Trækker det op til økonomisk uvejr for din virksomhed?

SYNSPUNKT | ABONNENT | 15. NOV 2022 • 17:46
Af:
Seniorforretningsudvikler Ebbe Mølsted-Møller
Erhvervshus Hovedstaden
SYNSPUNKT | ABONNENT
15. NOV 2022 • 17:46

I Danmark har vi ramt det største antal konkurser i 10 år. På landsplan står Region Hovedstaden for hovedparten med over 2.600 konkurser og et efterfølgende tab af cirka 3.000 fuldtidsjob.

Du mærker måske også de store fluktuationer og udsving i dit salg, cashflow og kundeaktivitet, for siden konflikten i Ukraine udløste dette århundreds største energikrise, har forbrugere og virksomheder trådt på bremsen og holder på pengene. Og det påvirker alt lige fra køb af dagligvarer til køb af større investeringsgoder. Omsætningen er derfor faldet hos rigtig mange virksomheder, og mange frygter den ultimative konsekvens, nemlig at måtte erklære sig konkurs.

Men det behøver slet ikke komme så vidt. Der er nemlig støtte, rådgivning og hjælp at hente blandt andet hos Early Warning, et program etableret af Erhvervsstyrelsen, der dækker hele Danmark gennem de tværkommunale erhvervshuse. Her sidder frivillige rådgivere med masser af erfaring fra erhvervslivet og yder gratis, fortrolig og uvildig sparring til kriseramte virksomheder om, hvordan de enten kan redde deres virksomhed eller afvikle den med mindst muligt tab – og dermed undgå konkurs.

Hvad kan du selv gøre for at undgå den yderste konsekvens?

Men inden din virksomhed når dertil, er der faktisk flere ting, du selv kan gøre, alene eller sammen med rådgivere hos for eksempel Early Warning. Først og fremmest skal du have styr på dit maskinrum: Din likviditet er drivkraften i din motor, så du skal kende den økonomiske status. Har du svært ved at overskue den daglige likviditet, så involver din revisor eller bogholder. Kig dernæst på de hurtige tiltag, for eksempel hvor I kan spare på energien (Erhvervshus Hovedstaden har samlet en række gode ideer til besparelser på vores hjemmeside www.ehhs.dk). Og gennemgå så jeres variable omkostninger. Besparelser påvirker bundlinje direkte og forbedrer likviditeten meget hurtigt.

Når du har styr på ovenstående tiltag, er det tid til at arbejde med din virksomheds vigtigste nøgletal, for de giver dig mulighed for at kende din indtjeningsevne, forholdet mellem omsætning og omkostninger, effektiviteten i din drift og din virksomheds generelle sundhed.

Har du alligevel svært ved at se lyset for enden af tunnelen, så ræk ud og bed om hjælp. Rådgiverne i Early Warning står klar til at gennemgå de forskellige aspekter af din virksomhed og hjælper dig med at få styr på det økonomiske overblik, skabe et bedre vurderingsgrundlag for dine muligheder, og hvad konsekvenserne vil være af de forskellige valg.