Leder: Høkeren er et forbillede for de små byer

Leder: Høkeren er et forbillede for de små byer
LEDER | ABONNENT | 2. MAJ 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
2. MAJ 2022 • 05:30

Aarsdale har genfødt sig selv med Høkeren. Tillykke med den flotte udvikling i de 10 år.

Det er ualmindelig godt gået i Aarsdale. Det er oven i købet civilsamfundet, der har gået så godt.

I Aarsdale har de liv i havnen, Gorm's Pizza er åbnet med udsolgte borde, og øllet flyder fra hanerne i gourmetbryggeriet Mikkelers populære ølbar sommeren igennem.

Det vidner om, at det nye Aarsdale i den grad har knækket udviklingen og selv taget fat om at tegne fremtidens billede af fiskerlejets fremtid.

Vi har alle sammen brug
for socialt samvær
og nære relationer.
Det får vores sammenhold
til at blomstre

Aarsdale oprettede for 10 år siden butikken Høkeren på havnen. Høkeren er en butik med lidt dagligvarer, kaffe, øl, is og vand. Men den er først og fremmest et levende forsamlingshus for byen drevet af frivillige. Hver dag er der åbent i tre timer ud på eftermiddagen. Det giver mulighed for, at både travle og mindre travle indbyggere kan stikke hovedet ind, købe en is, kaffe eller dåse tomater og få en daglig dosis fællesskab. 25 ildsjæle driver i dag den hyggelige butik, der skaber liv og sammenhold på havnen og i byen.

Selv om Aarsdale har tabt 128 helårsbeboere i de 10 år, som Høkeren har eksisteret, har byen løftet sig og skabt en helt ny fortælling og oplevelse. Aarsdale er på ingen måde et uddøende fiskeleje på østkysten. Aarsdale er en spirende perle med børn, smarte madudsalg, liv, en pragtfuld havn og et samfund, der bakker op og samles omkring det fællesskab, som Høkeren og Aarsdale er.

Når aktiviteten i de mindre byer som for eksempel Nyker er så lav, at dagligvarebutikkerne må lukke, så er løsningen ikke at lokke en ny købmand til at åbne. Supermarkederne har for længst vundet kampen om vores dagligvareindkøb. Men de kan ikke tilbyde os lokal identitet og sammenhold. Den romantiske købmand kunne engang. Men i dag er tiden løbet fra lille udvalg, høje priser og masser af lokal kultur. Fremtiden ligger i stedet for alle vores små lokale samfund i løsninger som Høkeren – en frivilligt drevet organisation, der giver mulighed for at se hinanden og leve sammen i hverdagen.

Vi har alle sammen brug for socialt samvær og nære relationer. Det får vores sammenhold til at blomstre. Bornholm er en blomstrende ø. Men vi kan blive endnu smukkere, hvis vi kigger mod Aarsdale.