Leder: Mols på Bornholm

Leder: Mols på Bornholm
Casper Poulsen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 16. APR 2021 • 18:35
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
16. APR 2021 • 18:35

LEDER

Det er tæt på 11. time, hvis kommunen skal nå at afværge hvad der mistænkeligt ligner en molbohistorie. Endda om noget så vigtigt som bornholmske virksomheders vilkår.

I fredagsavisen fortalte vi igen om Borntek-direktør Casper Poulsen og hans ønske om at skabe en erhvervspark på landejendommen Fynegaard ved Rønne. Gården og dens jord er nabo til Jensen Denmark, som Borntek er leverandør til. Tanken er den store og spændende at bebygge syv til otte hektar af Fynegaards jord og tiltrække ikke bare andre Jensen Denmark-leverandører, men også nogle af de større kædevirksomheder, der indtil nu har opgivet Bornholm, fordi kommunens tilbud om en mulig placering simpelthen ikke var godt nok.

Det er en plan, som der er al grund til at støtte med stor respekt og tak til. Her har vi en bornholmsk virksomhed, der ikke bare ser på sig selv og sine egne behov, men også kommer frem med en vision for at styrke det samlede Bornholm. Ja tak, lad os få mere af det.

 

Det er alt og alle, der her bliver tilbudt ringere vilkår, end man ikke bare ønsker, men som det også er rigeligt muligt at skabe

 

Men kommunen siger indtil nu nej, fordi der er grundvandsreserver under Fynegaards jord. Det ved Casper Poulsen og Borntek også godt, så allerede forrige år gik man til kommunen med en plan, der vil dele arealet ved Fynegaard op i tre zoner inddelt efter, hvor grundvandsressourcen er mest og mindst sårbar. Og så ellers placere virksomheder herefter.

Smart, ansvarlig og logisk planlægning er det. Og bornholmske virksomheder står ifølge Casper Poulsen tilmed på at spring for at pakke flyttelæsset og tage med til Fynegaard, hvis det bare bliver muligt. Men utroligt nok har kommunen sagt nej – af hensyn til det drikkevand, som Casper Poulsen jo ellers har fremlagt hvad der ligner en glimrende plan for.

I stedet vil regionskommunen skabe et nyt erhvervsområde et sted, som det bornholmske erhvervsliv ikke ønsker at være: Ved Snorrebakken (klinger det bekendt...?). Og her har det hidtil ikke anfægtet nogen, at både Dansk Industri og Dansk Byggeri har erklæret området uinteressant og dårligt egnet til erhvervsbrug: Det ligger forkert og hænger ikke sammen med noget andet erhvervsområde. Tilkørselsvejene er dårlige og vil kun blive ringere, når kommunen samler sin administration på Snorrebakken. Området er desuden så kuperet, at det egner sig skidt til erhvervsbyggeri.

Og her slutter det ikke en gang. For råstofvirksomheden NCC kan sandsynligvis sælge enorme mængder Snorrrebakken-kaolin til cementgiganten Aalborg Portland. At bruge kaolin i produktionen af cement kan reducere CO2-emissionen fra et af verdens mest CO2-belastende erhverv med 30 procent. Derfor vil NCC meget nødigt se Snorrebakken-feltet reduceret, fordi kommunen vil bruge det som erhvervsområde.

Så altså: Det sted, hvor bornholmsk erhvervsliv gerne vil hen, vil kommunen ikke tillade det. Det sted, hvor kommunen i stedet vil placere erhverv, vil det bornholmske erhvervsliv ikke være. Og en eksisterende virksomhed vil tilmed lide direkte skade med et nyt erhvervsområde der.

Det kan jo ikke være rigtigt. Det er alt og alle, der her bliver tilbudt ringere vilkår, end man ikke bare ønsker, men som det også er rigeligt muligt at skabe. Det starter med at have viljen til det. Kom nu bare i gang.