Pas på vores søfarende – stem ja

SYNSPUNKT | ABONNENT | 17. MAJ 2022 • 05:30
Af:
Peter Juel-Jensen
medlem Folketinget (V)
Anne H. Steffensen
adm. direktør i Danske Rederier
SYNSPUNKT | ABONNENT
17. MAJ 2022 • 05:30

De fleste kan huske, hvordan pirater ud for Somalias kyst for få år tilbage hærgede farvandet, og gjorde det til usikkert farvand for de tusindvis af søfolk, som passerer området. Det kastede nogle meget ubehagelige kidnapninger af sig, og pirateriet var et stort problem for rederierne og især de ansatte på skibene. En veltilrettelagt sømilitær indsats var dengang med til at få bugt med pirateriet langs Afrikas østkyst og angrebene blev kraftigt reduceret.

Det kan vi som søfartsnation være glade for, da vi har massevis af danske og også bornholmske søfolk på handelsskibe i hele verden – også gennem Adenbugten ved det østlige Afrika. Men det bringer os også til den lidt kedelige del af historien, hvor man finder ét af argumenterne for, hvorfor man bør stemme ’ja’ til en afskaffelse af forsvarsforbeholdet 1. juni. Kedelig fordi, at som situationen er i dag, så kan Danmark ikke deltage i den EU-mission ’ATLANTA’, som er i gang i Adenbugten for at holde pirateriet i ro. Det virker tudetosset, at vi som en af verdens førende søfartsnationer ikke er med i en så vigtig mission, og ydermere heller ikke har været med til at beslutte den.

Med forsvarsforbeholdet sidder vi på sidelinjen, når beslutningerne skal træffes, og det er hverken værdigt eller værdifuldt for Danmark.

Kommer vi omvendt af med forsvarsforbeholdet, kan det blive muligheden for at være med til at beslutte, hvordan EU-missioner fremover skal formes, og det kan blive muligheden for at få indflydelse på, hvordan pirateriet i Guineabugten på Afrikas vestkyst skal bekæmpes. Her er fortsat aktive pirater, som vi desværre nok ikke har set det sidste til. Et bredt flertal sendte sidste år fregatten Esbern Snare til Guineabugten, hvor vores dygtige udsendte har gjort en kæmpe forskel. Men vi må være ærlige og sige, at effekten kunne have været endnu større, hvis de havde været der som en del af en EU-ledet indsats, hvor man i højere grad kunne have koordineret, hvem der er hvor, hvornår osv.

Bornholm er den kommune i landet beboet af fjerde flest søfolk. Lad os nu stemple helt ind i samarbejdet og gøre alt, hvad vi kan, for at passe på vores søfarende. Det gør vi bedst uden forsvarsforbeholdet – så hermed en opfordring til at stemme ”JA” 1.juni.