Leder: Rønne mister kulturarv

Leder: Rønne mister kulturarv
LEDER | ABONNENT | 2. JUL 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
2. JUL 2022 • 05:30

Havnens udvidelse er et forståeligt tiltag. Men vi skylder kulturskatten i Sydhavnen at komme godt videre.

 

Succeshistorien om Rønne Havn A/S, der blev professionaliseret og løftet fra lokal bestyrelsesrepræsentation op til et mere kompetent niveau med fagfolk i de tunge stole, har gjort underværker for havnen og for Bornholm.

Rønne Havn har skabt sig en vækstposition med et unikt produkt til et voksende marked. Vindmøller til Østersøen er der for tiden uudtømmelig appetit på. Det er en genistreg, at udvikle vores 'lille' havn til at være hele Østeresøens bedste til netop denne opgave: At samle møllerne, så de specielle og meget dyre montageskibe skal bruge mindst mulig tid på at bygge vindmølleparkerne.

Andre havne i området kan også etablere kajplads til lignende opgaver. Men vi har føringen, og med Bornholms centrale position har vi en stærk fordel. Det er rigtig godt gået af havnen. Derfor er det også forståeligt, at de gerne vil udvikle forretningen og tage mere af deres område i brug til den nye forretning. Derfor har de opsagt en stor del af deres lejere, der nu skal flytte eller lukke.

Bornholms Træbådelaug er en af de kulturskatte, der rammes af tidernes udvikling. Det er svært at kræve det undgået. Men det er et stort tab, at træbådelauget nu skal finde nye lokaler.

En meget stor del af Bornholms kulturhistorie er tæt knyttet til det maritime. Vores tidligere generationer har i stor grad drevet søfart og fiskeri. Træbådene var samfundets vigtigste teknologi og spillede en nøglerolle for øens forbindelse til omverdenen.

De passionerede medlemmer af træbådelauget forsøger at kæmpe mod tidernes udvikling og stadig holde fast i de historiske håndværk med klassiske materialer som tørret træ, tjære, værk, smedejern og hampetovværk. Der er ikke mange skibstømrere, der kan svinge en skarøkse tilbage. Men i Rønnes Sydhavn er den viden stadig eksisterende, selvom gennemsnitsalderen blandt medlemmerne er faretruende høj.

Når tidernes udvikling skubber kulturklumpen ud af Sydhavnen, så gælder det om at finde en god ny plads til vores levende historie. De fleste medlemmer vil gerne blive i cykelafstand af Rønne, så Østkajen eller en del af Nørrekås vil sikkert være det ideelle. Skulle det ikke lykkes, er Hasle oplagt med sit allerede spirende maritimhistoriske miljø med stålskonnerten Freia, Motorbådklubben Columbus, deres skibsmotormuseum, kutteren Hansa og den tomastede hajkutter i træ, der også hører hjemme i havnen.

Hasle er en langt bedre havn at sejle fra end Rønne, der med sin tunge kommercielle trafik ikke er optimal for gamle krydsende sejlbåde med høj afdrift og lav fart.