rationalisering har en helt anden omkostningsprofil. Dette kommer imidlertid ikke bornholmerne til gode, men havner direkte i Trefor/Ewiis kasse.

Trefor/Ewii har med overtagelsen af det bornholmske elnet virkelig fundet sig en guldkalv.