Leder: Den kommunistiske skyggeborgmesters genistreg

Leder: Den kommunistiske skyggeborgmesters genistreg
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 18. NOV 2021 • 05:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
18. NOV 2021 • 05:30

Valgets genistreg blev begået af stemmeslugeren fra Enhedslisten, Morten Riis.

Flere end 3.534 helt nye personlige stemmer lykkedes det Enhedslistens Morten Riis at få ved kommunalvalget tirsdag. Desværre for rød blok blev stemmerne fisket i Winnis Grosbølls kølvand og efterlod blokken med ubrugelige 11 mandater – ét mandat fra at have flertallet og magten.

Den umiddelbare løsning var at forgylde Kristendemokraterne og trække deres leder, Bjarne Hartung Kirkegaard, med til venstre. Men Enhedslistens rekordvalg bygger på 'mennesker frem for mursten'-kampagnen, som går dårligt i spænd med Socialdemokratiets kommunalbudget. Det lovede budskab ved valget passede dårligt til den røde blok.

Enhedslisten gjorde det utænkelige. De samlede Dansk Folkeparti og Konservative i en koalition om børnene mod rådhusbyggeriet med en konservativ borgmester i spidsen. Ved at vandre så langt henover midten og skabe et nyt fællesskab har Morten Riis formået at bringe sine rekordmange mandater i spil og skovle udvalgsposter og indflydelse hjem. Selvom han stadig kun er viceborgmester, har han spillet sine mandater godt. Endnu inden blå blok nåede at tælle sit knebne flertal, blev borgmesterpartiet Konservative hentet af Dansk Folkeparti og Enhedslisten til forhandling og endte med et tilbud, de ikke kunne sig nej til.

Den nye konstellation er uset i dansk politik og varsler helt nye muligheder for Bornholm, når den traditionelle blokpolitik og de gamle magthavere er sendt på porten. På lederplads har vi tidligere beskæftiget os med Enhedslistens partiprogram og deres planer om revolution af den økonomiske magt i samfundet. Natten til onsdag viste Enhedslisten, at de kan revolutionere bornholmsk partipolitik og sætte mandater til helt nye samarbejder. Morten Riis titulerede i spøg sig selv ’den kommunistiske skyggeborgmester’ på vej hjem fra valgnatten. Han er en viceborgmester, der har begået en genistreg. Vi håber, der kommer flere nytænkende løsninger i den nye konstellation.