Leder: Ingen grund til vaccinepanik

Leder: Ingen grund til vaccinepanik
Arkivfoto
| ABONNENT | 12. MAR 2021 • 08:33
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
12. MAR 2021 • 08:33

LEDER

Hvis coronapandemien var en katastrofefilm, ville vi ryste på hovedet over det urealistiske manuskript. Historien er denne:

Et virus spreder sig fra et marked med sammenstuvede levende dyr i en kinesisk provins.

Folk bliver syge og dør. Flyindustrien lægges ned, da transport mellem lande spreder smitten. Økonomien er i knæ. Livet er på pause.

Men så kommer vaccinerne – og mennesket overvinder faren. Endnu engang har vi med forskningsmæssig overlegenhed narret naturen.

Det slutter etteren. En lidt forudsigelig beretning med en forløsende slutning, tænker vi, mens vi sjosker ud af biografen.

Den opfølgende toer er som sædvanlig helt urealistisk. Her begynder folk i alarmerende omfang at dø af blodpropper. Og pludselig, da vaccinationsprogrammet kører på sit højeste, råber myndighederne vagt i gevær:

”Vaccination med covid-19-vaccinen fra Astra Zeneca sættes på pause indtil videre.”

Moralen i toeren er enkel: Naturen har slået tilbage – vi var for selvsikre.

 

Overvågningssystemet virker.
Det gør vaccinerne også.
Mange er blevet reddet.
Også af Astra Zeneca

 

Men det er ingen film. For beskeden om, at Astra Zeneca er sat på pause, udgik fra Sundhedsstyrelsen torsdag den 11. marts.

Det sker tilmed præcis en uge efter, at Sundhedsstyrelsen havde udvidet brugen af Astra Zeneca. Indtil 5. marts var det kun borgere under 65 år, der blev anbefalet vaccinationen.

Men fordi studier i Skotland viste, at i gruppen på 80 år og derover, havde borgere, der var vaccineret med Astra Zeneca, langt færre alvorlige forløb med covid-19 end borgere, der ikke blev vaccineret, blev brugen af den udvidet.

Vaccinen har altså helt sikkert en påvist god effekt også på ældre.

Men måske en meget alvorlig bivirkning, som vi først opfanger under brugen af den.

I detaljen lurer endnu en djævel.

Det er ikke mindst det sundhedsfaglige frontpersonale, der i Danmark er blevet vaccineret med Astra Zeneca. De ligger i gruppe 4 i det fælles vaccinationsprogram, hvor mange allerede har fået første stik. Nu bliver andet stik aflyst – og mange i faggruppen står dermed uden fuld vaccination. Meldingen er dog, at tilstrækkeligt mange er vaccineret til, at sundhedssystemet er sikret.

Det hele lyder katastrofalt og som vand på vaccineskeptikernes mølle.

Det er det ikke.

Det er vigtigt at understrege, at der ikke er påvist en sammenhæng mellem vaccinationerne og dødsfaldene.

Det, at Astra Zeneca sættes på pause – foreløbigt i 14 dage, er udtryk for stor forsigtighed. Der er styr på det.

Vi tog en chance, da vi begyndte at vaccinere, før vaccinerne var gennem den sædvanlige testperiode. Det var en nødvendig og kalkuleret risiko.

Fordi vi kendte risikoen, er alle covid-19-vacciner underlagt ekstraordinær indberetningspligt for bivirkninger. Det er denne skærpede opmærksomhed, der opfanger de mulige bivirkninger hurtigt og bremser vaccineprogrammet.

Det skal vi være trygge ved. Overvågningssystemet virker. Det gør vaccinerne også. Mange er blevet reddet. Også af Astra Zeneca.