Replik til lederen 'Arven fra Winni Grosbøll'

Replik til lederen 'Arven fra Winni Grosbøll'
Det var Thomas Thors, som stod for det ugennemtænkte politiske flop med sammenlægningen af de fem kommuner, der ellers havde hver deres lokale bygninger og sagsbehandlinger på alle områder og derfor bedre kunne have rimelige behandlingstider for lokalområderne, skriver Ivar Nielsen i dette synspunkt. Foto: Berit Hvassum
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 25. OKT 2021 • 14:33
Af:
Ivar Nielsen
 Pileløkken 7
 Allinge
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
25. OKT 2021 • 14:33

Den selvstændigt tænkende del af bornholmske lokalpolitikere burde lave et forslag til folkeafstemning om at tilbageføre kommunesammenlægningerne og kræve Region Bornholm genoprettet.


Tidendes journalist, Jakob Marschner, diskuterer den politiske arv fra Winni Grosbøll og Socialdemokratiet her i lederen.

Citat: "I alle de snart 20 år som én kommune på én ø har Socialdemokratiet været den dominerende politiske kraft på Bornholm. Fraregnet de fire år med Bjarne Kristiansen har partiet altid haft borgmesterposten. Både for det gode og for det mindre gode kan ingen antaste, at det kommunale Bornholm, som vi kender i dag, på lange stræk er skabt af Socialdemokratiet".

Den allersidste politiske arv til Bornholm fra Winni Grosbøll var, at hun forlod sit folkevalgte tillidsjob i utide og dermed lagde grunden til den aktuelle politiske situation for sit parti og for Bornholm. Hun prioriterede i utide sig selv før Bornholm.

Det var Thomas Thors, som stod for det ugennemtænkte politiske flop med sammenlægningen af de fem kommuner, der ellers havde hver deres lokale bygninger og sagsbehandlinger på alle områder og derfor bedre kunne have rimelige behandlingstider for lokalområderne.

Med sammenlægningen ville man opnå besparelser ved at rationalisere, centralisere og effektivisere – og det er endt med irrationelle forhold for befolkningen med nedlæggelser af diverse lokale faciliteter på alle områder og med manglende hænder til at behandle de nu voksende samlede sociale og erhvervsmæssige sager.

Man har opnået det stik modsatte på alle områder med sammenlægningen ved ikke at tænke sig om, før man handlede. Før valget om sammenlægningen blev det også lovet borgerne, at alle tidligere kommuner skulle beholde en lokal kommunal afdeling, men disse er nu ved at blive afviklet og samlet i Rønne. Havde Bornholms befolkning vidst om dette politiske løftebrud, var forslaget om en sammenlægning blevet nedstemt.

Det var også Thomas Thors, som solgte Bornholms Regionskommune til Region Hovedstaden, så vi mistede 40 statslige arbejdspladser og den lokale styring på beredskabs- og tilsynsnområderne, for eksempel alarm 112, der administreres fra Region Hovedstaden. Alt sammen fordi lægen og politikeren Thomas Thors meget gerne ville have Bornholms Hospital underlagt Rigshospitalet.

Med det politiske udsalg af Region Bornholm mistede Bornholm den sidste gnist af selvstændighed til selv at bestemme udviklingen på Bornholm. Og som et af de mange irrationelle og idiotiske kuriosa, bliver Bornholm nu sammenlignet med Region Hovedstaden i covid-sager i stedet for som en selvstændig region.

Bortset fra A-partiets ekstraordinære turist-tiltag med "Folkemødet" er der ikke sket noget væsentligt, som har sat en udviklende langtidskurs for Bornholm. Og nu klager flere og flere endda også over, at Socialdemokratiets "Folkemødet" heller ikke virker efter de politiske hensigter.

Tilbage står der nogle halv- og heltomme politiske tønder på et A-stillads og hyler i vinden, som får Thomas Thors til at ”høre syner” om, at ”Bornholm buldrer derudaf”.

Med udgangspunkt i ovenstående beskrivelser burde den selvstændigt tænkende del af bornholmske lokalpolitikere lave et forslag til folkeafstemning om at tilbageføre kommunesammenlægningerne og kræve Region Bornholm genoprettet, hvis diverse selvskabte problemer under Socialdemokratiet skal løses på en logisk og langsigtet måde og ud fra Bornholms egne forhold.