Leder: Når læserne løfter avisen

Leder: Når læserne løfter avisen
Chefredaktøren på vandretur med Kaj E. Boesen i Slotslyngen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 4. MAR 2021 • 20:16
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
4. MAR 2021 • 20:16

LEDER 

I næste uge runder vi 10 læsere, der har taget mod tilbuddet om at præsentere en sag for Bornholms Tidende. Og trods mangfoldigheden i samtalerne er der flere gennemgående træk, som siger noget om, hvad mange læsere savner i lokaljournalistikken og i det nære demokrati.

Ofte er der nærmest tale om et lille opgør mod de dogmer og løsninger, vi lever efter.

Dagens læser er Kaj E. Boesen. En rygskade, der kun kan afhjælpes ved at gå, har gennem 14 år gjort ham til vandringsmand i Slotslyngen. Og en martsdag præsenterede han sin sag i Ravnedalen:

Hvorfor skal sunde træer skamferes, så de rådner og skaber liv for biller, i stedet for at det lokale savværk kan købe dem? Og Naturstyrelsen Bornholm bekræfter og forklarer – det er rigtigt, at 60-70 store træer får brændt barken af eller bliver gennemsavet for at fremme biodiversiteten. Det sidste ord er nok ikke sagt i den sag. Hvad vil vi med vores skove?

På lignende vist har Mette Curdt i Snogebæk fremvist plast, der flyder på stranden på Balka – og i havet omkring Bornholm.

I en hel anden boldgade vandrede vi på Galløkken med Lars Søgaard Hansen, der som pensionsformidler er indigneret over, at nogle bornholmske virksomhedsejere ikke interesserer sig for de ansattes pensioner. Han oplever stor konservatisme.

 

Læsernes udspil har ofte
udfordret mange af de ting,
vi tager for givet.

 

Vi har mødt Annette Christensen fra Hasle, der har boet på Bornholm siden november 2020 og føler sig isoleret. Hvem ville lave en lille social boble med hende? Det gav mange kontakter.

Vi har besøgt indlæringseksperten Kjeld V. Johansen i Rø, der blandt andet kæmper for at sikre bedre undersøgelser af børn, der har problemer med indlæring og adfærd.

Han kontaktede os, efter vi havde siddet på klipperne ved badestedet Sjølla ved Nexø og talt med optiker Lene Holm, der spredte budskabet om, at børn med indlæringsvanskeligheder ofte ikke skal have briller, men synstræning. De to har siden haft et møde.

På Kuregård ved Svaneke gik landmand Torben Ipsen op imod en ensidig forherligelse af små økologiske landbrug, som han ikke mener er økonomisk bæredygtige – og vi vandrede på hans smukke jorde og spejdede efter lærken.

Og i Nexø sagde Klaus Hermansen fra over for planerne om at anlægge en strandpark i Nexø, når der samtidigt udledes kloakvand i Østersøen. Kommunen forsvarede planerne.

Rønnebo Joel Pepke Andersen har fremvist ejendomme i Rønne, som kan trænge til en kærlig hånd. Og kommunen forklarede efterfølgende, at der faktisk findes en lov mod usømmelig vedligeholdelse.

På Bornholms Tidende er vi ydmygt glade for læsernes engagement. Kombinationen af vandring, og det at have noget på hjerte, giver en smuk og væsentlig ramme.

Læsernes udspil har ofte udfordret mange af de ting, vi tager for givet. Skovdrift, anlægsarbejde, menneskelige relationer – pensioner! Læserudspillet kan være første skridt i et forløb, hvor borgerne skaber store eller små forandringer.

Konkret. Eller i vores tanker.