Tiden står stille syd for Aakirkeby

SYNSPUNKT | ABONNENT | 9. DEC 2022 • 12:19
Af:
Torben Westh Jensen
medlem Borgerforeningen Energiø Bornholm
SYNSPUNKT | ABONNENT
9. DEC 2022 • 12:19

Åbent brev til borgmester Jacob Trøst (K) vedrørende samlet plan for energiø Bornholm.


Hej Jacob, vi er glade for i borgerforeningen, at der nu bliver lavet en samlet plan for energiø Bornholm med arealer, der kan rumme de forskellige anlæg, der kommer i den nærmeste fremtid.

Vi er klar over det er en svær opgave at planlægge placeringen af store industriområder på Bornholm, men vi mener det er absolut nødvendigt, og vi vil gerne deltage i arbejdet.

Det vil forhåbentlig give os alle lidt ro at vide hvordan Bornholm skal udvikle sig og det kan forhåbentlig også lægge lidt låg på unødige spekulationer.

Pt. er det planen at transformatoranlægget skal ligge syd for Aakirkeby i det af energinet udpegede område. Denne placering mener vi skal genovervejes, hvis der viser sig nye forhold i planlægningen af f.eks. power-to-x-anlægget.

Det er meget belastende for os i og omkring området syd for Aakirkeby, og vi er alle udfordret med udsigt til markant tab af ejendomsværdi og livsglæde.

Lige nu er vores økonomi et stort spørgsmålstegn, da vi ikke kan sælge husene i området.

Det er også sådan at mange af os ikke ved, om vi skal investere mere i vores huse med denne uvished og derfor står tiden lidt stille syd for Aakirkeby.

Derfor vil vi kraftigt opfordre dig og resten af Bornholms politikere til at finde et andet sted at bygge power-to-x-anlægget. Vi er som sagt under et voldsomt pres pga. transformatorstationen, og vi kan ikke klare flere industrianlæg syd for Aakirkeby, hvis vi skal have noget natur tilbage.

Det er simpelthen ikke i orden, hvis alle industrielle anlæg vedrørende energiø Bornholm placeres syd for Aakirkeby. Andre dele af Bornholm bliver nødt til at hjælpe med at bære byrden af energiøen.

Der tales om at transformatorstationen skal bygges og anlægges sådan, at der tages hensyn til vores natur, og at den bliver så lidt synlig som muligt. Danmarks Naturfredningsforening mener oven i købet, at området kan blive attraktivt.

Vi er glade for der gøres noget for at lave et pænt transformatoranlæg, og derfor vil det være helt forkert at bygge et power-to-x-anlæg anlæg ved siden af med en masse rør og tanke samt rygende skorstene.

I den samlede plan for energiø Bornholm ser vi gerne, at der afsættes plads også til fremtidige anlæggelse af energitunge virksomheder, der måske vil flytte til Bornholm.

Energitunge virksomheder vil vi også bede jer om at placere et andet sted på Bornholm end syd for Aakirkeby.

Det kunne måske være store internetfirmaer som f.eks. Google og Facebook, og sådanne anlæg vil formentlig også kræve en del plads. Måske kan man finde inspiration fra andre dele af landet med hensyn til pladsbehov sådan, at den samlede plan for energiø Bornholm bliver fremtidssikret i 20-30 år.

Vi har læst lidt om eksisterende og kommende power-to-x-anlæg rundt omkring i verden, og vi bider mærke i, at mange af disse anlæg er placeret ved havet, således at f.eks. brint og ammoniak kan pumpes direkte ud på skibe enten som brændstof eller til transport.

Noget andet vi har lagt mærke til, er de tal der nævnes i en artikel fra Ørsted som beskriver et anlæg i Holland. Her nævnes der en produktion af brint på 100.000 ton brint pr. gigawatt havvind. Det vil sige, at vi på Bornholm kan komme op på at producere ca. 380.000 ton brint pr. år.

Hvis CIP også starter op med havvind øst for Bornholm, kommer vi måske op på det dobbelte i brint- eller ammoniakproduktion.

CIP’s anlæg øst for Bornholm bliver sikkert heller ikke det sidste, og der kommer formentlig også udvidelser af havvindmølleparkerne senere, hvilket yderligere vil øge brændstofmængderne til eksport.

Vi tror ikke det vil være muligt eller hensigtsmæssigt at transportere denne mængde grønt brændstof med lastbil, og en lang rørforbindelse vil have en række ulemper med mulighed for lækage pga. fejl eller sabotage med potentiel forurening til følge.

Disse grønne brændstoffer skal formentlig bruges til skibe, og ellers skal de transporteres med skibe væk fra Bornholm.

De store skibe såsom tankere og containerskibe kræver større havdybde end vi har syd for Bornholm, og derfor tror vi ikke, det vil være hensigtsmæssigt med udskibning herfra.

Umiddelbart vil området vest for Bornholm eller Rønne være det bedste bud på en grøn tankstation for store skibe, og derfor bør power-to-x-anlægget anlægget placeres ved Rønne eller vestkysten.

Efter byggeriet af havvindmølleparkerne rundt om Bornholm og i resten af Østersøen står vi tilbage med en stor industrihavn i Rønne og den kunne måske bruges som tankstation eller udgang til bunkerhub.

Det samme kunne måske foregå i Nexø da der også her er dybere vand end syd for Bornholm.

Nexø har dog ikke så stor industrihavn som Rønne og Nexø ligger længere fra de store skibes hovedvej.

Vi synes som sagt det er godt at få en samlet plan for energiø Bornholm sådan at vi kan forholde os til hvordan Bornholm skal se ud i fremtiden og så vi undgår at Bornholm ødelægges lidt ad gangen uden at nogen kan se den store sammenhæng.

Borgerforeningen energiø Bornholm vil gerne deltage i udviklingen af energiø Bornholm og være med i beslutningsprocesserne hvis I vil have os med.

Det tror vi vil kunne kunne give mere ”ro på bagsmækken”, men det kræver, at vi får indflydelse, og det kræver, at vi får løst opgaven med erstatninger for værditab for naboerne til transformatorstationen.