Stop udhuling af dagpengene

Stop udhuling af dagpengene
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 11. NOV 2020 • 06:23
Af:
laeserbrevsskribent
| ABONNENT
11. NOV 2020 • 06:23
SYNSPUNKT

Rigtig mange bornholmere har mistet jobbet det seneste halve år på grund af coronakrisen. Vores ledighedsprocent er steget fra 3,8 til 5,5 fra marts til september – en stigning på næsten 45 procent. Og vi må frygte, at stigningen fortsætter i de kommende vintermåneder, hvor anden runde af covid-19-krisen raser over landet.

Desværre må rigtig mange af de arbejdsløse leve med frygten for, om de kan forsørge sig selv og deres familier, når de er eller bliver ledige. De skal nemlig leve af dagpengene, som bliver mindre og mindre værd. Det duer ikke, det er uværdigt og helt urimeligt og en tendens, vi må have sat en stopper for.

Vi vil gerne med dette læserbrev appellere til politikerne både her på Bornholm og på Christiansborg om at stoppe udhulingen af dagpengene. Vi har nået bunden, nu må det være slut.

År for år er dagpengene blevet beskåret, så de hele tiden er blevet lidt mindre værd end lønningerne. I 1994 var dagpengenes værdi godt 63 procent af en gennemsnitlig LO-arbejders løn. I dag er værdien faldet til kun at være godt 53 procent. Og i 2025 vil værdien være faldet yderligere til 51,3 procent.

Kære politikere. I kan stoppe udhulingen af dagpengene. I står midt i finanslovsforhandlingerne for 2021, der bygger på en yderligere forringelse ved, at dagpengene hvert år fra 2021 til 2023 reguleres mindre end lønudviklingen.

Sig nej, når I står i forhandlingslokalet. Det er hverken rimeligt, retfærdig eller værdigt, at presse de ledige hårdere, end det er sket gennem de seneste årtier. I et rigt samfund som vores kan vi ganske enkelt ikke være bekendt at sende folk fra hus og hjem, blot fordi de er så uheldige at blive arbejdsløse.

Udhulingen af dagpenge truer samtidig vores samfundsmodel på arbejdsmarkedet. Vores virksomheder har stor frihed og fleksibilitet, når det handler om at hyre og fyre folk. Lønmodtagerne har til gengæld stor økonomisk sikkerhed, fordi dagpengene sikrer, at de ikke må gå fra hus og hjem. Vi kalder modellen for flexicurity.

Men når dagpengenes værdi udhules, så falder lønmodtagernes sikkerhed og modellen går i stykker. Så begynder flere og flere lønmodtagere at tegne tillægsforsikringer og i sidste ende kræve længere opsigelsesvarsler – hvilket absolut ikke vil være erhvervslivets kop te.

Der er rigtig mange gode grunde til at stoppe udhulingen af dagpengene nu. Vi håber, at politikerne tager denne udfordring alvorligt, når der forhandles de næste uger. Dagpengene er det gode sikkerhedsnet for os alle sammen, og det skal vi ikke slå i stykker i en misforstået tro på, at jo mere man forarmer folk, jo hurtigere kommer de tilbage på arbejdsmarkedet. Der skal heldigvis rigtig meget andet til.

Jonna Nielsen, formand for 3F Bornholm
og
Eva Obdrup, forretningsfører for 3F’s A-kasse