Tidende: Uværdige skraldeøer

Tidende: Uværdige skraldeøer
LEDER | ABONNENT | 26. NOV 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
26. NOV 2022 • 05:30

Bofas planer for skraldesortering i det offentlige rum er ikke Bornholm værdigt.

 

Bornholm er en æstetisk fornøjelse. Vi har vores sceniske natur med råt fjeld, masser af kyst og grønt, der får såvel fastboere som gæster til glæde sig. Bornholm er uden sammenligning Danmarks smukkeste og meste eksotiske og varierede naturpakke. Det er der ingen tvivl om set her fra redaktionen.

Vores kultur og arkitektur følger også trop. Vores eksotiske granitsøjler, rødhætterne, langs vejene, de ikoniske røgskorstene og vores velbevarede byer med de mange smukke gamle kalkede huse er en fryd for øjet. Den fryd værner lokalplanerne om til glæde for både nuværende og kommende generationer. De bornholmske byers smukke brostensbelagte gader er bedre end levende frilandsmuseer. Gudhjems snoede og stejle gader har en himmelsk æstestik, og Allinges kombination af rå granit og kalkede mure skaber begejstring hos enhver. Her er ganske enkelt super smukt på Bornholm både i nord, syd, øst og vest.

Derfor forpligter det, når vi skal bygge nyt i de gamle byer. Det gælder også, når vi skal til at sortere skrald – hvis renovationsselskabet HCS og Bofa engang kan blive enige om, at de har aftalt at sortere skrald på Bornholm.

Men her ser det ud til, at man ikke har tænkt sig godt nok om.

De kommende skraldeøer er en æstetisk øjebæ til gene for alle på Bornholm. Bofa har i denne uge bekræftet, at de reelt har tænkt sig at installere store grå plastikkasser i hundredevis rundt om i Bornholms byer. Beholderne er store som tankvogne og udført i æstestisk set ringe plastmaterialer med spraglede skilte. Der er ikke taget skyggen af hensyn til den bornholmske arkitektur – i stedet har man fundet en tilsyneladende standardløsning, der leder tankerne hen til en charmeforladt forstad i en større provinsby fra slutningen af sidste årtusinde – nyt og grimt.

Bornholm er unik. Generationer før os har opbygget og bevaret herlighederne. At kaste kæmpestore plastkasser ned i vores bevaringsværdige gamle bydele er ikke Bornholm værdigt. Den eneste redning for Bornholms mange skønne byer er et politisk indgreb. De folkevalgte må beskytte øen mod de hæslige plastkasser og stoppe en mulige dispensation.

Gode løsninger er som regel dyre. Men da Bofa allerede har budgetteret med at grave en del af skraldeøernes beholdere ned under jorden, ville det være en genistreg at grave et spadestik dybere og nøjes med nogle æstestisk smukke affaldsskakter i bybilleder og gemme vores skrald under jorden. Med en elegant og simpel løsning vil vi sammen kunne fortsætter vores værn om det smukke Bornholm.