Solpark skal beskytte miljøet og klimaet

SYNSPUNKT | DEBAT | Lørdag 6. august 2022 • 06:00
Af:
Jan Vedde
seniorkonsulent i European Energy
SYNSPUNKT | DEBAT | Lørdag 6. august 2022 • 06:00

På områdets 20 hektarer vil der kunne installeres ca. 21 MW paneleffekt, som i alt vil kunne producere over 23.000 MWh per år i 30 år. Denne produktion svarer til mere end 4.000 husstandes årlige elforbrug og vil dermed bidrage væsentligt lokalt.

 

Her i sommerperioden er debatten fortsat om European Energys planer for et solcelleanlæg ved Kildevad, og den vil vi selvfølgelig gerne deltage i.

Den 21. juli kunne man læse i avisen om en drøm for området, naturen og den flora og fauna, der findes lokalt. Vi deler den drøm og mener netop, at vi med et projekt ved Kildevad kan realisere netop det et langt stykke af vejen. Vi kommer til at plante med hjemmehørende arter rundt om solcelleanlægget, den tidligere mark vil ikke længere blive hverken pløjet eller gødsket, og der vil være rig mulighed for, at blomster og dyreliv kan boltre sig på arealet, som kun vil blive slået enkelte gange i løbet af året for at sikre, at bevoksningen ikke springer i skov og skaber for lange skygger.

Derudover står beskyttelsen af grundvandet i området helt centralt for os i dette projekt. I den forbindelse er det rigtigt, at vi hos European Energy har lavet forsøg på vores testcenter på Risø for at studere reflektionen til den transparente bagside fra et underlag af grus, men det viste sig ikke at være en god løsning, og derfor vil der alene komme et bunddække af græs på Bornholm. Tilsvarende kan vi også forsikre, at arealerne heller ikke vil blive sprøjtet mod ukrudt. Det gælder også for det beplantningsbælte, der kommer til at omkranse anlægget, og som vi gerne ser vokser sig tæt så hurtigt som muligt.

Selvom størrelsen af solcelleanlægget endnu ikke ligger helt fast, kan vi være relativt sikre på de forventede nøgletal for produktionen. På områdets 20 hektarer vil der kunne installeres ca. 21 MW paneleffekt, som i alt vil kunne producere over 23.000 MWh per år i 30 år. Denne produktion svarer til mere end 4.000 husstandes årlige elforbrug og vil dermed bidrage væsentligt lokalt.

I avisen den 29. juli blev der rettet fokus mod giftige nanopartikler og solcellernes produktion i Kina. Den første påstand om brug af giftige nanopartikler kan dog meget direkte afvises, eftersom dette er en myte, og der uden undtagelse ikke vil blive anvendt 'giftige' nanopartikler. Misforståelsen kan, som tidligere forklaret, henvise til et 100 nanometer tyndt lag af ufarlig kvarts (strandsand), som er brændt fast på glasset for at reducere lysreflektion fra overfladen.

Den anden problemstilling handler om brug af tvangsarbejde i de miner og fabrikker, der udvinder og nedsmelter kvarts til silicium i den kinesiske provins Xinjiang. European Energy tager stærkt afstand fra enhver form for tvangsarbejde, og vi har siden foråret 2021 arbejdet på at sikre, at vi kan dokumentere, at der ikke er brugt tvangsarbejde i hele den lange leverandørkæde, som solpaneler har. I dag har vi allerede taget en række håndfaste initiativer for at sikre, at de paneler, som vi monterer – herunder i Kildevad – ikke indeholder silicium fremstillet i Xinjiang.

Hvad der skal ske på Bornholm i forhold til den grønne omstilling i respekt for både den lokale natur og de mennesker, der bor her, skal naturligvis besluttes af bornholmerne og de folkevalgte.

European Energy står gerne på mål for de løsninger, der indgår i de eksisterende solcelleparker samt den planlagte solpark ved Kildevad, som vi mener helt grundlæggende afspejler en rigtig god klima- og miljømæssigt afbalanceret løsning. Vi ser frem til at fortsætte de videre drøftelser med lokalsamfundet i den følgende kommunale proces omkring projektet.



FÅ ABONNEMENT