Leder: Velkommen til rundmoskeen

LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 4. DEC 2021 • 05:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
4. DEC 2021 • 05:30

Bornholm er en levende ø med masser af trossamfund. Det vil være en gevinst at få en særlig bornholmsk rundmoské på øen.


Istanbul fik for et år siden en af verdens mest kendte rundmoskeer, katedralen Hagia Sophia. Den verdenskendte og historiske bygning blev af Tyrkiets nuværende leder, Recep Tayyip Erdogan, besluttet omdannet til moské. Bygningen er grundlæggende firkantet, men den enorme kuppel efterlader gæsten med et indtryk af en rundmoské.

Det bliver helt sikkert ikke en moské af samme format, vi kommer til at få her på Bornholm. Men en moské er på vej, og den er meget velkommen.

Vi har religionsfrihed i Danmark, og alle trossamfund er derfor velkomne. Men trossamfund, der ønsker åbenhed og dialog, er endnu mere velkomne.

Derfor er det en fornøjelse at høre, at formand Modather Azzam og hans forening Det Islamiske Fællesskab Bornholm ikke bare arbejder på at opføre en moské her på Bornholm. Men at målet både er at skabe en særlig bornholmsk version af moskeer med inspiration fra vores runde kirker og gøre den nye institution til en åben dialogskabende institution, der kan bruges til et væld af arrangementer.

Når vi andre steder i verden kæmper imod islamisme og ikke islam, er det netop, fordi vi er imod det begrænsende frihedssyn, hvor dialog og viljen til udvikling erstattes af undertrykkelse og militant kamp mod vestlige værdier. Der er en stor forskel her på islam og islamisme. Vores samfund er bygget på frihed, dialog og demokrati. Det er også de værdier, Tidende lever for. Derfor er det vigtigt og rigtigt set af Det Islamiske Fællesskab Bornholm, at deres kommende lokaler skal være rammen om dialog og sociale og kulturelle arrangementer.

De fleste danskere, der har gået i skole i Danmark, ved alt for lidt om islam og den store fællesmængde af kulturel forhistorie, islam, jødedom og kristendom deler.

Lad os håbe, at Det Islamiske Fællesskab Bornholm kan gøre os klogere og udvide horisonten, når deres nye moské en dag ser dagens lys. Hvis det kan ske i en særlig bornholmsk inspireret arkitektur, vil det berige hele øen både åndeligt og fysisk.